Τάσεις MRB για Newsbomb.gr: Όχι στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία, όχι ρήξη με τη Ρωσία

Μοιραστειτε το

Από την πρώτη ερώτηση της έρευνας της MRB γίνεται σαφές ότι στην Ελλάδα οι πολίτες διαφωνούν απολύτως με την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία

Πώς κρίνουν οι πολίτες τους χειρισμούς της κυβέρνησης στις ελληνοτουρκικές διενέξεις; Πόσο φοβούνται ένα θερμό επεισόδιο; Τι άποψη έχουν για τον Πόλεμο στην Ουκρανία; Τι λένε για την αποστολή όπλων από την πλευρά της Ελλάδας και για την πλήρη ρήξη με τη Ρωσία;

Από την πρώτη ερώτηση της έρευνας της MRB γίνεται σαφές ότι στην Ελλάδα οι πολίτες διαφωνούν απολύτως με την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και μάλιστα σε ποσοστό 47,2%, παρουσιάζει όμως ενδιαφέρον το γεγονός ότι το 24,9% αναγνωρίζει αρκετά ελαφρυντικά στην Ρωσία, ενώ ακόμα ένα ποσοστό 17,9% βλέπει μεγάλες ευθύνες στις ΗΠΑ και γενικότερα στον Δυτικό κόσμο. Από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά διαφαίνεται ότι οι ερωτηθέντες που δίνουν ελαφρυντικά στη Ρωσία και ευθύνες στις ΗΠΑ, ψήφισαν το 2019 Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Ταυτόχρονα η αίσθηση που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία – σύμφωνα πάντα με την MRB – είναι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι απλά μια σύρραξη μεταξύ των 2 χωρών, αλλά μια σύρραξη της Ρωσίας με την Δύση σε ποσοστό 62,1%. Αυτή την άποψη την ενστερνίζεται στη συντριπτική του πλειοψηφία το 62,6% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2019.

Όχι όπλα στην Ουκρανία

Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας είναι ότι οι ερωτηθέντες διαφωνούν με την αποστολή όπλων από την πλευρά της Ελλάδας στην Ουκρανία. Στο ερώτημα «Ποιος είναι ο βαθμός συμφωνίας με την αποστολή οπλισμού προς την Ουκρανία;» το 65,3% απαντά: Σίγουρα και μάλλον διαφωνώ. Μόνο ένα 26,4% δείχνει να συμφωνεί με την αποστολή όπλων. Οι αρνητικές απαντήσεις προέρχονται κατά κύριο λόγο από ψηφοφόρους του ΚΚΕ, αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Όχι πλήρη ρήξη με τη Ρωσία

Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον έχει η άποψη των πολιτών για το ποια θα έπρεπε να είναι η στάση της Ελλάδας έναντι του ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθεί πιο ισορροπημένη εξωτερική πολιτική ώστε να ΜΗΝ επέλθει πλήρη ρήξη με την Ρωσία. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της έρευνας το οποίο υποστηρίζει το 64% των πολιτών. Μόνο ένα ποσοστό 24,5% δηλώνει ότι κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθεί πιστά την εξωτερική πολιτική και τις αποφάσεις της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ ακόμη και εάν αυτό σημαίνει πλήρη ρήξη με την Ρωσία.

Οι Έλληνες πολίτες αξιολογούν αυστηρά και τους ηγέτες της δύσης και της ανατολής που εμπλέκονται στον πόλεμο Ουκρανίας και Ρωσίας. Από τις απαντήσεις προκύπτει ότι πρώτος με πολλές θετικές γνώμες είναι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με 49,8 θετικές αξιολογήσεις. Πολύ κακές αξιολογήσεις λαμβάνει ο Ταγίπ Ερντογάν σε ποσοστό 88,9%, ενώ για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι οι αρνητικές γνώμες 53,9% είναι περισσότερες από τις θετικές 34,8% κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...