Σύγκρουση κυβέρνησης-περιφερειών λίγο πριν το lockdown στην Ιταλία

Μοιραστειτε το

Cecilia Fabiano/LaPresse via AP

Ανακοινώθηκαν 30.550 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, ενώ 352 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους • Τηλεοπτικό μήνυμα του Τζουζέπε Κόντε για τα νέα μέτρα

Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το νέο διάταγμα για την επιβολή περιοριστικών μέτρων σε όλη την ιταλική επικράτεια, απόφαση που κρίνεται αναγκαία για να ανακοπή το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Σήμερα ανακοινώθηκαν 30.550 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, ενώ 352 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. 

Η ανησυχία αυξάνεται καθώς στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων βρίσκονται 2.292 ασθενείς. Χθες τα περιστατικά ήταν 28.244, και 353 οι θάνατοι και οι υπεύθυνοι του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας τονίζουν ότι «σε αντίθεση με το πρώτο κύμα, ο ιός κυκλοφορεί σε όλες τις περιφέρειες, έστω και αν η κατάσταση δεν είναι ίδια σε όλες τις περιοχές της χώρας».

Ο πρόεδρος του ινστιτούτου, Σίλβιο Μπρουζαφέρο, υπογράμμισε ότι «ο αριθμός των ασθενών που παρουσιάζουν συμπτώματα και για τους οποίους αποφασίζεται η εισαγωγή στο νοσοκομείο αυξάνεται, όπως και εκείνος των ασθενών που μεταφέρονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας». Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε «χρειάζεται μεγάλη προσοχή».

Ωστόσο το διάταγμα που υπέγραψε ο Τζουζέπε Κόντε έχει προκαλέσει την αντίδραση των περιφερειών, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η κεντρική κυβέρνηση τους αφαιρεί αρμοδιότητες, ενώ δεν τους αφήνει χρόνο να προετοιμαστούν. Από το πρωί σήμερα περίμεναν τις σχετικές ενημερώσεις οι οποίες μάλλον θα γίνουν απόψε, μετά το τηλεοπτικό μήνυμα του Ιταλού πρωθυπουργού, για τα νέα μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το διάταγμα που αρχικά επρόκειτο να εφαρμοστεί αύριο, αλλά πήρε παράταση μίας ημέρας, περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:

  • Μείωση της χωρητικότητας των μέσων μαζικής μεταφοράς στο 50%
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, με υπογραφή υπεύθυνης δήλωσης για όποιον μετακινείται αυτές τις ώρες.
  • Η τηλεεκπαίδευση αναμένεται να ισχύσει σε όλη τη χώρα για τα λύκεια και στα γυμνάσια, στις περιοχές με πιο υψηλό αριθμό κρουσμάτων. 
  • Η χρήση προστατευτικής μάσκας γίνεται υποχρεωτική από το δημοτικό. 
  • Οι ιταλικές περιφέρειες θα χωριστούν σε τρεις ζώνες ή περιοχές (κόκκινες, πορτοκαλί και πράσινες), ανάλογα με τον δείκτη μετάδοσης του ιού και άλλα κριτήρια. Στις περιοχές αυτές θα ισχύσουν διαφορετικοί κανόνες και απαγορεύσεις.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...