Τέχνη μέσα στην κρεαταγορά στη Βαρβάκειο [εικόνες] | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Μοιραστειτε το

Κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει στη Βαρβάκειο. Οσμή από ωμό κρέας, δυνατές φωνές για να διαφημίσουν το εμπόρευμα τους και σηκώνοντας τα μάτια ψηλά, αθώα βλέμματα και αναγεννησιακές φιγούρες.

Είναι μία έκθεση φωτογραφίας, οχι σε φυσικό χώρο, όπως για παράδειγμα μία γκαλερί, αλλά ανάμεσα στα κρεοπωλεία στη Βαρβάκειο. Με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου πραγματοποιείται η ατομική έκθεση της Ελένης Λύρα με τίτλο Αγορά, σε επιμέλεια του Δρ. Στρατή Πανταζή, στη Βαρβάκειο Κρεαταγορά.

Μπαρόκ και αναγέννηση στις στοές στη Βαρβάκειο

Το κτήριο της Βαρβακείου Αγοράς για την εικαστικό λειτουργεί σαν μια εικονoγραφική προσομοίωση της έννοιας της παγκόσμιας αγοράς, τον τόπο όπου θα εκτυλιχτεί το δράμα του ανθρώπου. Η αρχιτεκτονική της, με τις στοές, τα ψηλά ταβάνια και τους θόλους, σε συνδυασμό με τη σημερινή λειτουργία της, δημιουργεί στη Λύρα το ίδιο δέος και τη συναισθηματική φόρτιση όπως και ένας μπαρόκ καθεδρικός ναός.

παιδι
Η Βαρβάκειος λειτουργεί σαν καθεδρικός ναός

Επίσης λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή λειτουργία και ιστορία του χώρου και της γύρω περιοχής, η Λύρα δημιουργεί δύο in situ φωτογραφικές εγκαταστάσεις με παιδιά, οι οποίες διακατέχονται από έντονη θεατρικότητα, δραματικότητα και γενικότερα μπαρόκ αισθητική. Υιοθετώντας στοιχεία από το παρελθόν και «φιλτράροντας» τα με σύγχρονες και μη τεχνικές και μέσα έκφρασης, καταφέρνει να αγγίξει ζητήματα του σήμερα.

παιδια
Αναγεννησιακές φιγούρες μπαρόκ αισθητική, στη Βαρβάκειο

Ο χρόνος, το φως, ο ήχος και οι μυρωδιές είναι σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τόσο την ερμηνεία και την ανάγνωση των έργων όσο και την αντίληψη του θεατή. Παράγοντες που σε συνδυασμό με τη δύναμη και αισθητική των έργων της Λύρα, μετατρέπουν μία απλή επίσκεψη στη Βαρβάκειο Κρεαταγορά σε μία ξεχωριστή εμπειρία για τον καθένα μας, σε μία αλληγορική περιπλάνηση και ένα ταξίδι μέσα στον λαβύρινθο της παγκοσμιοποίησης και του
χρήματος για την ανακάλυψη της χαμένης παιδικής μας αθωότητας και τη λύτρωση της πληγωμένης μας ψυχής.

οροφη
Φωτογραφίες στην οροφή και τις στοές στη Βαρβάκειο

Επίσημη έναρξη: Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 22 Οκτωβρίου – 10 Νοεμβρίου 2020
Βαρβάκειος Κρεαταγορά (στην οδό Αρμοδίου και στην οδό Αριστογείτονος)
Η έκθεση είναι επισκέψιμη όλες τις ώρες. Φυλλάδιο της έκθεσης θα βρείτε στα καφέ και εστιατόρια εντός της κρεαταγοράς.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί λαμβάνοντας υπόψη όλα τα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας, στο πλαίσιο αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού (COVID-19).

αφισα
Φυλλάδιο της έκθεσης υπάρχει σε όλα τα μαγαζιά στη Βαρβάκειο

Με τη βοήθεια του κ. Τσιρώνη -Πρόεδρος της Ένωσης Κρεοπωλών της Βαρβακείου Αγοράς. 

Πηγή
Author: Κατερίνα Πουλοπούλου

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα