Συγγνώμη από το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ

Μοιραστειτε το

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

EUROKINISSI

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η πρώτη μεγάλη και χωρίς κανέναν αστερίσκο συγγνώμη σε φοιτήτριες που έχουν καταγγείλει ότι δέχτηκαν παρενόχληση ήρθε από το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σε ανακοίνωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο του Τμήματος, καθηγητή Κώστα Παπαζάχο τονίζεται πως «άσχετα με την όποια δικαστική ή άλλη εξέλιξη θα έχουν οι πρόσφατες καταγγελίες, το Τμήμα μας θεωρεί ότι η ηθική ευθύνη που βαραίνει έναν ακαδημαϊκό φορέα στον οποίο εμφανίστηκαν τέτοια φαινόμενα είναι διαχρονική». Στη βάση αυτής της λογικής το Τμήμα «θα ήθελε να ζητήσει συγγνώμη από όσες και όσους πέρασαν από τα θρανία του και έγιναν τυχόν δέκτες ανάλογης απαράδεκτης συμπεριφοράς και να διαβεβαιώσει ότι θα λάβει κάθε μέτρο ώστε στο μέλλον να μην εμφανιστούν ποτέ στο Τμήμα μας ανάλογα φαινόμενα».

Με αφορμή τις καταγγελίες που έχουν δημοσιοποιηθεί, το Τμήμα αναφέρεται μάλιστα σε «περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κατάχρησης εξουσίας από συνταξιούχο καθηγητή», τονίζει πως «υποστηρίζει τις ενέργειες των πρυτανικών αρχών» και «δεσμεύεται να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για τη διευκόλυνση της διερεύνησης των εν λόγω καταγγελιών». Επιπλέον «θα σταθεί δίπλα στους φοιτητές και αποφοίτους του που έχουν το θάρρος να καταγγείλουν ανάλογες πρακτικές, τονίζοντας πως ακόμα και αν κάποιες πράξεις έχουν παραγραφεί ποινικά, δεν έχουν παραγραφεί ηθικά στη συνείδηση του Τμήματος».

Οπως σημειώνουν, αφού «ανάλογες συμπεριφορές δεν μπορεί να μένουν ατιμώρητες και οι πληγές που προκαλούν αθεράπευτες, το Τμήμα ενθαρρύνει όλους και όλες που έχουν γίνει δέκτες ανάλογης συμπεριφοράς, να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες καταγγελίες. Καλεί τα μέλη του να συμβάλουν με τη θετική στάση και βοήθειά τους, ώστε το θέμα να κλείσει οριστικά και αμετάκλητα, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα μη ανοχής και καταδίκης ανάλογων πρακτικών». Ζητά επίσης από την «πανεπιστημιακή κοινότητα του ΑΠΘ και τις αρχές της να δημιουργήσουν ένα πιο αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης και ελέγχου (κανονισμός δεοντολογίας, Συνήγορος του Φοιτητή), που να υποστηρίζει όσους έχουν δεχτεί ανάλογες συμπεριφορές».

Πηγή
Author: Απόστολος Λυκεσάς

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...