Σύψας: Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα για ρεβεγιόν και click away θα έχουμε επιδημική έκρηξη

Μοιραστειτε το

Συναγερμό σήμανε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας για την χαλάρωση των μέτρων του lockdown εν όψει εορτών, τονίζοντας ότι εάν το click away δεν λειτουργήσει και παρατηρηθούν συναθροίσεις, τότε θα υπάρξει επιδημική έκρηξη κορωνοϊού.

«Κάθε συνάντηση οικογενειών μπορεί να επιφέρει τη διασπορά. Δεν το λέω αυτό γιατί είμαι κακός αλλά γιατί το βλέπουμε. Τα στοιχεία μας λένε ένα πράγμα: Ενδοοικογενειακή διασπορά», τόνισε ο Νίκος Σύψας στο ΣΚΑΙ και πρόσθεσε ότι τα δεδομένα των επιδημιολόγων δείχνουν με σαφήνεια ότι ο ιός έχει περάσει στα σπίτια.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν θα πρέπει να βρίσκονται έως εννέα άτομα ή δύο οικογένειες στο εορταστικό τραπέζι, επανέλαβε ότι σε κάθε οικογένεια μπορεί να υπάρχει ένα μολυσμένο άτομο αλλά ασυμπτωματικό.

Πρόσθεσε ότι καμιά οικογένεια δεν πρέπει να θεωρείται ασφαλής και προειδοποίησε ότι ένα γιορτινό τραπέζι θα μπορούσε να καταλήξει με καλεσμένους αρρώστους ή ακόμη και διασωληνωμένους στο νοσοκομείο.

Σχετικά με την έναρξη του click away στο λιανεμπόριο, ο καθηγητής τόνισε ότι κάθε άνοιγμα ακόμη και μικρό επιφέρει αύξηση στη διασπορά του ιού που θα φανεί μέσα σε 15 ημέρες.

Εάν δεν λειτουργήσει το click away και έχουμε συνωστισμό, τότε δεν θα έχουμε μόνο αύξηση, αλλά επιδημική έκρηξη, τόνισε ο κ. Σύψας και πρόσθεσε πως αυτός είναι και ο λόγος που οδήγησε τον υπουργό Ανάπτυξης να πει πως αν δούμε εικόνες Harrods, τότε το click away θα καταργηθεί.

Εάν από την άλλη λειτουργήσει click away, είναι το ελάχιστο δυνατό που μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε κάποιου είδους αγορά τα Χριστούγεννα, συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Ο κ. Σύψας εξήγησε ότι ένας από τους λόγους που δεν άνοιξε τώρα η αγορά, ήταν για να καταστεί εφικτό να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία τον Ιανουάριο και «θα δούμε αν θα το πετύχουμε».

Στόχος είναι να ανοίξουν σε πρώτη φάση τα δημοτικά και εάν όλα πάνε καλά θα λειτουργήσουν με φυσική παρουσία και οι άλλες βαθμίδες.

Δύσκολος ο Ιανουάριος

Ο καθηγητής τόνισε ότι με βάση τις προβλέψεις ο αριθμός των διασωληνωμένων στη χώρα μας θα πέσει σε 200, που αποτελεί έναν ασφαλή αριθμό, περί τις 15 Ιανουαρίου και όχι νωρίτερα.

Ο Ιανουάριος, τόνισε θα είναι μια δύσκολη περίοδος, και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό, καθώς το σύστημα υγείας είναι ήδη στα όριά του.

Επισήμανε, δε, εν όψει της πτώσης της θερμοκρασίας ότι κάθε βαθμός που πέφτει επηρεάζει κατά 4% με 5% τον λεγόμενο δείκτη Rt.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό του

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 25χρονο αστυνομικό ο...

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά – Θάφτηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά...