Σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν τα δημοσιονομικά ελλείμματα στην ευρωζώνη

Μοιραστειτε το

Τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα από ποτέ αναμένεται να καταγράψουν φέτος οι χώρες της ευρωζώνης, με το σύνολο να αγγίζει περίπου το 1 τρισεκ. ευρώ, καθώς λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα προσχέδια των κρατικών προϋπολογισμών στην ιστοσελίδα της Κομισιόν, το μπλοκ των 19 χωρών της ευρωζώνης θα διολισθήσει σε ένα συνολικό έλλειμμα 976 δισεκ. ευρώ ήτοι 8,9% του ΑΕΠ φέτος, όπως υπολόγισαν οι Financial Times.

Αυτό σημαίνει ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα του τρέχοντος έτους θα είναι σχεδόν 10 φορές υψηλότερα από τα επίπεδα του περασμένου έτους και από τις προβλέψεις της επιτροπής για το τρέχον έτος. Οι κυβερνήσεις εκτίμησαν ότι τα ελλείμματά τους θα παραμείνουν υψηλά, ακόμα κι αν οι οικονομίες ανακάμψουν το 2021, οπότε αναμένουν συνολικό έλλειμμα λίγο κάτω από 700 δισεκ. ευρώ ή 6% του ΑΕΠ.

Ενδεικτικά, τα προσχέδια δείχνουν πως η Ιταλία αναμένει έλλειμμα 175 δισεκ. ευρώ, η Ισπανία 125 δισ. ευρώ, η Γαλλία 226 δισ. ευρώ, η Γερμανία 207 δισ. ευρώ, η Ολλανδία 56,3 δισ. Οι ελληνικές αρχές έχουν υπολογίσει έλλειμμα ύψους 14,7 δισ. ευρώ.

Το προηγούμενο υψηλό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στη ζώνη του ευρώ σημειώθηκε στις αρχές του 2010, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όταν έφτασαν το 6,6% του ΑΕΠ. Αυτό οδήγησε στην κρίση δημόσιου χρέους στην ευρωζώνη.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής υπήρξαν λίγες «κόκκινες σημαίες» από επενδυτές ή υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σχετικά με την άνοδο των δημοσίων δαπανών και τα επίπεδα χρέους. Το κόστος δανεισμού των περιφερειακών χωρών της ζώνης του ευρώ, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, μειώθηκαν σε χαμηλά επίπεδα την περασμένη εβδομάδα, λόγω του μαζικού προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, παρατηρεί η εφημερίδα.

«Είναι σαφές ότι η δημοσιονομική στήριξη και η στήριξη νομισματικής πολιτικής πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ για όσο διάστημα είναι απαραίτητο» τόνισε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ. «Η ανάκαμψη που είδαμε το καλοκαίρι ήταν άνιση, αβέβαιη και ατελής και τώρα κινδυνεύει να χάσει τη δυναμική της» τόνισε η κεντρική τραπεζίτης και σημείωσε: «οι επιλογές στην εργαλειοθήκη μας δεν έχουν εξαντληθεί. Εάν πρέπει να γίνουν περισσότερα, θα κάνουμε περισσότερα».

Η πιο χαλαρή στάση απέναντι στη δημοσιονομική υπερβολή συνοψίστηκε στις ετήσιες συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας την προηγούμενη εβδομάδα, όπου ανώτεροι αξιωματούχοι μετακινήθηκαν από την έκκληση λιτότητας στην παρότρυνση χωρών να είναι προσεκτικές στον μεγάλο δανεισμό για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της πανδημίας.

«Πρώτα ανησυχείτε για τον πόλεμο και μετά βρίσκετε πώς να τον πληρώσετε», δήλωσε η Κάρμεν Ρέινχαρτ, επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο Μάρκο Βάλι, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit, δήλωσε: «Οι κυβερνήσεις δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συνεχίσουν να ξοδεύουν ό, τι χρειάζεται για να στηρίξουν τις οικονομίες τους και να μειώσουν τις μακροπρόθεσμες ζημιές».

Την περασμένη εβδομάδα, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι το δημόσιο χρέος της ζώνης του ευρώ, έχοντας αυξηθεί περισσότερο από 15% από τα προ Covid-19 επίπεδα του προηγούμενου έτους, θα φθάσει το 100% του ΑΕΠ φέτος και θα βρίσκεται σε παρόμοιο επίπεδο και το 2021. Συνολικά, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι κυβερνήσεις έχουν αυξήσει τις δαπάνες ή τις μειώσεις φόρων κατά 9,92 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι στιγμής φέτος, ή κατά 12% του ΑΕΠ.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...