«Σχέδιο Περικλής» στον αθλητισμό!

Μοιραστειτε το

Ωμή κυβερνητική προσπάθεια απόλυτης χειραγώγησης των εκλογών στις αθλητικές ομοσπονδίες με τροπολογία-ντροπή σε άσχετο νομοσχέδιο ● Ο Αυγενάκης δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα επιθυμητά αποτελέσματα στις εκλογές των ομοσπονδιών που ενδιαφέρουν πολύ την κυβέρνηση και αποφάσισαν έτσι… να τις διεξαγάγουν οι ίδιοι υπό τον απόλυτο έλεγχό τους.

Tο τελευταίο «γιουρούσι» για την άλωση και την τοποθέτηση κάτω από τον απόλυτο έλεγχό της όλων των αθλητικών ομοσπονδιών φαίνεται πως κάνει η κυβέρνηση. Με μεθόδους βέβαια που φέρνουν στον νου το 1961 και το «σχέδιο Περικλής» της τότε ΕΡΕ, καθώς τη στιγμή που έχει ήδη υπό διαβούλευση νέο αθλητικό νομοσχέδιο, έφερε το βράδυ της Τρίτης και ψήφισε χθες βράδυ με διαδικασίες «υπερ-ταχείας», τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, με σκοπό τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, για την ανάδειξη καταστατικών οργάνων σε αθλητικές ενώσεις και ομοσπονδίες.

Στην πραγματικότητα δεν δίνει τη δυνατότητα απλά, αλλά επιβάλλει τη συγκεκριμένη μέθοδο υπό τον απόλυτο έλεγχο της, καθώς τίθενται συγκεκριμένα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια μέσα στα οποία πρέπει να γίνουν οι εκλογές που έχουν προκηρυχθεί ήδη ή είναι να προκηρυχθούν άμεσα.

Εδώ κι ενάμιση χρόνο η κυβέρνηση μέσω του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και όχι μόνο, έχει βάλει σε απόλυτη προτεραιότητα την πολιτική των ωμών παρεμβάσεων στον αθλητισμό, με στόχο την εκλογή ελεγχόμενων διοικήσεων στις ομοσπονδίες.

Πρώτα έκαναν «φωτογραφικές» διατάξεις για την κατοχύρωση υποψηφιοτήτων που επιθυμούν, προχώρησαν σε άρση κωλυμάτων για κάποιες τέτοιες επίσης, χρησιμοποιούν τη διαδικασία του Μητρώου Αθλητικών Σωματείων με τέτοιο τρόπο, ώστε τα μισά περίπου από τα ενεργά σωματεία της χώρας να έχουν σήμερα αποκλειστεί από τις εκλογικές διαδικασίες.

Ωστόσο, φαίνεται πως όλα αυτά δεν έχουν κριθεί επαρκή, γιατί, όπως όλα δείχνουν, στις περισσότερες ομοσπονδίες παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες, οι υποψηφιότητες που προωθούν το Μαξίμου και ο Αυγενάκης, δεν «τραβάνε». Κι έτσι, φτάσαμε σε αυτή την απίστευτη τροπολογία, που στην ουσία επιβάλλει ηλεκτρονική ψηφοφορία με τρόπο απολύτως ελεγχόμενο από την κυβέρνηση. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη τροπολογία, δηλώνεται πως οι προβλέψεις της κατισχύουν των καταστατικών των Αθλητικών Ομοσπονδιών! Καταργούνται στην πράξη τα καταστατικά των ενώσεων, των σωματείων και των ομοσπονδιών.

Το πιο εξωφρενικό είναι πως επιλέγεται ήδη συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα από την κυβέρνηση, για την οποία δηλώνεται πως παρέχει «επαρκείς εγγυήσεις» για την ομαλή διεξαγωγή και το αδιάβλητο των διαδικασιών. Εκλογές με «επαρκείς εγγυήσεις»!

Το ποιος εγγυάται πως ο administrator της πλατφόρμας δεν έχει πρόσβαση στην ψηφοφορία, πώς εξασφαλίζεται ότι οι χειριστές της πλατφόρμας και αυτός που ελέγχει τη διαδικασία δεν ξέρει τι ψηφίζει όποιος θα ψηφίσει, πώς ακριβώς ταυτοποιείται ποιος θα κάνει «κλικ» και θα ψηφίσει, καλύτερα ας μη ρωτάει κανείς… Ολα αυτά θα είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο του μηχανισμού της κυβέρνησης, που αναλαμβάνει να «τρέξει» τις διαδικασίες.

