Τέσσερις «μνηστήρες» για το Frontier της Εθνικής Τράπεζας

Μοιραστειτε το

Με την κατάθεση τεσσάρων μη δεσμευτικών προσφορών από διεθνή επενδυτικά σχήματα προχωρά η διαδικασία για την πώληση του πακέτου τιτλοποιημένων δανείων ύψους 6,1 δισ. ευρώ Frontier της Εθνικής Τράπεζας.

Οι τέσσερις «μνηστήρες» είναι τα σχήματα DoValue-Bain-Fortress, Davidson Kempner-Cepal, Intrum, και Pimco-Quant, αποδεικνύοντας το μεγάλο και ουσιαστικό ενδιαφέρον για την τιτλοποίηση της Εθνικής Τράπεζας. Σημειώνεται ότι και τα τέσσερα σχήματα ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, έχοντας ήδη βαθιά γνώση της εγχώριας αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Έτσι, το Frontier αποτελεί «μήλο της Έριδος» και για τις τέσσερις, καθώς θα τους εξασφαλίσει οικονομίες κλίμακος και μεγαλύτερη διείσδυση στην εγχώρια αγορά, με τον νικητή να μετατρέπεται στον κορυφαίο «παίκτη» στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων στη χώρα.

Επιπλέον, ιδιαίτερη σημασία έχουν τα χαρακτηριστικά της τιτλοποίησης, καθώς από τα συνολικά 6,1 δισ. ευρώ δανείων, το 77% είναι στεγαστικά (με εξασφάλιση ακινήτων), το 5% καταναλωτικά και το 18% επιχειρηματικά προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Συνολικά στο Frontier συμπεριλαμβάνονται 190.000 δάνεια από 80.000 δανειολήπτες.

Μάλιστα, περισσότερο από το 50% του πακέτου αποτελείται από δάνεια υψηλής αξιολόγησης (senior note) τα οποία καλύπτονται κατά 100% από εγγύηση του Δημοσίου μέσω του προγράμματος Ηρακλής.

Εξίσου σημαντική παράμετρο αποτελεί το γεγονός ότι στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας η τιτλοποίηση και πώληση δεν συνδυάζεται με carve out των εργαζομένων και άρα ο αγοραστής θα αναλάβει και τη διαχείρισή τους αξιοποιώντας τις υπάρχουσες υποδομές που υπάρχουν στη χώρα.

Γι’ αυτό και στις τέσσερις περιπτώσεις των σχημάτων που υπέβαλαν τις μη δεσμευτικές προσφορές συμπεριλαμβάνονται και οι servicers οι οποίες θα αναλάβουν και τη διαχείριση, σε συνδυασμό προφανώς και με την Εθνική Τράπεζα.

Σημειώνεται ότι εφόσον ολοκληρωθεί η συναλλαγή, η Εθνική Τράπεζα θα έχει πουλήσει το 60% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της, με αποτέλεσμα τα NPL’s να αντιστοιχούν πλέον στο 15% των συνολικών χορηγήσεων της τράπεζας.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...