Συνέχεια στο θρίλερ με τρίτο προσχέδιο για τις κυρώσεις στην Τουρκία

Μοιραστειτε το

Συζητήσεις επί συζητήσεων, με τους ηγέτες να είναι διχασμένοι • Ελλάδα και Κύπρος ασκούν πιέσεις για κυρώσεις, όμως κρατούν και μικρό καλάθι.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, αναφορικά με το θέμα της Τουρκίας, για το οποίο οι ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζονται διχασμένες όσον αφορά στις αποφάσεις που θα ληφθούν. 

Η συζήτηση ξεκίνησε λίγο πριν από τις 9 το βράδυ, ωστόσο οι προσδοκίες για την ελληνική και κυπριακή πλευρά δεν είναι υψηλές. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που φέρεται –σύμφωνα με διπλωματικές πηγές– να έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι «είναι τουλάχιστον παράδοξο τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η Ευρώπη να εξακολουθεί να βουλιάζει σε “εάν και αλλά”».

Αργά το βράδυ δόθηκε ένα νέο (τρίτο στη σειρά) προσχέδιο για το θέμα της Τουρκίας, έπειτα από ένα διάλειμμα περίπου 30 λεπτών που έγινε κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών. Ωστόσο, όπως δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος, τα πράγματα δεν φαίνονται πολύ ελπιδοφόρα και «δεν υπάρχει επί του παρόντος συναίνεση». Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί διμερείς επαφές με την Τουρκία.

Σύμφωνα με διπλωμάτη της Ε.Ε., πριν από το διάλειμμα, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, η Δανία και η Αυστρία τοποθετήθηκαν για το θέμα της Τουρκίας. Όπως πρόσθεσε, οι θέσεις των ηγετών των χωρών μελών της Ε.Ε. απέχουν αρκετά μεταξύ τους. 

Άλλος διπλωμάτης δήλωσε ότι η Αυστρία ήταν σύμφωνη με το (δεύτερο) προσχέδιο που είχε παρουσιαστεί νωρίτερα. 

Τι προηγήθηκε

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δεύτερο προσχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία δεν ικανοποίησε την Ελλάδα και την Κύπρο. Η εκδοχή, που σύμφωνα με το POLITICO παρουσιάστηκε το πρωί της Πέμπτης, κάνει λόγο για πρόσκληση στο Συμβούλιο «να υιοθετήσει πρόσθετες λίστες» (για κυρώσεις) σε σχέση με «τις μη εξουσιοδοτημένες γεωτρητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο» και καλεί τον Ζοζέπ Μπορέλ «να υποβάλει έκθεση σχετικά με την πορεία»  συμπεριλαμβανομένης της «επέκτασης του πεδίου»  των κυρώσεων «το αργότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021».

Οι αλλαγές σε σχέση με το χθεσινό προσχέδιο είναι ελάχιστες, παρατηρεί το POLITICO. Οι δύο διπλωμάτες τόνισαν ότι για την Ελλάδα και την Κύπρο η αναφορά στον Μάρτιο είναι πολύ μακριά, καθώς ήθελαν να δουν πιο άμεση και ηχηρή στήριξη από την Ε.Ε. Σύμφωνα με τρίτο διπλωμάτη, η Ελλάδα έριξε επίσης την ιδέα μιας έκτακτης συνόδου τον Φεβρουάριο για την Τουρκία. Ωστόσο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ε.Ε. ήταν πιο σκεπτικός σχετικά με αυτή την ιδέα. «Προς το παρόν δεν βλέπω την ανάγκη» είπε.

Τα κράτη -μέλη συμφωνούν πως κάτι πρέπει να γίνει, «αλλά η διαφωνία είναι σε αυτό το κάτι», τόνισε ο ανώτερος αξιωματούχος.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...