Συμφωνία στην Ε.Ε. για επιβολή κυρώσεων για τη δηλητηρίαση Ναβάλνι

Μοιραστειτε το

Αλεξέι Ναβάλνι

AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα για την υπόθεση δηλητηρίασης του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές. Οι κυρώσεις αφορούν έξι πρόσωπα και μια οντότητα στη Ρωσία και περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, μέτρα που θα οριστικοποιηθούν με γραπτό κείμενο εντός των ημερών.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε στη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων των χωρών μελών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες έπειτα από τη σχετική απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (υπουργοί Εξωτερικών) τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πηγές της Ε.Ε., τα πρόσωπα στα οποία θα επιβληθούν οι κυρώσεις είναι αξιωματούχοι του συστήματος ασφαλείας της Ρωσίας, ενώ η οντότητα που στοχοποιείται είναι το Κρατικό Ινστιτούτο Ερευνών Οργανικής Χημείας και Τεχνολογίας. 

Ο Ναβάλνι αρρώστησε στη διάρκεια εσωτερικής πτήσης στη Σιβηρία στις 20 Αυγούστου και μεταφέρθηκε με ειδικά διαμορφωμένο αεροπλάνο στη Γερμανία σε κωματώδη κατάσταση δύο ημέρες αργότερα. Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο τον περασμένο μήνα και εργαστήρια στη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Σουηδία επιβεβαίωσαν ότι είχε δηλητηριαστεί από νευροπαραλυτικό παράγοντα όμοιο με το «Novichok».

Ο Ναβάλνι πιστεύει πως ο Πούτιν έδωσε εντολή για το έγκλημα, ενώ η Ρωσία αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση, αμφισβητώντας ακόμη και το ενδεχόμενο της δηλητηρίασης.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απείλησε μάλιστα να διακόψει τον διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ δήλωσε πως η Μόσχα θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο στις κυρώσεις.

Η Ε.Ε. έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις σε βάρος Ρώσων μελών των υπηρεσιών πληροφοριών μετά τη χρήση του Novichok στην επίθεση που πραγματοποιήθηκε το 2018 εναντίον του πρώην διπλού πράκτορα της Ρωσίας Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στην πόλη Σάλσμπερι της Αγγλίας.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...