Σύγκρουση Πομπέο-Τσαβούσογλου στο ΝΑΤΟ για την τουρκική προκλητικότητα

Μοιραστειτε το

Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Τουρκίας στο πλαίσιο της συνεδρίασης του ΝΑΤΟ, μετά την ασυνήθιστα αιχμηρή τοποθέτηση Πομπέο κατά της Άγκυρας.

Ο Μάικ Πομπέο, λαμβάνοντας τον λόγο στη συνάντηση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, κατηγόρησε ευθέως την Τουρκία ότι εναντιώνεται στις αρχές και τη λειτουργία της Συμμαχίας, υπονομεύοντας τη συνοχή της.

Σύμφωνα διπλωματικές πηγές, ο Αμερικανός υπουργός, που θα αποχωρήσει από το αξίωμά του σε λίγες εβδομάδες, μίλησε για προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε Ανατολική Μεσόγειο και Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ άσκησε κριτική και για την απόκτηση των S-400, λέγοντας ότι  αποτελεί «δώρο για τη Ρωσία» από ένα νατοϊκό σύμμαχο.

Κατέληξε, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, λέγοντας ότι θα πρέπει να επανεκκινήσει ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης, ο οποίος δεν λειτουργεί με υπαιτιότητα της Τουρκίας.

Απαντώντας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι οι ΗΠΗ είναι εναντίον της Τουρκίας και υποστηρίζουν τις «μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλάδας και Κύπρου» και στηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις», ενώ είπε ότι η Γερμανία αποτελεί τον μόνο τίμιο διαμεσολαβητή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε αιτιάσεις εναντίον της ευρωπαϊκής επιχείρησης “Ειρήνη”, λέγοντας ότι το πρόσφατο περιστατικό δεν έγινε τυχαία λίγο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Κατέληξε την παρέμβαση του, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, λέγοντας με σαφή εκνευρισμό ότι η ομάδα Μινσκ στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ είναι προκατειλημμένη υπέρ της Αρμενίας.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...