Τα ανοιχτά χαρτιά του Τσίπρα μπροστά στην απλή αναλογική και το plan B για τις δεύτερες κάλπες

Μοιραστειτε το

Ο Αλέξης Τσίπρας, εδώ και μήνες, μιλάει για την ανάγκη να υπάρξει μία νέα προοδευτική κυβέρνηση στη χώρα, η οποία και θα εφαρμόσει πολιτικές διαφορετικές από εκείνες που εφαρμόζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η βάση αυτής της σκέψης δεν είναι άλλη, παρά το σύστημα της απλής αναλογικής με το οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές, όπου είναι σχεδόν ακατόρθωτο να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Βασικός αποδέκτης της πρότασης Τσίπρα είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης. Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι αν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ των εκλογών -κάτι για το οποίο δηλώνουν σίγουροι, πλέον- και με δεδομένη την ενίσχυση του ΚΙΝΑΛ, τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες τα δύο κόμματα να μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας από μόνα τους – κάτι που θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής.

Το πρόβλημα σε αυτή την πρωτοβουλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ότι -προς ώρας- προσκρούει στην σθεναρή αντίσταση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν θα κάνει πρωθυπουργό ούτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ούτε τον Αλέξη Τσίπρα.

Παρά τις αρνήσεις που συναντάει από τη Χαριλάου Τρικούπη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να κινηθεί πάνω σε αυτόν τον δρόμο της κυβέρνησης συνεργασίας. Έχει επιλέξει, μάλιστα, να «παίξει» με ανοιχτά «χαρτιά» το παιχνίδι της πίεσης που ασκεί προς το ΚΙΝΑΛ, βάζοντας στο τραπέζι τις 5+1 προτάσεις που παρουσίασε για το αύριο της χώρας, ως βάση για τη διαπραγμάτευση.

Αν και στην Κουμουνδούρου καταλαβαίνουν -εν μέρει- την αμυντική στάση του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς και εκείνος με τη σειρά του προσπαθεί να εδραιωθεί ως τρίτος πόλος του πολιτικού συστήματος, ωστόσο θα συνεχίσουν να ζητάνε από τον αρχηγό του ΚΙΝΑΛ να ανοίξει και αυτός με τη σειρά του τα «χαρτιά» του.

«Δεν ξέρω τι βλέπει και τι δεν βλέπει ο κ. Ανδρουλάκης, όμως καλό είναι εκτός από το τι δεν θέλει, να μας πει και τι θέλει. Είναι πια κοντά τέσσερις μήνες στην αρχηγία του κόμματός του, καλό είναι να μιλήσει προγραμματικά και να μας πει τι θέλει. Διότι κινείται στη γκρίζα ζώνη όλο αυτό το διάστημα στο “δεν ξέρω – δεν απαντώ” που λένε οι δημοσκοπήσεις», είπε πριν από μερικές ημέρες στο Open, ο Αλέξης Τσίπρας.

Το plan B

Πάντως, από τα παραπάνω, καθίσταται σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε θα περιμένει για πάντα το ΚΙΝΑΛ, ούτε και θα τα βάψει μαύρα σε περίπτωση που συναντήσει εμπόδια στην προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης.

Αντίθετα, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει μόνος του και να διεκδικήσει την αυτοδυναμία αν η χώρα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές. Άλλωστε, είναι σαφές πως εκείνοι που θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στις δεύτερες κάλπες, θα είναι τα μικρότερα κόμματα, καθώς η ιστορία έχει δείξει ότι όταν το δίλημμα είναι το ποιος θα βρεθεί στην εξουσία, τότε ο δικομματισμός δυναμώνει.

«Αν προσπαθούσαμε να στραγγαλίσουμε εμείς τις πολιτικές δυνάμεις, δεν θα ήμασταν αυτοί οι οποίοι επιλέξαμε και ψηφίσαμε την απλή αναλογική. Διότι, τι συμφέρει τα κόμματα του δικομματισμού; Συμφέρει η ενισχυμένη αναλογική, να παίρνουν και ψήφους που δεν είναι απόλυτα συνειδητές, στη λογική της χαμένης ψήφου», υπογράμμισε στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η παραπάνω αποστροφή του ήταν μία προειδοποιητική βολή. Επί της ουσίας διαμήνυσε ότι σε περίπτωση που δεν σχηματιστεί κυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογικής, τότε η ευθύνη θα βαραίνει τη Χαριλάου Τρικούπη, η οποία και θα αναγκαστεί να «πληρώσει» την επιλογή της, υπό τον κίνδυνο να «συντριβεί» στις «μυλόπετρες» του δικομματισμού. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει διεκδικώντας ακόμα μία εκλογική νίκη.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...