Σκληρές αντιδράσεις

«Δεν πρόκειται για “απλή” τροπολογία του κ. Αυγενάκη, αλλά για κοινοβουλευτικό “πραξικόπημα” που αποτελεί το “τελευταίο χαρτί” για να ελέγξει τις Ομοσπονδίες… Ελπίζουμε να μην ξαναζήσουμε εκλογές βίας και νοθείας στον Αθλητισμό», αναφέρει ανακοίνωση του Τομέα Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ, που εκδόθηκε επίσης χθες.

Κι αναφέρει επίσης μεταξύ άλλων: «Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι δίνει εξουσία στον κ. Αυγενάκη και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης να καθορίσουν αναλυτικά με ΚΥΑ, τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία και τη διεξαγωγή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, με τον τρόπο που επιθυμούν!»

Ο Τομέας Αθλητισμού του ΚΙΝ.ΑΛΛ. αντέδρασε με ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει «επικίνδυνο» τον Λευτέρη Αυγενάκη, τον οποίο κατηγορεί πως με την ανοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ευτελίζει τις δημοκρατικές διαδικασίες στις αθλητικές ομοσπονδίες. «Ορίζει μοναδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διενέργεια των εκλογών, εναλλακτική λύση που ήδη έχουν προβλέψει οι Αθλητικές Ομοσπονδίες στις προκηρύξεις τους, έξω από κάθε δεοντολογία ανταγωνισμού, που διασφαλίζει την πλήρη διαφάνεια, όπως η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ)», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. «Η τροπολογία αυτή, ο χρόνος της κατάθεσής της, το ύφος της θυμίζουν άλλες εποχές».

Σφοδρή αντίδραση κι από το ΚΚΕ, που, σε χθεσινή ανακοίνωση, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Σαν να ζήλεψε “μαύρες εποχές”, που ο υφυπουργός Αθλητισμού διόριζε διοικήσεις, παρεμβαίνει απροκάλυπτα σε εκλογικές διαδικασίες που ήδη έχουν προκηρυχθεί, αλλάζοντας τις ημερομηνίες διεξαγωγής τους, διορίζοντας εφορευτικές επιτροπές της αρεσκείας του, μεθοδεύοντας ηλεκτρονικές ψηφοφορίες που δεν είναι αδιάβλητες. Κι όλα αυτά, για να μπορέσει να ελέγξει τις διοικήσεις και τα σωματεία. Φτάνει σε σημείο να ζητάει εξουσιοδότηση να καθορίσει ο ίδιος την εκλογική διαδικασία από την αρχή μέχρι το τέλος της».

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και η συζήτηση επί της τροπολογίας στην Βουλή, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να προβάλλουν τα ίδια ουσιαστικά επιχειρήματα, που απορρέουν φυσικά από τις κυβερνητικές πρακτικές. Δηλαδή για την πρόθεση χειραγώγησης των εκλογικών διαδικασιών.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης από την πλευρά του το πήγε στις απαιτήσεις της πανδημίας και μάλιστα εξέφρασε και… την απορία του για τις αντιδράσεις, λέγοντας πως προσφέρει εναλλακτικές στις ομοσπονδίες που δεν μπορούν να κάνουν εκλογές λόγω περιοριστικών μέτρων… Αυτό φυσικά που δεν είπε, είναι γιατί δεν το έχει κάνει εδώ και μήνες που δεν έχουν δυνατότητα να κάνουν τις εκλογές τους στον προβλεπόμενο χρόνο, μεγάλες ομοσπονδίες όπως η ΕΠΟ.

Επίσης, δεν εξήγησε πως συμβαδίζει ο όρος «εναλλακτική», με την πίεση να προκηρυχθούν και να γίνουν εκλογές μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, αλλιώς οι διοικήσεις θα εκπέσουν και θα οριστούν προσωρινές! Και το κυριότερο, ποιος διασφαλίζει το αδιάβλητο ψηφοφοριών μέσα από πλατφόρμα που επέλεξε η κυβέρνηση και θα διαχειριστεί η κυβέρνηση.

Πηγή
Author: Τάσος Τσατάλης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...