Συμφωνία μόνιμης κατάπαυσης πυρός στη Λιβύη- Αποχωρούν οι μισθοφόροι – OTA VOICE

Μοιραστειτε το

Τα εμπόλεμα μέρη στη Λιβύη υπέγραψαν συμφωνία για «μόνιμη κατάπαυση του πυρός σε όλες τις περιοχές της Λιβύης», ανακοίνωσε σήμερα μέσω του Facebook η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη, αναρτώντας βίντεο από την τελετή της υπογραφής της συμφωνίας.

Η συμφωνία υπογράφηκε έπειτα από πέντε ημέρες συνομιλιών στη Γενεύη οι οποίες οργανώθηκαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Τα λιβυκά μέρη κατέληξαν σε μια συμφωνία μόνιμης κατάπαυσης του πυρός σε όλη τη Λιβύη. Το επίτευγμα αυτό συνιστά μια σημαντική καμπή προς την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη», ανέφερε η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Αποχωρούν οι μισθοφόροι της Άγκυρας- Αμφισβητεί τη συμφωνία ο παρανοϊκός Ερντογάν

Στην συμφωνία περιέχεται ο όρος της απομάκρυνσης από τη χώρα, των μισθοφόρων κάτι που χαλάει τα σχέδια της Άγκυρας για τον έλεγχο της περιοχής. Απόδειξη της αμηχανίας της Τουρκίας από την εξέλιξη είναι οι δηλώσεις Ερντογάν που προεξοφλούν αποτυχία.

«Η σημερινή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δεν έγινε στο υψηλότερο επίπεδο, αλλά σε κατώτερο επίπεδο», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη. «Για μένα, (η συμφωνία αυτή) μοιάζει να στερείται αξιοπιστίας».

Ικανοποίηση στην ΕΕ καλεί για εφαρμογή της συμφωνίας 

«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την ανακοίνωση αυτής της συμφωνίας. Είναι μια καλή είδηση. Όμως η εφαρμογή της είναι επίσης σημαντική, διότι θα αποτελέσει το κλειδί για την επανάληψη των πολιτικών διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Πίτερ Στάνο, ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ.

«Ξέρουμε πολύ καλά πως η εφαρμογή θα είναι πιο δύσκολη από τις διαπραγματεύσεις γι’ αυτή τη συμφωνία», υπογράμμισε.

Όμως η επανάληψη των πολιτικών διαπραγματεύσεων είναι «μια προϋπόθεση που τίθεται από την ΕΕ για τη στήριξη που έχουμε υποσχεθεί», υπενθύμισε.

«Αυτές οι πολιτικές διαπραγματεύσεις πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα την ειρηνική επίλυση της λιβυκής κρίσης», επέμεινε.

Η ΕΕ έχει εξαρτήσει την οικονομική και πολιτική στήριξή της προς τη Λιβύη από τρεις προϋποθέσεις: μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, την άρση του αποκλεισμού των εξαγωγών πετρελαίου και την επανάληψη του πολιτικού διαλόγου.

«Όταν θα υπάρχουν οι συνθήκες, θα δώσουμε συνέχεια στις δεσμεύσεις μας. Δεν πρέπει κανείς να πηγαίνει πιο γρήγορα από τη μουσική. Πρέπει να περιμένουμε», σχολίασε. Η ΕΕ εξετάζει κυρίως το ενδεχόμενο να διορίσει έναν ευρωπαίο ειδικό αντιπρόσωπο για να συνοδεύσει την πολιτική διαδικασία στη Λιβύη.

ΥΠΕΞ: Χαιρετίζει τη συμφωνία – Ελπίδα λύσης της πολιτικής κρίσης στη Λιβύη

Η Ελλάδα χαιρετίζει τη σημερινή ανακοίνωση για μόνιμη εκεχειρία στη Λιβύη και εκφράζει την ελπίδα ότι θα οδηγήσει σε πολιτική λύση της κρίσης, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ίδια ανάρτηση, το υπουργείο Εξωτερικών καλεί όλα τα μέρη να εφαρμόσουν πιστά τη συμφωνία για να διασφαλίσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα προς όφελος του λαού της Λιβύης και της ευρύτερης περιοχής.

Πηγή ΑΠΕ

Πηγή
Author: admin.user

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα