Τα ελαφρυντικά που ζητούν οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής ενόψει των ποινών

Μοιραστειτε το

Το τελευταίο τους χαρτί σε μια πολύχρονη παρτίδα παίζουν οι καταδικασθέντες ναζιστές της εγκληματικής οργάνωσης, προσδοκώντας ικανές μειώσεις ποινών που θα μπορούσαν να τους κρατήσουν ίσως και εκτός φυλακής. 

Μετά την πανηγυρική απόφαση της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων να καταδικάσει όλο το τάγμα εφόδου της Νίκαιας, παραβλέποντας την εισαγγελική πρόταση για ενοχή μόνο του Γιώργου Ρουπακιά, το δικαστήριο σε μια μαραθώνια συνεδρίαση ασχολήθηκε με τα αιτήματα της υπεράσπισης για την αναγνώριση ελαφρυντικών, σε μια απέλπιδα προσπάθειά της να καθορίσει επί τω ευνοϊκότερον την περαιτέρω τύχη των καταδικασθέντων και ει δυνατόν να γλιτώσουν τη φυλάκιση. 

Έτσι, για τον Νίκο Μιχαλολιάκο, η υπεράσπισή του ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου του, της μετέπειτα καλή συμπεριφοράς, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

«Αρχηγός πολιτικού κόμματος που εξελέγη με συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση και έργο ξαφνικά να βρίσκεται κατηγορούμενος και να προσπαθώ να εικάσω τί διεύθυνε… Έχει τηρήσει όλες τις νόμιμες προδιαγραφές, έχει νόμιμο κόμμα και σήμα και ξαφνικά πρέπει να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για γεγονότα που σας δείξαμε ότι τα αγνοούσε. Προσπαθώ να αντιληφθώ πως διηύθυνε και τί διηύθυνε…» επεσήμανε ο εκ των συνηγόρων του και συνέχισε: «Αν είναι να κάνουμε ιδεολογικό δικαστήριο και δεν το πήρα χαμπάρι, τότε φταίω εγώ. Αλλά επειδή ξέρω που βρίσκομαι, δεν μπορείτε να μου λέτε ότι έχει διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, επειδή ήταν γενικός γραμματέας ενός νόμιμου πολιτικού κόμματος».

«Παρεξηγημένο πρόσωπο, προβεβλημένο αρνητικά, που στοχοποιήθηκε» χαρακτήρισε τον Ηλία Κασιδιάρη ο συνήγορος του που καταδικάστηκε για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Τα ίδια ελαφρυντικά ζήτησε και ο συνήγορος της Ελένης Ζαρούλια. «Αν η κυρία Ζαρούλια δεν ήταν σύζυγος του Νικ. Μιχαλολιάκου και δεν είχε κάνει τη μια ομιλία από την οποία κρίθηκε ένοχη, δε θα βρισκόταν σε αυτή τη θέση» υποστήριξε ο συνήγορός της.

Την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης ζήτησε ο πρώην βουλευτής Πολύβιος Ζησιμόπουλος.

Τρία ελαφρυντικά αιτήθηκε και ο ευρωβουλευτής Ιωάννης Λαγός, ένοχος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης: του σύννομου βίου, της καλής διαγωγής μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Σύμφωνα με τον συνήγορό του «ο Γιάννης Λαγός μέχρι σήμερα προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδος, με πολιτικά μέσα μέσω της ευρωβουλής».

«Να μην εξοντωθεί ο Κ. Μπαρμπαρούσης» ζήτησε ο συνήγορος του καταδικασθέντα Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, αιτούμενος τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, της μη εύλογης διάρκειας της δίκης, αλλά και των μη ταπεινών αιτίων.

Ο πρώην βουλευτής Αντώνης Γρέγος ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Σύμφωνα με την υπεράσπιση του, υπήρξε εθελοντής πυροσβέστης ενώ ακόμη και πριν την άσκηση ποινικών διώξεων προχωρούσε σε δωρεές σωματείων.

Η υπεράσπιση του πρώην βουλευτή Μιχαήλ Αρβανίτη ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αξιοσέβαστο άτομο που τήρησε στο έπακρο τους περιοριστικούς όρους που του επεβλήθησαν.

Αντίστοιχα, για τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο, ζητήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, καθώς, σύμφωνα με την υπεράσπισή του, υπηρέτησε το ελληνικό Κοινοβούλιο και είχε άριστη συμπεριφορά, αλλά και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Ο Γιώργος Γερμενής γνωστός και ως Καιάδας, ζητά το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Σε καμιά περίπτωση δεν είχε σχέση με έκνομες πράξεις» ανέφερε η συνήγορός του και πρόσθεσε πως ο πρώην βουλευτής «αναλωνόταν νυχθημερόν στο κοινοβουλευτικό του έργο» και είχε άριστη διαγωγή.

Ειλικρινή μεταμέλεια επικαλέστηκε η υπεράσπιση του Γιώργου Ρουπακιά, μεταξύ άλλων ελαφρυντικών, που ζητά να του αναγνωρίσει το δικαστήριο. Η υπεράσπιση του αυτουργού της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ζήτησε να του αναγνωρίσει το δικαστήριο και το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μέχρι και την τέλεση της πράξης.

«Ο Γ. Ρουπακιάς, λέει, έκλεισα δυο σπίτια, ένα του Παύλου Φύσσα και ένα το δικό μου», είπε ο δικηγόρος του και συμπλήρωσε πως ο εντολέας του «επί 4,5 χρόνια βρίσκεται κλεισμένος σε ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. χωρίς να έχει πολλές φορές ούτε τη δυνατότητα να μεταβεί σε γιατρό».

Από τον Γιώργο Πατέλη ζητήθηκε το ελαφρυντικό της μη εύλογης διάρκειας της δίκης, ενώ πολλοί ήταν οι συνήγοροι που άφησαν ξεκάθαρες αιχμές για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας των εντολέων τους και προειδοποίησαν για προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το δικαστήριο διέκοψε για τις 12:30 το μεσημέρι της Πέμπτης με την αγόρευση της εισαγγελέως επί των ελαφρυντικών που αιτήθηκαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ και σύμφωνα με τα δεδομένα και τις εκτιμήσεις των παραγόντων της δίκης, η διαδικασία που προχωράει αρκετά γρήγορα, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης, με την ανακοίνωση των ποινών

Τι ποινές προβλέπονται

Επτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης: Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος.

Για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, εκτός από τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, κρίθηκαν ένοχοι και οι δύο πυρηνάρχες, Πατέλης και Πανταζής.

Ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση κρίθηκαν οι υπόλοιποι 11 βουλευτές (Αντώνιος Γρέγος, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Νίκος Μίχος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχάλης Αρβανίτης).

Για τα δύο κακουργήματα προβλέπεται:

  • Ποινή ένταξης: 5 έως 10 χρόνια κάθειρξη (με ελαφρυντικό 1-5)
  • Ποινή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης: 5-15 χρόνια κάθειρξη (με ελαφρυντικό 2-8)

► Δείτε όλα όσα έγιναν την Τετάρτη μέσα και έξω από το Εφετείο μέσα από το Live της efsyn.gr

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...