Σύνοδος κορυφής για την πανδημία ενώ η κρίση των εμβολίων είναι σε εξέλιξη

Μοιραστειτε το

Πολίτης με μάσκα περνά μπροστά από το κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες

AP Photo/Francisco Seco

Ανησυχία για τις εισαγωγές του εμβολίου της Johnson & Johnson • Ενθαρρυντικά στοιχεία για το εμβόλιο της Novavax

Σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω τηλεδιάσκεψης στις 25 και 26 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, την ώρα που η «γκάφα» της Κομισιόν σε σχέση με τα εμβόλια έχει προκαλέσει αναταράξεις και ενώ το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι σε πλήρη εξέλιξη. Την ίδια ώρα ανακοινώθηκε ότι ξεκίνησαν οι κυκλικές δοκιμές για το εμβόλιο της Novavax, με την Ε.Ε. να έχει παραγγείλει 100 εκατ. δόσεις με οψιόν για ακόμη 100 εκατομμύρια.

Όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες η ανταποκρίτρια της efsyn.gr, Μαρία Ψαρά, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. στην τηλεδιάσκεψη το απόγευμα της 25ης Φεβρουαρίου θα συζητήσουν την πανδημία του κορονοϊού, ενώ την επομένη θα τεθούν στο τραπέζι θέματα άμυνας με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το ζήτημα των εμβολίων παραμένει φλέγον, καθώς μπορεί οι ηγέτες να έχουν αποφύγει να επικρίνουν την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τις εξελίξεις, ωστόσο σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο είναι εξοργισμένοι για την κρίση που έχει προκύψει. Το κύριο θέμα που τους απασχολεί, εξηγεί δεν είναι τόσο η «γκάφα» που παραλίγο να στοιχίσει τη Συμφωνία για το Brexit στα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας, αλλά οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς και το γεγονός ότι υπάρχουν υποψίες για κακή διαχείριση συμβάσεων με τις φαρμακοβιομηχανίες.

Τι γίνεται με τα εμβόλια

Οι έως τώρα καθυστερήσεις παράδοσης εμβολίων, αλλά το ενδεχόμενο να υπάρξουν καθυστερήσεις στις παραδόσεις από την αμερικανική Johnson & Johnson ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησαν χθες οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών-μελών στην Ε.Ε. κατά την τακτική συνάντησή της Τετάρτης.

Η Ε.Ε. έχει παραγγείλει εμβόλια από την Johnson & Johnson, τα οποία βρίσκονται στο τελικό στάδιο παραγωγής, ωστόσο εκφράστηκαν φόβοι ότι θα μπορούσε να καθυστερήσει περαιτέρω η παραγωγή ή -στο χειρότερο σενάριο- να απαγορευθεί η αποστολή τους στην Ε.Ε. λόγω της αμερικανικής νομοθεσίας. 

Πρεσβευτές αρκετών χωρών, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησαν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξει τέτοιο πρόβλημα, ενώ ο επίτροπος αρμόδιος για τη βιομηχανία, Τιερί Μπρετόν, προφανώς σε μια κίνηση να τους καθησυχάσει, δήλωσε ότι θα ηγηθεί της προσπάθειας των Βρυξελλών να βοηθήσει τους κατασκευαστές να αυξύσουν την παραγωγή εμβολίων στην Ε.Ε.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφουςγιατί η Επιτροπή προσπαθεί τώρα να επεκτείνει την παραγωγή εμβολίων, ο Τιερί Μπρετόν υποστήριξε ότι «ήταν δύσκολο να κάνουμε αυτήν την άσκηση πριν μάθουμε ποια τεχνολογία θα επιλεγεί και, στη συνέχεια, ποια εταιρεία θα χρησιμοποιηθεί αυτή την τεχνολογία».

Το εμβόλιο της Novavax 

Ενθαρρυντικά νέα πάντως ήρθαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), καθώς όπως ανακοινώθηκε το εμβόλιο της της εταιρείας Novavax ξεκίνησε τις κυκλικές δοκιμές. Η Κομισιόν έχει συμβόλαιο με την εταιρεία για 100 εκατομμύρια δόσεις και οψιόν για ακόμη 100 εκατομμύρια. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών ερευνών στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική, το εμβόλιο είναι σχεδόν 90% αποτελεσματικό και λειτουργεί αποτελεσματικά και ενάντια στις νέες παραλλαγές του ιού.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...