Συντάξεις: Πώς θα διαμορφωθούν μετά τον επανυπολογισμό-Παραδείγματα

Μοιραστειτε το

Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων όλων των ταμείων.

Η δεύτερη εγκύκλιος, που αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες και θα αφορά, τους παλαιούς συνταξιούχους, όσους δηλαδή, είχαν έναρξη καταβολής σύνταξης, πριν από τις 13 Μαΐου 2016, προβλέπει ότι οι αυξήσεις θα δοθούν εφόσον είναι μεγαλύτερες από το ποσό της θετικής προσωπικής διαφοράς που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι και η πληρωμή τους θα είναι σε 5 ισόποσες ετήσιες δόσεις. Το enikonomia.gr “ακτινογραφεί” το νέο τοπίο το οποίο διαμορφώνεται στις συντάξεις μετά τις συγκεκριμένες εξελίξεις.

Η εγκύκλιος αφορά σε περίπου 190.000 συνταξιούχους, που έχουν συνταξιοδοτηθεί με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και προβλέπει το «σπάσιμο» των αναδρομικών σε δύο περιόδους. Η πρώτη περίοδος αφορά στα αναδρομικά από τον Μάιο του 2016 έως και 31 Σεπτεμβρίου 2019, που θα υπολογίζονται με τα ποσοστά αναπλήρωσης που προέβλεπε ο «νόμος Κατρούγκαλου». Η δεύτερη θα αφορά τα αναδρομικά, με τις αυξήσεις των ποσοστών αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020. Την ίδια στιγμή, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης, που έχουν υποβληθεί από την 1η Οκτώβρη 2019 και μετά, δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της εγκυκλίου, καθώς ήδη υπολογίζονται, με βάση τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του τελευταίου νόμου.
Τα ποσά που προκύπτουν από τον «διπλό υπολογισμό», συγκρίνονται και καθορίζεται το καταβαλλόμενο από 1 Οκτώβρη 2019 ποσό της σύνταξης. Οι αυξήσεις που θα προκύψουν με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης χορηγούνται από 1η Οκτωβρίου 2019, ως αρνητική προσωπική διαφορά, δηλαδή αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης, η οποία χορηγείται άμεσα, χωρίς δοσολόγιο κατά την ίδια ημερομηνία. Αντιθέτως, τυχόν προκύπτουσες μειώσεις με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης οδηγούν στη δημιουργία θετικής προσωπικής διαφοράς, που συνεχίζει να χορηγείται από 01.10.2019 ως προσωπική διαφορά.
Η σύγκριση των ποσών συντάξεων που προκύπτουν διενεργείται, μεταξύ του καθαρού προ φόρου ποσού σύνταξης, μετά την αφαίρεση των αναλογούντων κρατήσεων.
Για τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί έως 30 Σεπτεμβρίου 2019 και έχει ήδη εκδοθεί απόφαση απονομής, θα γίνει νέος υπολογισμός του ποσού, από 01.10.2019, με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Για εκκρεμείς αιτήσεις που έχουν κατατεθεί έως 30.09.2019 θα εκδοθεί απόφαση για το διάστημα μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης, και θα καταχωριστεί άμεσα ο νέος υπολογισμός του ποσού από 01.10.2019.
Ειδικές ρυθμίσεις προβλέπονται για τα ποσοστά αναπλήρωσης των ειδικών κατηγοριών στρατιωτικών, που προσαυξάνονται πέραν των αυξημένων ποσοστών και κατά ποσοστό 1,5% επιπλέον για κάθε έτος μετά το τεσσαρακοστό πέμπτο. Οι παραπάνω συνταξιούχοι βεβαίως θα πρέπει να περιμένουν για να δουν τις αυξήσεις στις συντάξεις τους βάσει του επανυπολογισμού, καθώς μετατίθεται χρονικά η υλοποίηση των αλλαγών.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, τα νέα ποσά, μαζί με τα όποια αναδρομικά, θα πιστώνονταν στους λογαριασμούς μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους με τον νόμο Βρούτση, μέχρι τα τέλη του 2020. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία μετατίθεται για τους πρώτους μήνες του 2021. Ο λόγος της καθυστέρησης, σύμφωνα με πληροφορίες, οφείλεται σε ένα νέο τεχνικό πρόβλημα με το λογισμικό που «τρέχει» η διαδικασία μέσω του e-ΕΦΚΑ. Πρόβλημα που επικεντρώνεται κυρίως στους συνταξιούχους του τ. ΙΚΑ που είναι βέβαια και οι περισσότεροι.
Η μεγάλη δυσκολία και το «στοίχημα» για το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, βρίσκεται στον επανυπολογισμό των «παλιών» συνταξιούχων που είναι και πολλαπλάσιοι. Οι εκκρεμότητες και τα ελλιπή στοιχεία δυσχεραίνουν το έργο των υπηρεσιακών παραγόντων που θα κάνουν «αγώνα δρόμου» για να προλάβουν τις πληρωμές μέχρι τον επόμενο Μάρτιο.

Τσίπρας: Μετακόμισε από το σπίτι της ΚυψέληςΕταιρείες courier: Τι προκάλεσε “έμφραγμα” στο δεύτερο lockdown;Μειώνεται ο ΦΠΑ σε παγωτά, συσκευασμένο καφέ και τρόφιμα
Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...