«Συναγερμός» για δύο νέες παραλλαγές του κορονοϊού στην Αγγλία

Μοιραστειτε το

Δύο νέα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19, ένα εκ των οποίων έχει ταξινομηθεί ως «ανησυχητικό», ταυτοποιήθηκαν στην Αγγλία, φέροντας κάποιες ομοιότητες στο νοτιοαφρικανικό και βραζιλιάνικο στέλεχος, έγινε σήμερα γνωστό από μια κυβερνητική συμβουλευτική επιτροπή επιστημόνων.

Ένα από τα νέα στελέχη, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στο Μπρίστολ, περιγράφεται ως «παραλλαγή που προκαλεί ανησυχία», από τη συμβουλευτική ομάδα νέων και αναδυόμενων απειλών από αναπνευστικούς ιούς.

Το άλλο, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στο Λίβερπουλ, περιγράφεται ως μια «παραλλαγή υπό διερεύνηση» από την επιτροπή.

Οι νέες παραλλαγές φέρουν τη μετάλλαξη E484K, η οποία εμφανίζεται στην πρωτεΐνη- ακίδα του ιού και πρόκειται για την ίδια αλλαγή που έχει παρατηρηθεί στη νοτιοαφρικανική και βραζιλιάνικη παραλλαγή, οι οποίες έχουν προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία.

Η Δημόσια Αρχή Υγείας έχει ταυτοποιήσει 76 κρούσματα των νέων παραλλαγών και είναι πεπεισμένη πως τα εμβόλια λειτουργούν σε βάρος τους.

Αυστηρότεροι ταξιδιωτικοί περιορισμοί

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Η Βρετανία θα απαιτεί από τους ταξιδιώτες που φθάνουν από χώρες όπου εξαπλώνονται νέα στελέχη του κορονοϊού που προκαλούν ανησυχία να πληρώνουν για καραντίνα δέκα ημερών σε ξενοδοχεία, ενώ όσοι παραβιάζουν τους κανόνες θα βρίσκονται αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα ή ποινές φυλάκισης, βάσει αυστηρότερων περιορισμών που θα ισχύσουν από την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι νέοι κανόνες για τα ταξίδια προστίθενται στην απαγόρευση που ισχύει ήδη για τα ταξίδια στο εξωτερικό για διακοπές. Η κυβέρνηση δήλωσε πως τα αυστηρότερα μέτρα χρειάζονται ώστε να μην ανακοπεί από τα νέα στελέχη του ιού το γρήγορο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Βρετανίας.

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε πως όσοι παραβιάζουν τους κανονισμούς, που θα τεθούν σε ισχύ στις 15 Φεβρουαρίου, κινδυνεύουν με φυλάκιση και πρόστιμο έως 10.000 στερλινών.

«Όποιος λέει ψέματα στο έντυπο εντοπισμού επιβατών και προσπαθεί να αποκρύψει ότι ήταν σε μια χώρα που περιλαμβάνεται στον ‘κόκκινο κατάλογο’ 10 ημέρες πριν από την άφιξή του εδώ, θα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως 10 ετών», είπε ο Χάνκοκ στο κοινοβούλιο.

Οι Βρετανοί και Ιρλανδοί υπήκοοι που φθάνουν στην Αγγλία και βρίσκονταν σε χώρες υψηλού κινδύνου τις προηγούμενες 10 ημέρες θα πρέπει να πληρώσουν 1.750 στερλίνες για να καλύψουν το κόστος τουλάχιστον 10 ημερών καραντίνας σε ξενοδοχείο που θα τους έχει υποδειχθεί, είπε ο Χάνκοκ.

Όλοι όσοι φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει επίσης να υποβάλλονται σε περαιτέρω τεστ για την COVID-19 τη δεύτερη και όγδοη ημέρα της καραντίνας τους, είπε, εκτός από ένα τεστ πριν από την αναχώρησή τους που απαιτείται ήδη.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...