Σύνοδος G20: “Στήριξη σε αφρικανικές χώρες, δίκαιη διανομή εμβολίου, κλίμα”- Η διαφοροποίηση Τραμπ – OTA VOICE

Μοιραστειτε το

Οι ηγέτες της G20, της Ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως, αναφέρουν στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής σήμερα ότι είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν τις αφρικανικές χώρες προκειμένου αυτές να ξεπεράσουν την κρίση του κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένης της διερεύνησης πιο βιώσιμων επιλογών χρηματοδότησης.

Η ελάφρυνση του χρέους για την Αφρική θα είναι ένα σημαντικό θέμα της ιταλικής προεδρίας της G20 το 2021.

Η G20 ανακοίνωσε επίσης ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι μια πιεστική πρόκληση και ότι δεσμεύτηκε για ένα πιο περιβαλλοντικά βιώσιμο μέλλον.

Η G20 υποσχέθηκε σήμερα να καταβάλει «κάθε δυνατή προσπάθεια» για να εξασφαλίσει τη δίκαιη διανομή των εμβολίων κατά της Covid-19 σε όλο τον κόσμο και να υποστηρίξει τις φτωχές χώρες των οποίων οι οικονομίες έχουν καταστραφεί από την κρίση, στο τέλος της διαδικτυακής συνόδου κορυφής που οργάνωσε το Ριάντ.

Καθώς η πανδημία συνεχίζει να καλπάζει, η Ομάδα των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου υιοθέτησε έναν συναινετικό τόνο για τις προκλήσεις που έρχονται σε μια τελική δήλωση που δεν αναφέρει λεπτομέρειες για πολλά από τα θέματα που κυριάρχησαν στη σύνοδο κορυφής.

«Έχουμε κινητοποιήσει πόρους για την κάλυψη των άμεσων αναγκών χρηματοδότησης στον τομέα της παγκόσμιας υγείας για την υποστήριξη της έρευνας, της ανάπτυξης, της παρασκευής και της διανομής τεστ, ασφαλών και αποτελεσματικών θεραπειών και εμβολίων κατά της Covid-19», επιβεβαίωσαν οι ηγέτες της G20 στο τελικό κείμενο.

«Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε την προσιτή και δίκαιη πρόσβασή τους σε όλους», πρόσθεσαν.

Καθώς τα πλουσιότερα κράτη καταρτίζουν τα προγράμματα για τον εμβολιασμό του πληθυσμού τους — οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν την έναρξη του εμβολιασμού ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου — οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν εμπόδια που μπορεί να στερήσουν δισεκατομμύρια ανθρώπους από την πρώτη προστασία κατά του ιού.

Οι εκκλήσεις αυξάνονται συνεπώς ώστε η G20 να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό των 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να εγγυηθεί την πρόσβαση όλων στα τεστ, στις θεραπείες και στα εμβόλια.

Όπως και άλλοι ηγέτες, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες, Σάββατο, ότι η κρίση του κορονοϊού είναι «ένα τεστ για την G20», τονίζοντας ότι «δεν θα υπάρξει καμιά αποτελεσματική απάντηση στην πανδημία που δεν θα είναι παγκόσμια απάντηση».

Ωστόσο, το τελικό κείμενο δεν παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο κάλυψης του κολοσσιαίου κόστους που προϋποθέτει η διανομή των εμβολίων σε μεγάλη κλίμακα.

Τραμπ: Απέσυρα τις ΗΠΑ γιατί η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα σχεδιάστηκε για να σκοτώσει την οικονομία μας 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπεραμύνθηκε σήμερα της απόφασής του να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «άδικη και μεροληπτική» παρά το γεγονός ότι ο εκλεγμένος διάδοχός του Τζο Μπάιντεν δεσμεύθηκε οι ΗΠΑ να επιστρέψουν στη συμφωνία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν επίσημα στις αρχές Νοεμβρίου από τη συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού που υπογράφηκε το 2015 από 195 χώρες και η οποία στοχεύει στον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς και να πλησιάσει τον 1,5 βαθμό.

«Απέσυρα τις Ηνωμένες Πολιτείες από την άδικη και μεροληπτική συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού, μια πολύ άδικη συμφωνία για τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Τραμπ σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα με την ευκαιρία της διαδικτυακής συνόδου κορυφής της G20 που διοργανώνει η Σαουδική Αραβία.

«Η συμφωνία του Παρισιού δεν σχεδιάστηκε για να σώσει το περιβάλλον. Σχεδιάστηκε για να σκοτώσει την αμερικανική οικονομία», κατήγγειλε.

«Αρνούμαι να παραχωρήσω εκατομμύρια αμερικανικές θέσεις εργασίας και να στείλω δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια στους χειρότερους ρυπαντές και περιβαλλοντικούς παραβάτες του κόσμου», επέμεινε ο Αμερικανός πρόεδρος, σε μια σιωπηρή αναφορά στην Κίνα, τον εμπορικό αντίπαλό του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υπερασπίστηκε τη βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων, αμφισβήτησε την επιστήμη της κλιματικής αλλαγής και αποδυνάμωσε άλλα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος.

Πηγή πληρ. ΑΠΕ

Πηγή
Author: admin.user

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα