Σφοδρές αντιδράσεις για την απόλυση μαύρης ερευνήτριας από την Google

Μοιραστειτε το

© Viorel Dudau | Dreamstime.com

Ο διαδικτυακός κολοσσός Google καλείται από χιλιάδες εργαζόμενούς της, ακαδημαϊκούς και πολίτες να δώσει εξηγήσεις μετά την απόλυση μιας μαύρης ερευνήτριας, η οποία έκανε έρευνα εντός της εταιρίας για θέματα σεβασμού της διαφορετικότητας.

Τη διαδικτυακή επιστολή προς την εταιρία υπογράφουν 1.400 εργαζόμενοι της Google και περισσότεροι από 1.900 ακαδημαϊκοί και μέλη της κοινωνίας των πολιτών. 

Την απόλυση κατήγγειλε η ίδια η ερευνήτρια Τίμνιτ Γκέμπρου, που εργαζόταν σε ζητήματα ηθικής που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη, με ανάρτησή της στο Twitter την Τετάρτη. Όπως έγραψε, οι ανώτεροί της έκαναν δεκτή την παραίτησή της, την οποία η ίδια δεν υπέβαλε ποτέ. Η Γκέμπρου απολύθηκε αφότου διαμαρτυρήθηκε σε εσωτερική ομάδα για το γεγονός ότι ο αμερικανικός κολοσσός «φιμώνει τις περιθωριοποιημένες φωνές».

Η Τίμνιτ Γκέμπρου είναι επιφανής ακτιβίστρια υπέρ της πολυπολιτισμικότητας και συνιδρύτρια της οργάνωσης «Black in AI», στόχος της οποίας είναι να αυξήσει την παρουσία των μαύρων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια, η Google αποδοκίμασε ορισμένες «πλευρές» της αλληλογραφίας που έστειλε στην εσωτερική ομάδα, οι οποίες έρχονταν «σε αντίθεση με αυτό που περιμένουμε από μάνατζερ της Google».

Σύμφωνα δε με το αμερικανικό ραδιοφωνικό δίκτυο NPR, η Τίμνιτ Γκέμπρου είχε επίσης εκμυστηρευτεί στην εσωτερική ομάδα ότι έλαβε εντολή να αποσύρει επιστημονικό άρθρο σχετικά με την ενδεχόμενη χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης για να μιμηθεί κανείς μεροληπτικές τοποθετήσεις και δηλώσεις μίσους.

Απαντώντας στις επικρίσεις, ο επικεφαλής του τμήματος τεχνητής νοημοσύνης της Google, Τζεφ Ντιν, υποστήριξε ότι το εν λόγω άρθρο δεν τηρούσε τις προδιαγραφές που απαιτούνταν για να εκδοθεί κι υποστηρίζει ότι «ενείχε σημαντικές ελλείψεις που θα εμπόδιζαν να νιώσουμε άνετα με την ιδέα να το συνδέσουμε με το όνομα της Google».

Οι περισσότεροι από 3.300 υπογράφοντες του αιτήματος που αναρτήθηκε την Πέμπτη στο διαδίκτυο, εκτός από εξηγήσεις για την απόλυση, ζητούν «ρητή» δέσμευση από την Google ότι θα σέβεται την επιστημονική ακεραιότητα και την ακαδημαϊκή ελευθερία.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...