Σύγκρουση στη Βουλή για το Πολυτεχνείο

Μοιραστειτε το

Ανταλλαγή πυρών κυρίως μεταξύ της κυβέρνησης από τη μία και από την άλλη του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 έγινε σήμερα στη Βουλή για την καθιερωμένη πορεία του Πολυτεχνείου, την οποία απαγορεύει φέτος η κυβέρνηση λόγω της κατάστασης με την πανδημία.

Το «όχι» της κυβέρνησης έχει προκαλέσει εδώ και λίγες ημέρες έντονες αντιδράσεις στον ΣΦΕΑ, οργανώσεις και κόμματα που καλούν στη διεξαγωγή της παρά την καραντίνα με αυστηρούς κανόνες.

Η αντιπαράθεση μεταφέρθηκε σήμερα στην Ολομέλεια με τον πρωθυπουργό να διαμηνύει προς το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 ότι «οι νόμοι ισχύουν για όλους».

Στην πρώτη του σχετική αναφορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, προκειμένου να αιτιολογήσει την απόφαση, ότι δεν μπορεί να μετατραπεί μια πορεία τιμής σε πορεία πόνου προς τις ΜΕΘ.  Ζήτησε έτσι από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να δηλώσουν ότι δεν θα ενθαρρύνουν τη συμμετοχή σε καμία πορεία και να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. «Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμία τέτοια συμπεριφορά. Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα ήθελαν και όσοι πρωταγωνίστησαν σε αυτή την εμβληματική εξέγερση», επισήμανε.

«Η απαγόρευση της πορείας για το Πολυτεχνείο δεν έχει ως αφετηρία την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά αυτό που χρόνια τώρα ενοχλεί την κυβέρνησή σας, αλλά και κάθε κυβέρνηση. Το γνήσιο αντιϊμπεριαλιστικό περιεχόμενο της πορείας στην πρεσβεία των ΗΠΑ, του στρατηγικού σας συμμάχου, που σήμερα αυτό το μήνυμα είναι περισσότερο επίκαιρο από τότε» είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Έχετε βάλει υπουργούς σας, στελέχη σας, ορισμένα παπαγαλάκια σας στα ΜΜΕ, να επιδίδονται σε ένα παραλήρημα ενάντια στην πορεία του Πολυτεχνείου, και σήμερα το απογειώσατε αυτό κι εσείς ο ίδιος και βέβαια δείχνει από που κατευθύνεται αυτή η εσκεμμένη αυταρχικότητα, η προπαγάνδα, όλη αυτή η λάσπη που πέφτει ενάντια σε έναν γιορτασμό που, αν μη τι άλλο, αξίζει να θυμάστε ότι είναι ο λόγος που βρίσκεστε εδώ μέσα και έχετε και την πρωθυπουργική θέση. Γιατί στις 17 Νοέμβρη του ’74 εκλέχτηκε και το πρώτο, έστω αστικό, Κοινοβούλιο, μετά την εφτάχρονη δικτατορία και με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, γιατί υπήρχε και πριν το ’66-’68, αλλά χωρίς το ΚΚΕ, χωρίς την αριστερά κλπ», σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας.

«Δεν είναι το Πολυτεχνείο που απειλεί τη δημόσια υγεία, δεν είναι οι εκδηλώσεις που γίνονται με μέτρα προστασίας, με μέτρα προστασίας πολύ καλύτερα και πολύ πιο αυξημένα απ’ αυτά που υπάρχουν σε μια σειρά χώρους που η κυβέρνηση έχει την ευθύνη» είπε ακόμα επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση το κάνει αυτό, αφενός για να ενοχοποιήσει τον λαό, τη νεολαία και τις διεκδικήσεις τους για την πανδημία και αφετέρου γιατί θέλει να «ξεμπερδέψει με την ουσία του Πολυτεχνείου, των μηνυμάτων του και το περιεχόμενό του».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αυταρχισμό» ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα είναι «παρών» στην πορεία τηρώντας αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας και κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη «να μας χτυπήσει».

Στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στον γραμματέα του ΜέΡΑ25, λέγοντας «αντιπαρέρχομαι τις σαχλαμάρες του κ. Βαρουφάκη ότι είναι ταυτισμένο στο ακροδεξιό μας DNA» και τόνισε: «Και στο Πολυτεχνείο υπήρχαν πολίτες όλων των πολιτικών παρατάξεων. Απλά κάποιοι έχτισαν καριέρες, και κάποιοι άλλοι με σεμνότητα κράτησαν την αντίσταση την οποία έκαναν για τον εαυτό τους και δεν έχτισαν καριέρα πάνω στο Πολυτεχνείο, να το θυμούνται όποτε τους βολεύει. Να τελειώνουμε με αυτά τα ιδεολογικά άβατα σε αυτή την αίθουσα. Τα είπα για την Αντίσταση, θα τα ακούσετε για το Πολυτεχνείο».

«Δεν είστε ο Μαχάτμα Γκάντι που μίλησε γι’ αυτά. Υπάρχει πράγματι αυτή η έννοια μόνο που χρησιμοποιήθηκε σε άλλες εποχές, και σε αντίσταση σε καθεστώτα ανελεύθερα μη δημοκρατικά», είπε απευθυνόμενος στον κ. Βαρουφάκη και διαμήνυσε: «Ό,τι ισχύει για κάθε Έλληνα πολίτη ισχύει και για το ΚΚΕ και για τον κ. Βαρουφάκη».

Σχετικά με την επισήμανση του πρωθυπουργού ότι στο Πολυτεχνείο βρίσκονταν άτομα απ΄όλες τις παρατάξεις, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε στη δευτερολογία του ότι «δεν έρχεται να το αμφισβητήσει κανένας αυτό» και ότι αυτά «έχουν λυθεί προ πολλού». Ωστόσο, υπογράμμισε πως η τωρινή κυβέρνηση είναι η μοναδική που επέβαλε «απαγόρευση συγκεντρώσεων» και ότι «τίθεται σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας», αφού δεν υπάρχει τρόπος να εκφράσει ο κόσμος τα πολιτικά μηνύματά του, ακόμα και εν μέσω καραντίνας.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. κατηγόρησε τους κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα ότι με αφορμή το Πολυτεχνείο στήνουν καυγά αντιπαράθεσης για να απροσανατολίσουν. « Η θέση του Κινήματος Αλλαγής είναι φέτος ο εορτασμός να γίνει σεμνά και μετρημένα γιατί προέχει η ζωή των ανθρώπων και δημόσια υγεία», τόνισε Φώφη Γεννηματά.

Παίρνοντας για δεύτερη φορά τον λόγο ο κ. Κουτσούμπας είπε: «Πριν προλάβει μάλιστα να κατέβει απ’ το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός κυκλοφόρησε η είδηση της παρέμβασης του εισαγγελέα για την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, που εσείς οι ίδιοι λέτε ότι δίνει μια ηρωική, μια τιτάνια μάχη, για το φετινό γιορτασμό του Πολυτεχνείου, ο οποίος βέβαια θα γίνει και συμβολικά και με όλα τα μέτρα προστασίας κλπ κλπ, και τα ξέρετε πάρα πολύ καλά όλα αυτά. Εκεί φτάσατε λοιπόν;

«Και μη μου πείτε δεν στείλατε εσείς τον εισαγγελέα και ο εισαγγελέας πήρε πρωτοβουλία», είπε δηκτικά.  «Τι ακριβώς κάνετε; Ξεκινάτε βιομηχανία μηνύσεων, διώξεων σε ομοσπονδίες, σε εργατικά σωματεία, σε φοιτητικούς συλλόγους, σε συλλόγους γιατρών που ήδη έχουν βγάλει ανακοινώσεις και είναι εκατοντάδες σε όλη τη χώρα για τον γιορτασμό, την πορεία του Πολυτεχνείου;» αναρωτήθηκε ο γγ του ΚΚΕ.

Στην αντεπίθεση πέρασε κατά τη δευτερολογία του και ο Γ. Βαρουφάκης, τονίζοντας ότι υπάρχει κραυγαλέα αντίφαση στη θέση της κυβέρνησης καθώς επιτρέπει σε στενό χώρο την κατάθεση στεφανιού και όχι την πορεία με σεβασμό στα μέτρα προστασίας.

Προσέθεσε ότι το ΜέΡΑ25 δεν θα καταθέσει στεφάνι, αλλά μόνο εννιά στελέχη και βουλευτές του κόμματος και όχι οπαδοί θα είναι στο Πολυτεχνείο. Θα είμαστε στο δρόμο, ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε: «Ουσιαστικά είπατε ότι το κράτος είμαι εγώ. Χτυπήστε μας. Μας καλείτε σε πιο περιορισμένο χρόνο να καταθέσουμε στεφάνι. Δεν είστε το κράτος, αλλά εκπρόσωπος της ακροδεξιάς και παρασιτικής ολιγαρχίας. Επιλέγετε την πόλωση, επειδή χάσατε τον έλεγχο. Δεν ζητάτε στήριξη ζητάτε την υποταγή μας, θα σας απογοητεύσουμε».

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...