Στ. Πέτσας: Θα πάρουμε γρηγορότερα τα εμβόλια αλλά λιγότερα

Μοιραστειτε το

Τα εμβόλια θα έρθουν στην Ελλάδα γρηγορότερα αλλά θα είναι λιγότερα. Ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 FM, σημείωσε πως υπάρχουν καλά και κακά νέα στο μέτωπο του εμβολιασμού. Από την μία, όπως είπε, προβλέπεται πως το εμβόλιο θα έρθει γρηγορότερα στην Ελλάδα, ίσως και πριν το τέλος του 2020, ωστόσο συμπλήρωσε, ο αριθμός θα είναι μικρότερος. «Υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να το έχουμε ακόμα και πριν το τέλος της χρονιάς», είπε.

«Θα πάρουμε γρηγορότερα το εμβόλιο, γιατί φαίνεται πως θα έρθει γρηγορότερα η έγκριση από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, αλλά θα πάρουμε λιγότερα γιατί και όλη η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα με αποτέλεσμα και η δική μας κλίμακα κατανομής από τα συμβόλαια προαγοράς να οδηγεί σε μικρότερο αριθμό εμβολίων», είπε ο κ. Πέτσας.

«Για παράδειγμα της Pfizer τα εμβόλια, δεν μιλάω για των άλλων εταιρειών, φαίνεται ότι θα είναι περίπου 40% λιγότερα από αυτά που ήταν στον σχεδιασμό, τουλάχιστον για τον μήνα Ιανουάριο», είπε. Παράλληλα, αναφορικά με τον αριθμό των εμβολίων που θα φτάσουν στην Ελλάδα έκανε λόγο για λίγο περισσότερα από 300.000 δόσεις. Κάτι που σημαίνει πως θα εμβολιαστούν περίπου 150.000 συμπολίτες μας.

Ο Στέλιος Πέτσας τόνισε πως τα νούμερα αυτά αφορούν στον Ιανουάριο. Όπως, πάντως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «ζούμε μία δυναμική κατάσταση και το διάστημα που θα ακολουθήσει θα μπορέσουμε να εξειδικεύσουμε ακόμη περισσότερο το σχέδιό μας για τον εμβολιασμό».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας η Ελλάδα, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα συμφωνηθέντα, αναμένεται να λάβει 160.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer έως 31 Δεκεμβρίου και άλλες 500.000 έως τέλος Ιανουαρίου. Επίσης θα λάβει 300.000 του εμβολίου της AstraZeneca και 200.000 της Moderna.

Υπενθυμίζουμε ότι όπως ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μπορούν «να ξεκινήσουν την ίδια ημέρα» τις εκστρατείες εμβολιασμού κατά της Covid-19, από την στιγμή που θα δοθεί το πράσινο φως της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής για το εμβόλιο που έχει αναπτυχθεί από τις Pfizer-BioNTech

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί την περίοδο των εορτών ώστε να μην υπάρξει αναζωπύρωση των κρουσμάτων.

Ο κ. Πέτσας προανήγγειλε σκληρότερα μέτρα σε περιφερειακές ενότητες όπου τα κρούσματα δεν υποχωρούν, ή πέφτουν αργά ή παρατηρούνται αναζωπυρώσεις.

Σε ό,τι αφορά τα ρεβεγιόν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «κάθε οικογένεια θα πρέπει να έχει έναν στενό κύκλο με τον οποίο θα συναναστρέφεται ώστε να μην υπάρξει διασπορά του ιού στην κοινότητα».

Τέλος, ο κ. Πέτσας διευκρίνισε πως «στο ειδικό αποθεματικό υπάρχουν 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την στήριξη όσων πλήττονται από την πανδημία».

Πηγή
Author: editor03

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...