Τα επόμενα βήματα για το εμβόλιο και οι σκέψεις για παράταση lockdown

Μοιραστειτε το

Τη στιγμή που η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο τις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο και αρνείται να πράξει περισσότερα ώστε να ανασχεθούν οι αποτυχημένες της ενέργειες των περασμένων μηνών, η πανδημία παραμένει ανεξέλεγκτη σε όλη τη χώρα, κάνοντας την πιθανή παράταση του lockdown κάτι παραπάνω από ορατή.

Παράλληλα, μετά και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το εμβόλιο την Παρασκευή, η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει ελπίδες με διαρροές για την πορεία του εμβολιασμού.

Κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνουν ότι προτεραιότητα παραμένει η μείωση των κρουσμάτων και η αποσυμπίεση στις ΜΕΘ, ωστόσο έχουν ήδη ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τη διαδικασία εμβολιασμού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι οι πρώτες δόσεις θα έρθουν στη ώρα μας στις αρχές του 2021 με τις κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν ότι  η προμήθεια των εμβολίων θα γίνει βάσει των συμβάσεων που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με φαρμακευτικές εταιρείες και τα εμβόλια θα ξεκινήσουν σταδιακά να φτάνουν στις αρχές του 2021. 

Συνολικά, η ΕΕ θα προμηθευτεί 1,1 δισ. δόσεις και στην Ελλάδα αντιστοιχούν 25 εκατομμύρια, διατηρώντας το δικαίωμα να ζητήσει και περισσότερα, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Η ΕΕ έχει υπογράψει συμφωνίες με τις εταιρίες Pfizer, Biontech, Astra Zeneca, Sanofi και Johnson & Johnson, ενώ βρίσκεται σε συνομιλίες και με άλλες εταιρείες. Συμφωνία προαγοράς έχει υπογραφεί με τις δύο πρώτες, καθώς η αποτελεσματικότητα του πειραματικού τους εμβολίου ανέρχεται στο 90%.

Τα εμβόλια θα γίνονται σε δύο δόσεις, ενώ ο εμβολιασμός θα γίνει σε 1.018 κέντρα σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για νοσοκομεία, κέντρα υγείας και άλλες παρόμοιες υποδομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με το αρμόδιο υπουργείο να έχει ορίσει τις προδιαγραφές των κέντρων εμβολιασμού και να έχει την ευθύνη για την προετοιμασία τους. Θα υπάρξουν, επίσης, και κινητά συνεργεία που θα εμβολιάζουν όσους για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Αναφορικά με την πορεία του εμβολιασμού, προτεραιότητα ασφαλώς θα έχει το υγειονομικό προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτές κτλ.) και εν συνεχεία οι ευπαθείς ομάδες, ενώ θ’ ακολουθήσει σταδιακά ο υπόλοιπος πληθυσμός. Ο εμβολιασμός θα γίνεται δωρεάν για όλους και δεν θα είναι υποχρεωτικός.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, πάντως, θα ζητήσει από όλα τα κόμματα να ορίσουν σε αυτήν εκπρόσωπο, με στόχο να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και να μεγιστοποιηθεί η προσπάθεια πειθούς προς όλους τους πολίτες για εμβολιασμό.

Καλπάζει η πανδημία, σκέψεις για παράταση lockdown

Εν τω μεταξύ, ο κορονοϊός συνεχίζει να επελαύνει στη χώρα, ενώ μόνο τις τελευταίες ώρες έχουν καταγραφεί 40 θάνατοι από τον ιό. Ο τραγικός απολογισμός είναι πλέον περισσότεροι από 1.000 νεκροί.

Χθες ανακοινώθηκαν άλλα 2.835 κρούσματα με τον αριθμό των διασωληνωμένων έφτασε τους 366. Ασφυκτιά η Θεσσαλονίκη, αγωνία για την κατάσταση στη Λάρισα, σταθερά στο κόκκινο και η Αττική.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν θεωρείται καθόλου σίγουρο πως το lockdown που έχει επιβάλει η κυβέρνηση θα αρθεί την 1η Δεκεμβρίου, καθώς ήδη υπάρχουν εισηγήσεις για παράταση έως και δύο εβδομάδων προκειμένου να φανεί πλήρως η απόδοση των τελευταίων μέτρων.

Άλλωστε, ήδη τις τελευταίες ημέρες επιστήμονες, αλλά και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας ανέφεραν ότι δύσκολα θα αρθεί η καραντίνα εάν δεν πέσουν τα ημερήσια κρούσματα σε τριψήφιο επίπεδο.

Ακόμη κι έτσι, πάντως, θεωρείται δεδομένο ότι και χωρίς lockdown θα παραμείνουν σε ισχύ αρκετά περιοριστικά μέτρα.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...