Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Σλοβένο ομόλογό του – Συζητήθηκαν οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις

Μοιραστειτε το

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας  Έντουαρντ Χέγκερ, πραγματοποίησε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Έλληνα πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Κατά τις συνομιλίες, που είχαν ο δυο πρωθυπουργοί έγινε επισκόπηση των άριστων σχέσεων των δύο χωρών σε διμερές πολιτικό επίπεδο, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις προοπτικές εμβάθυνσης αυτής της συνεργασίας σε ευρωπαϊκό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Ταυτόχρονα, διαπιστώθηκε η ανάγκη περαιτέρω επέκτασης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, καθώς η στρατηγική θέση των δύο χωρών επιτρέπει, μέσω διασυνδεσιμότητας, τη συνεργασία στους τομείς ενέργειας και μεταφορών.

Παράλληλα, εξετάζεται η δυνατότητα ανταλλαγής τεχνογνωσίας στον τομέα της αναδάσωσης, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές, για την αντιμετώπιση των οποίων η Σλοβακία παρείχε άμεση και αποτελεσματική συνδρομή στη χώρα μας.

Σημειώνεται επίσης, ότι η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός για τους Σλοβάκους τουρίστες. Στο πλαίσιο αυτό, νωρίτερα υπογράφτηκε μεταξύ των αρμοδίων Υπουργείων Μνημόνιο Κατανόησης στον τομέα του Τουρισμού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η συμπεριφορά της Τουρκίας. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη επαναφοράς των σχέσεων της Ελλάδας και της ΕΕ με την Τουρκία σε ένα εποικοδομητικό πλαίσιο, το οποίο θα περιλαμβάνει την τήρηση της διεθνούς νομιμότητας και την αποφυγή προκλήσεων από την Άγκυρα. Τονίστηκε η ανάγκη η Τουρκία να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για την αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Έντουαρντ Χέγκερ για την υποστήριξη της Σλοβακίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο των Αποφάσεων του ΣΑ/ΗΕ και την σημαντική σλοβακική συνεισφορά προσωπικού στην UNFICYP.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα προστατεύει και θα συνεχίσει να προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και αναφέρθηκε στη μεγάλη μείωση των παράνομων μεταναστευτικών ροών που έχει πετύχει η Ελλάδα. Σημειώνεται πως ο κ. Heger είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί προσωπικά για τον τρόπο διαχείρισης χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, αλλά και για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, κατά τη διάρκεια παρουσίασης των αρμόδιων ελληνικών φορέων στο Κέντρο Επιχειρήσεων Λιμενικού Σώματος στον Πειραιά.

Στις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας Έντουαρντ Χέγκερ, τόνισε μεταξύ άλλων (σε ανεπίσημη μετάφραση): «ήθελα με την επίσκεψή μου να εκφράσω την αλληλεγγύη μου σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές οι οποίες έπληξαν την Ελλάδα το καλοκαίρι. Η επίσκεψή μου επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητά μου να ενισχύσουμε τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας. Ως απόδειξη αυτής της ενίσχυσης των σχέσεών μας είναι η αποστολή των 75 πυροσβεστών με τα 35 σύγχρονα οχήματα. Η κατάσταση αυτή μας δείχνει τη σημαντικότητα της αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών».

Ο κ. Χέγκερ αφού τόνισε ότι υπάρχει συμφωνία για τα παγκόσμια γεωπολιτικά ζητήματα, εξέφρασε παράλληλα τη στήριξή του και στο ζήτημα της προστασίας των συνόρων, τα οποία όπως είπε είναι σύνορα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είχα την ευκαιρία να δω τη διαδικασία και την πρόοδο των τελευταίων ετών και εκτιμώ την απίστευτη προσπάθεια που έχει γίνει σε αυτό το χρονικό διάστημα. Είστε παράδειγμα πώς μπορεί κανείς να χειριστεί τη μετανάστευση και πραγματικά θέλω να σας συγχαρώ, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τον επαγγελματισμό σε αυτό τον τομέα. Και αποδεικνύεται ότι η στήριξή μας είναι χρήσιμη και ευπρόσδεκτη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας τόνισε επίσης, πως είναι πολύ σημαντικό να βρεθούν κοινές λύσεις στον τομέα της ενέργειας καθώς όπως είπε, «εάν αυτές τις προκλήσεις τις αντιμετωπίζουμε μαζί, σίγουρα θα επωφεληθούν και οι δικοί μας πολίτες».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δίκη για βιτριόλι: «Έκρηξη« της οικογένειας για την Έφη Κακαράντζουλα – «Σκύλα, μας διέλυσες»

Έφη Κακαράντζουλα σε Ιωάννα: «Εσύ γνωρίζεις γιατί σου έριξα το βιτριόλι»

The Bachelor: «Η Ακρόπολη τι χρώμα είναι; Μένει κανείς εκεί; Έχει παράθυρα;» (video)

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...