Σχολικά κτίρια υπό κατάρρευση

Μοιραστειτε το

Αριστερά:Το ταβάνι έχει φουσκώσει από την υγρασία Δεξιά: Εκτεθειμένα καλώδια κρέμονται μέσα σε αίθουσες

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Την Παρασκευή ολόκληρα κομμάτια τσιμέντου έπεσαν από το ταβάνι και παραλίγο να τραυματίσουν τα παιδιά. ● Μούχλα, εκτεθειμένα καλώδια, προβλήματα σε τουαλέτες και παράθυρα. ● Βροχή τα υπομνήματα στη δημοτική αρχή, αλλά αποτέλεσμα κανένα.

H ανάγκη συντήρησης των σχολικών κτιρίων γίνεται όλο και πιο απαραίτητη, ειδικά όταν μαθητές κινδυνεύουν να τραυματιστούν λόγω ζημιών που έχουν εντοπιστεί αλλά δεν επιδιορθώνονται εδώ και χρόνια. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 36ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας, όπου την Παρασκευή το απόγευμα ολόκληρα κομμάτια τσιμέντου έπεσαν από το ταβάνι και παραλίγο να τραυματίσουν τα παιδιά που έπαιζαν εκείνη την ώρα από κάτω, ζητά από τη δημοτική αρχή να «αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της».

Το σχολείο αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια κτιριακά προβλήματα, με κυριότερο αυτό της υγρασίας. «Οι πάνω τάξεις μπάζουν νερά όταν βρέχει, ενώ η μούχλα κατέστρεψε τη βιβλιοθήκη που λειτουργούσε στο σχολείο.

Τα προσφυγάκια των τάξεων υποδοχής κάνουν μάθημα σε μια αίθουσα γεμάτη μούχλα, οι τουαλέτες έχουν πρόβλημα, καλώδια είναι εκτεθειμένα, ενώ σε κάποιες αίθουσες τα παράθυρα κλείνουν μόνο αν σφηνώσουν τα παιδιά μολύβια. Γενικά είναι ένα σχολείο που δεν έχει συντηρηθεί εδώ και τριάντα χρόνια», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 36ου Δ.Σ. Αθήνας, Χρυσούλα Παπαγεωργίου.

Αριστερά: Το σημείο απ’ όπου αποκολλήθηκαν τα κομμάτια τσιμέντου Δεξιά: Τα κομμάτια τσιμέντου που παρ’ ολίγον να χτυπήσουν τα παιδιά που έπαιζαν εκείνη την ώρα στο προαύλιο

Ο Σύλλογος αλλά και η διεύθυνση του σχολείου έχουν στείλει πάμπολλα υπομνήματα στη δημοτική αρχή, έχουν ζητήσει συνάντηση με τον δήμαρχο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, ενώ έχουν ενημερώσει σχετικά και τις δημοτικές παρατάξεις.

«Τέλος Ιουλίου, μηχανικός του δήμου μάς έλεγε ότι τον Σεπτέμβριο θα μπούμε και θα έχουν αποκατασταθεί όλες οι ζημιές. Φυσικά η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με το κτίριο να βρίσκεται στην ίδια ή και χειρότερη κατάσταση. Οι μηχανικοί παρελαύνουν. Κάθε τόσο έρχονται και καταγράφουν τα προβλήματα, χωρίς όμως να λύνεται κάτι», προσθέτει η κ. Παπαγεωργίου, η οποία μας επισημαίνει ότι χθες επικοινώνησε για πρώτη φορά μαζί της ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και την ενημέρωσε ότι σήμερα θα πάει συνεργείο στο σχολείο για να «απομακρύνει τα προβληματικά σημεία».

«Η μεγάλη πλειοψηφία των σχολείων της πόλης μας είναι κτίρια που κτίστηκαν πριν πολλές δεκαετίες, με δομικά προβλήματα και χρόνια έλλειψη έργων συντήρησης από τη δημοτική αρχή. Σε αρκετά από αυτά, οι συνθήκες στέγασης είναι απαράδεκτες και τις έχουν καταγγείλει κατ’ επανάληψη τα εκπαιδευτικά σωματεία, οι σύλλογοι διδασκόντων και οι σύλλογοι γονέων. Το θέμα γίνεται ακόμα σοβαρότερο γιατί η δημαρχία Μπακογιάννη, ενώ αρνείται να προχωρήσει στα αναγκαία έργα, την ίδια στιγμή διαμέσου των σχολικών επιτροπών, στις οποίες έχει την πλειοψηφία, υποχρεώνει τα σχολεία να χρησιμοποιήσουν χρήματα της κρατικής επιχορήγησης που προορίζονται για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, ενώ το ειδικό κονδύλι (ΣΑΤΑ) που υπάρχει ειδικά για τις επισκευές κτιρίων δεν αποδίδεται ποτέ στα σχολεία και τις σχολικές επιτροπές», καταγγέλλει η παράταξη «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα».

Πηγή
Author: Διαλεκτή Αγγελή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...