Σύνοδος Κορυφής: Κυριαρχεί η Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση – Τι διεκδικεί η Ελλάδα

Μοιραστειτε το

Ξεκινά σήμερα η Σϋνοδος Κορυφής στην οποία η Ελλάδα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχονται με ξεκάθαρες θέσεις

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και πώς μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει περαιτέρω την Ουκρανία ανθρωπιστικά, οικονομικά και πολιτικά – συμπεριλαμβανομένης και της εξέτασης του αιτήματός της για ένταξη στην ΕΕ – η μείωση της εξάρτησης από τις ενεργειακές πηγές της Ρωσίας, ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ε.Ε., ενίσχυση των οικονομικών θεμελίων της Ε.Ε είναι οι βασικές ενότητες της Συνόδου Κορυφής που αρχίζει σήμερα Πέμπτη στις Βερσαλλίες, όπου οι ηγέτες θα συζητήσουν ακόμη την περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ζητήσει με το σχέδιο «έξι σημείων» και την επιστολή του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέμβαση ώστε να μπει φρένο στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου ώστε να αποσυνδεθεί η γεωπολιτική από την ενεργειακή κρίση.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός, ο οποίος πέτυχε στα συμπεράσματα του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ενταχθεί πρόβλεψη για δέσμη μέτρων που θα απορροφήσει τις διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναμένεται και πάλι να υπογραμμίσει ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Στη συζήτηση για την περαιτέρω ανάπτυξη και επένδυση στις αμυντικές δυνατότητες της Ε.Ε., η ελληνική πλευρά έχει πάρει ξεκάθαρη θέση για την ανάγκη ενίσχυσης του ευρωπαϊκού πυλώνα ασφάλειας που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο ΝΑΤΟ και θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία.

Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει επανειλημμένα το ζήτημα της εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς κανόνες, συζήτηση που γίνεται ξανά επίκαιρη, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει επαναφέρει ως προτεραιότητα το θέμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας και την ανάγκη αμυντικής ενίσχυσης σειράς κρατών-μελών.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, η ελληνική πλευρά θα επαναλάβει την στήριξή της που αποδείχθηκε έμπρακτα με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και αμυντικού υλικού, ενώ σε ό,τι αφορά το αίτημα ένταξης στην Ε.Ε., η Αθήνα συμφωνεί στην ανάγκη να εκπεμφθεί ισχυρό πολιτικό μήνυμα στήριξης της ενταξιακής προοπτικής της Ουκρανίας. Δεν πρέπει, να παραβλέπεται, ωστόσο, ότι ενταξιακή προοπτική είναι μια διαδικασία, η αξιοπιστία της οποίας δεν πρέπει να υπονομευθεί.

Διαβάστε επίσης:

Kρίσιμη Σύνοδος Κορυφής στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία – Στο τραπέζι η πρόταση Μητσοτάκη

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...