Τέσσερις μήνες πίσω γύρισε η Ελλάδα στα κρούσματα κοροναϊού [πίνακες] | in.gr

Μοιραστειτε το

Στο «άλμα» των περίπου 400 κρουσμάτων της 31ης Οκτωβρίου – δηλαδή πριν από περίπου τέσσερις μήνες – που ήταν η αρχή του επονομαζόμενου «δεύτερου κύματος» κοροναϊού, παραπέμπει η προχθεσινή, αιφνιδιαστική, ραγδαία αύξηση  των νέων διαγνώσεων Covid-19 που έφθασαν τις 2.147.
Πιο συγκεκριμένα, στις 30 Οκτωβρίου οι φορείς ήταν 1.690 κι ανήλθαν στο επόμενο 24ωρο σε 2.056.   Όμως εκείνο το χρονικό διάστημα οι νεκροί ήταν μόνο πέντε κάθε 24ωρο και οι διασωληνωμένοι 135, ενώ τώρα  ο αριθμός των θανάτων  είναι σχεδόν εξαπλάσιος και οι διασωληνωμένοι τριπλάσιοι σε μία πιο επιβαρυμένη κατάσταση, απότοκο του  οδυνηρού «δεύτερου κύματος».

Για να γίνει αντιληπτή η  εντυπωσιακή χθεσινή αύξηση των κρουσμάτων (σ.σ. τελευταία φορά τέτοιος αριθμός  νέων   διαγνώσεων  (2.186) είχε καταγραφεί στις 2 Δεκεμβρίου) σημειώνεται ότι τις προηγούμενες 10 ημέρες ο μέσος όρος των νέων φορέων ήταν περίπου 1.100 και ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων είχε καταγραφεί στις 9 Φεβρουαρίου με 1.546 νοσούντες.

Κάτι που ίσως σηματοδοτεί την αρχή ενός «τρίτου κύματος», με διαδοχικές αυξήσεις του αριθμού των κρουσμάτων όπως συνέβη και τον προηγούμενο Νοέμβριο. Με την ελπίδα όμως  ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα και κυρίως  οι εμβολιασμοί θα μειώσουν την ένταση του «τρίτου κύματος», κάτι που συνέβη  σε όλες τις  μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Μ. Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία κι άλλες.

Αυτή η διαφορά χρονικής φάσης αποτυπώνεται, σύμφωνα με τη χαρτογράφηση των νέων ασθενών στις συγκεκριμένες χώρες που παρουσιάζει «Το Βήμα».

Πλέον στα συγκεκριμένα  κράτη έχουν μειωθεί σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό οι νέες διαγνώσεις μετά την έξαρση που σημειώθηκε λίγο μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

      

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 9 Ιανουαρίου στη Μ. Βρετανία τα νέα κρούσματα είχαν αγγίξει τα 70.000 το 24ωρο (συνυπολογιζόμενων και των μεταλλάξεων)  και τώρα έχουν περιορισθεί περίπου στα  11.000.

Αντιθέτως στην Ελλάδα εμφανίζεται με αυτή τη χρονική διαφορά η τρίτη νέα σημαντική άνοδος των νέων φορέων που ελπίζεται να είναι παροδική.

        
Τέλος, αξιοσημείωτη είναι η αλλαγή του «χάρτη» των κρουσμάτων το τελευταίο τρίμηνο όπου υπάρχει εντυπωσιακή μετατόπιση της πανδημίας στην νότιο Ελλάδα και σχετική αποσυμπίεση  στη βόρειο Ελλάδα.
Εκείνη την περίοδο η Αττική είχε το 25% περίπου των κρουσμάτων κι αυτό το ποσοστό έχει πλέον υπερβεί το 50%.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή
Author: Βασίλης Λαμπρόπουλος

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...

Πόλεμος: Τι θα συνέβαινε αν η Ρωσία δολοφονούσε τον Ζελένσκι

«Μια δολοφονία δεν άλλαξε ποτέ την ιστορία του κόσμου»,...