ΣΥΡΙΖΑ: Η δημοσκοπική κατάρρευση οδηγεί τον Μητσοτάκη σε μεταστροφή για τις κυβερνήσεις συνεργασίας

Μοιραστειτε το

Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «δεν είναι στόχος επί τούτου η αυτοδυναμία», που συνιστά επί της ουσίας αλλαγή γραμμής από την πλευρά του πρωθυπουργού, δεν ήταν δυνατόν να περάσει απαρατήρητη από τον ΣΥΡΙΖΑ, που ερμηνεύει τη δήλωση αυτή ως αποδοχή της «κατάρρευσης» της Νέας Δημοκρατίας και της ραγδαίας φθοράς της κυβέρνησης, η οποία δεν μπορεί να αντιστραφεί και εντείνεται.

«Όσο περνάει ο καιρός δεν φθείρεται μόνο η δυναμική του, αλλά και τα επιχειρήματα του, γι’ αυτό αναγκάζεται να τ’ αλλάξει και στο τέλος της ημέρας το δίλημμα “σταθερότητα ή χάος” θα είναι ένα δίλημμα που θα έχει γίνει “σταθερότητα ή Μητσοτάκης”, διότι θα έχει ταυτιστεί ο ίδιος με το χάος», σχολίασε για την αλλαγή στάσης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα των αυτοδύναμων κυβερνήσεων ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Ioniαn TV».

Το τι μεσολάβησε από την 23η Μαρτίου, όταν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήριζε «πειραματισμούς» και «εφήμερες συμμαχίες που δεν αντέχουν» τις κυβερνήσεις συνεργασίας, μέχρι και τη Τρίτη, οπότε και άφησε ανοιχτό το «παράθυρο» για μία πιθανή συγκυβέρνηση, λίγοι μπορούν να το γνωρίζουν. Και αυτοί δεν βρίσκονται στην Κουμουνδούρου.

Επομένως, οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν με πολιτικά κριτήρια το πως ο πρωθυπουργός πέρασε από το «αυτοδυναμία ή χάος» στο «δεν είναι στόχος επί τούτου η αυτοδυναμία» και «ο λαός θα επιλέξει αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα ή δύο κόμματα».

Τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως από την αλλαγή «γραμμής», ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εμμέσως:

– Διαψεύδει μόνος του πολλές δημοσκοπήσεις που με μεθοδολογικές ακροβασίες προσπαθούν ακόμα να εμφανίσουν σενάρια αυτοδυναμίας της ΝΔ, αφού παραδέχεται πως δεν υπάρχει αυτοδυναμία ούτε στις δεύτερες κάλπες.

– Παραδέχεται ηττοπαθώς πως η αυτοδυναμία ήταν μία επικοινωνιακή φούσκα ενώ απαξιώνει την πρώτη κάλπη, ναρκοθετώντας το αποτέλεσμα της ΝΔ, αφού οδηγεί σε αποσυσπείρωση την πρώτη Κυριακή της απλής αναλογικής.

– Παραδέχεται την κατάρρευση της ΝΔ και τη ραγδαία φθορά, η οποία δεν μπορεί να αντιστραφεί και εντείνεται, με τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής για το μείζον θέμα της ακρίβειας να έχουν απαξιωθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών σε όλες τις μετρήσεις.

– Ενισχύει την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα που εξαρχής έχουν ξεκαθαρίσει πως οι πρώτες κάλπες μπορούν να δώσουν προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας. Επίσης, η στρατηγική του πάλι χωλαίνει, αφού από τη μία ανοίγει παράθυρο για κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά από την άλλη απαξιώνει την πρώτη κάλπη.

– Δείχνει ότι θα επιχειρήσει να πιέσει την Ελληνική Λύση και πρωτίστως το ΚΙΝΑΛ, στο οποίο αποσκοπεί για σχηματισμό κυβέρνησης. Πρέπει να πει με ποιον θα πάει να κάνει κυβέρνηση και στη βάση ποιου προγράμματος. Την ίδια ώρα, το ΚΙΝΑΛ το προσεχές διάστημα θα κληθεί ακόμη πιο επιτακτικά να πάρει θέση για το πώς, με ποιες προγραμματικές δεσμεύσεις και από ποιους θα κυβερνηθεί η χώρα μετά τις εκλογές για να βγει από την κρίση, γνωρίζοντας τα αποτελέσματα της τριετούς διακυβέρνησης 2012-2015.

«Δεν νομίζω ότι ο κ. Ανδρουλάκης λοιπόν – εκτός αν ήθελε να αυτοκτονήσει πολιτικά – θα πήγαινε να συνεργαστεί με τον κ. Μητσοτάκη σε μια κυβέρνηση που κάθε άλλο παρά σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης είναι», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.

– Καταρρίπτει το μέχρι σήμερα αφήγημά του πως σταθερότητα υπάρχει μόνο με αυτοδύναμη κυβέρνηση, καθώς και το εκβιαστικό του δίλημμα «αυτοδυναμία ή χάος». Το δίλημμα των εκλογών όσο περνάει ο καιρός θα είναι «σταθερότητα ή Μητσοτάκης».

– Επιβεβαιώνει πως οι μόνες σταθερές κυβερνήσεις είναι αυτές συνεργασίας και όχι αυτές της μονοκομματικής αυθαιρεσίας. Η πιο σταθερή κυβέρνηση εξάλλου των τελευταίων 15 ετών, ήταν αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση MRB για το Newsbomb.gr: Η ακρίβεια διαμορφώνει το πολιτικό σκηνικό – Ποια τα μηνύματα

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...