Τέταρτη νύχτα ταραχών στην Καταλονία για τη σύλληψη του ράπερ Ασέλ

Μοιραστειτε το

Αστυνομικοί στη Βαρκελώνη και τη Χιρόνα συγκρούστηκαν απόψε με διαδηλωτές οι οποίοι έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και επιτέθηκαν σε τράπεζες, καθώς συνεχίζονται για τέταρτη νύχτα οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για τη φυλάκιση του ράπερ Πάμπλο Ασέρ με την κατηγορία ότι προσέβαλε τη μοναρχία και εξύμνησε την τρομοκρατία με τα τραγούδια του.

Σημειώνεται ότι το ισπανικό κράτος συνέβαλε τον γνωστό τραγουδιστή με νόμο-φίμωτρο του Μαριάνο Ραχόι

Η ποινή των 9 μηνών φυλάκισης που επιβλήθηκε στον Χασέλ, γνωστό για τις αριστερές πεποιθήσεις του και τους στίχους του που καταγγέλλουν το σύστημα, πυροδότησε όχι μόνο διαδηλώσεις αλλά και μια έντονη συζήτηση για την ελευθερία της έκφρασης στην Ισπανία. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε κατόπιν εορτής ότι θα προωθήσει ένα λιγότερο περιοριστικό νομοσχέδιο για την ελευθερία του λόγου.

Σύμφωνα με την αστυνομία, απόψε δέχτηκαν επίθεση δύο τράπεζες στη Βαρκελώνη, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας συγκρούστηκαν με τους διαδηλωτές στην πόλη Χιρόνα, στη βόρεια Καταλονία. 

Τις τρεις προηγούμενες νύχτες η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών που έκαψαν κάδους απορριμμάτων και μηχανάκια και λεηλάτησαν καταστήματα. Σημειώθηκαν συγκρούσεις και στη Μαδρίτη, καθώς και σε άλλες πόλεις. Σύμφωνα με τις αρχές, περίπου 60 άνθρωποι συνελήφθησαν σε όλη την Καταλονία. Μια γυναίκα έχασε το μάτι της κατά τη διάρκεια των ταραχών στη Βαρκελώνη και με αυτήν την αφορμή κάποιοι πολιτικοί ζήτησαν να διερευνηθούν οι πρακτικές της αστυνομίας.

Σε κάθε περίπτωση, στο πλευρό του Ασέλ σπεύδουν ολοένα και πιο πολλοί (από απλοί πολίτες μέχρι διανοούμενοι, συγγραφείς και καλλιτέχνες), θέτοντας επιτακτικά ζητήματα λειτουργίας της Δημοκρατίας και τονίζοντας το αυτονόητο: ότι κανείς δεν θα πρέπει να διώκεται ποινικά όταν απλώς εκφράζει την προσωπική του άποψη. 

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...