Τάζουν «μισάνοιγμα» λιανεμπορίου στις 11/1, ενώ τα ρεβεγιόν μας «φορτώνουν» ιικά

Μοιραστειτε το

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Ενδεχόμενο επανόδου των click away αγορών και επαναλειτουργίας κομμωτηρίων και βιβλιοπωλείων, την ερχόμενη Δευτέρα και λανσάρισμα του click in shop μετά τις 15 Ιανουαρίου, αφήνουν ανοιχτό από την κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες προειδοποιούν για αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, προερχόμενη από τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Έτσι, σε πρώτη φάση, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 11 Ιανουαρίου θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα χωρίς φυσική παρουσία του πελάτη εντός, αλλά με τηλεφωνικές ή διαδικτυακές παραγγελίες, τις οποίες θα παραλαμβάνει έξω από το κατάστημα και χωρίς δοκιμή του προϊόντος κατόπιν ραντεβού. Παράλληλα, αναμένεται να ξανανοίξουν βιβλιοπωλεία και καταστήματα, όπως δηλαδή συνέβαινε μέσα στις γιορτές. 

Υπό την προϋπόθεση ότι τα δεδομένα της πανδημίας το επιτρέψουν, από τις 15 Ιανουαρίου έχει ληφθεί η απόφαση να ανοίξει συνολικά το λιανεμπόριο με φυσική παρουσία των πελατών, αλλά μόνο με προκαθορισμένη επίσκεψη, κατόπιν ραντεβού και υπό τους αυστηρούς περιορισμούς της τήρησης φυσικών αποστάσεων.

Με το click in shop ο καταναλωτής θα μπορεί να κλείνει τηλεφωνικά ή διαδικτυακά ραντεβού για την επίσκεψή του στο κατάστημα σε προκαθορισμένη ώρα, να διαλέγει το προϊόν που τον ενδιαφέρει εκεί, να το δοκιμάζει εφόσον επιθυμεί και να το πληρώνει εντός του καταστήματος. Οπωσδήποτε θα ισχύει η υποχρέωση αποστολής μηνύματος με το ραντεβού από το κατάστημα προκειμένου να μπορέσει να μεταβεί εκεί ο καταναλωτής.

Υποχρεωτική θα είναι και σε αυτήν την περίπτωση η αποστολή sms στο 13033, με την ένδειξη 2.

Βάσει των ισχυόντων μέτρων για την τήρηση αποστάσεων, σε κάθε κατάστημα θα μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα έως 4 πελάτες ανά 100 τετραγωνικά μέτρα, φυσικά με τη χρήση προστατευτικής μάσκας. Στις μεγαλύτερες αλυσίδες και στις επιχειρήσεις shop in a shop, ο αριθμός των ατόμων θα επιτυγχάνεται μέσω της κοινής διεύθυνσης των καταστημάτων, προκειμένου να μην εισέρχονται περισσότεροι πελάτες από όσους επιτρέπεται. Σε πολλά μικρά συνοικιακά καταστήματα, η αναλογία αυτή πρακτικά σημαίνει τη δυνατότητα εισόδου μόνο ενός πελάτη τη φορά.

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για το λιανεμπόριο, μετά τη χαμένη εορταστική περίοδο, είναι αυτή των εκπτώσεων. Την εφαρμογή της μεθόδου του click in shop είχε ζητήσει ήδη από την αρχή του δεύτερου lockdown και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου με στόχο να διασωθεί ένα μέρος του τζίρου των καταστημάτων και να αποτραπούν επερχόμενα λουκέτα και απώλεια πολλών θέσεων εργασίας στον κλάδο του λιανεμπορίου.

Κι αυτό γιατί η πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του click away λόγω έλλειψης τεχνικών υποδομών όπως τα e-shop, γεγονός που αποτυπώθηκε και στον τζίρο των εορτών, το 80% του οποίου έκαναν 150 – 200 μεγάλες αλυσίδες.

Αναμένονται αυξήσεις μολύνσεων την επόμενη εβδομάδα 

Είναι αναπόφευκτο να δούμε αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες τονίζει την ίδια ώρα ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, προερχόμενη από τα ρεβεγιόν.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Θωμαΐδης ανέφερε πως όταν επιστρέψει ο κόσμος στο λεκανοπέδιο της Αττικής και αρχίσει ο συγχρωτισμός, σίγουρα οι προβλέψεις αυτές θα αποτυπωθούν στα λύματα. Όπως σημείωσε, η αύξηση του ιικού φορτίου μπορεί να οφείλεται στον συγχρωτισμό και τη διασπορά σε μια ηλιακή ομάδα που είναι ασυμπτωματικοί, νεαρότερης ηλικίας. «Είναι κάποιες παρατηρήσεις που μας οδηγούν στο να κάνουμε κάποιες υποθέσεις. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες δύο βδομάδες, διότι αν είναι έτσι, ενδέχεται να έχουμε μεγαλύτερη διάδοση αν δεν τηρηθούν τα μέτρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το τελευταίο 10ήμερο κατά μέσο όρο ήταν μειωμένο το ιικό φορτίο στα λύματα και αυτό ήταν απόρροια των προηγούμενων μέτρων και της συμπεριφοράς μας, τόνισε ο καθηγητής. Ωστόσο, σε αυτό το εορταστικό 10ήμερο των οποίων τα αποτελέσματα ήταν μέχρι και Κυριακή, επεσήμανε ότι παρατηρήθηκαν δύο αυξήσεις: μία μετά τα Χριστούγεννα (26-27/12/2020) και το διάστημα 31/12/2020 – 01/01/2021. Η πρώτη αύξηση ήταν σχεδόν διπλασιασμός του ιικού φορτιού και η δεύτερη σχεδόν τριπλασιασμός.

Παράλληλα, εξήγησε πως από τα λύματα γίνεται και εκτίμηση του πληθυσμού ο οποίος υπάρχει στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Στο πλαίσιο αυτό, ο μειωμένος πληθυσμός που παρατηρήθηκε, δείχνει ότι υπήρξαν άτομα που έφυγαν από Αττική και ότι η κινητικότητα είχε μειωθεί λόγω διακοπών, γιατί δεν έμπαιναν στο δίκτυο καθημερινά. Συμπερασματικά, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ εκτιμά ότι η αύξηση που παρατηρήθηκε, οφείλεται στην κινητικότητα λόγω ρεβεγιόν από σπίτι σε σπίτι και σε συναθροίσεις.

Ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, με βάση το ιικό φορτίο που προκύπτει στην Αττική από τα λύματα, τις μέρες των εορτών.  

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...