Τα κόμικς και η τζαζ

Μοιραστειτε το

Το 2012 ολοκλήρωσε τον κύκλο του το Φεστιβάλ Επιστημονικής Φαντασίας της Ερμούπολης. Ενα σπουδαίο φεστιβάλ στο οποίο παρουσιάστηκαν πολλά διηγήματα και μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας, έγιναν γόνιμες συζητήσεις αλλά και πολλές εκθέσεις κόμικς Ελλήνων καλλιτεχνών. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιελάμβανε κάθε χρόνο μία έκθεση κόμικς επιστημονικής φαντασίας και μία έκθεση με έργα των πρωτοετών φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Μιχάλης Κουντούρης

Οκτώ χρόνια αργότερα, μια πολύ ενδιαφέρουσα απόπειρα αναβίωσης των εκθέσεων αυτών αλλά ενταγμένων σε ένα άλλο σπουδαίο φεστιβάλ, το Jazz Festival της Σύρου, επιχειρούν οι διοργανωτές. Οπως επισημαίνει ο εκ των διοργανωτών και επιμελητής της έκθεσης, Νίκος Αλμπανόπουλος: «Τη διοργάνωση της πρώτης έκθεσης χρωστούσαμε στη ζωντάνια και πειθώ του αξέχαστου Αγγελου Μαστοράκη, των “9” και “Nova”. Της δεύτερης, στις καθηγήτριες του Τμήματος Φλωρεντία Οικονομίδου και Ελσα Χαραλάμπους που κινητοποιούσαν τις φοιτήτριες και τους φοιτητές τους σκορπώντας αγάπη και ενέργεια. Φέτος, στο 8ο Φεστιβάλ Τζαζ Ερμούπολης συμπεριλήφθηκε μια έκθεση σκίτσου και κόμικς, όπως τότε. Με θέμα αυτή τη φορά την τζαζ. Πολύ γρήγορα έγινε φανερό ότι δεν θα μπορούσε να λείπει η έκθεση των φοιτητών».

Δεξιά: Soter (Σωτήρης Τασιόπουλος). Αριστερά: Μαρία Σταμπούλου (φοιτήτρια)

Στην έκθεση με τίτλο «Η Τζαζ σε Σκίτσο και Κόμικς» συμμετέχουν οι: Μιχάλης Κουντούρης, Θανάσης Πέτρου, Παναγιώτης Μητσομπόνος, Soter (Σωτήρης Τασιόπουλος), John Antono (Γιάννης Αντωνόπουλος), Tasmar (Τάσος Μαραγκός), Κων Χρυσούλης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Γιάννης Ξαγοράρης, Θανάσης Καραμπάλιος, Θανάσης Πετρόπουλος.

Αριστερά: Βασίλης Παπαγεωργίου. Δεξιά: Θανάσης Πετρόπουλος

Παράλληλα παρουσιάζονται περισσότερα από 30 digital prints των φοιτητών χωρισμένα σε δύο ενότητες: η πρώτη περιλαμβάνει έργα σχεδιασμένα στον υπολογιστή και τυπωμένα ψηφιακά που δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο της Φλωρεντίας Οικονομίδου, ενώ η δεύτερη σχέδια κυρίως με μολύβι που δέχτηκαν επεξεργασία και τυπώθηκαν στη συνέχεια ψηφιακά στο εργαστήριο της Ελσας Χαραλάμπους.

Αριστρά: Θανάσης Πέτρου. Δεξιά: Tasmar (Τάσος Μαραγκός).

Είναι προφανές πως το βασικό θέμα σε όλα τα έργα είναι η μουσική τζαζ. Στα έργα που έχουμε δει μέχρι στιγμής «ακούγονται» σαξόφωνα, πιάνα και κιθάρες με έναν μοναδικό τρόπο που μόνο τα κόμικς μπορούν να αποδώσουν «σιωπηλά».Στην Ερμούπολη θα «ακούσουμε» κι άλλα έργα αλλά και πραγματική τζαζ σε ένα φεστιβάλ που σε πείσμα των καιρών επιβιώνει και χρόνο με τον χρόνο μεγαλώνει και προσελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες.

Θανάσης Καραμπάλιος

Πού: Plastico Gallery, Πάρου 9, Ερμούπολη, Σύρος

Πότε: Εως 31/10

Εγκαίνια: Σάββατο 19/9 στις 12.00

Είσοδος ελεύθερη

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...