«Στρατιές» κυβερνητικών δημοσιογράφων -εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ- σε ΕΡΤ και Μαξίμου | newsbreak

Μοιραστειτε το

Ούτε ο κορωνοϊός δεν μπορεί να βάλει φρένο στην Κυβέρνηση, η οποία γεμίζει όλους τους ορόφους του Μαξίμου, της ΕΡΤ και των υπουργείων με δημοσιογράφους. Στην ΕΡΤ το «πάρτι» έχει και… πυροτεχνήματα.

Στρατιές δημοσιογράφων ανεβαίνουν στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και εκατομμύρια δίνονται για το… καλό μας.

Δημοσιογράφοι με συμβάσεις έργου, μέσω μεικτών παραγωγών, για ενημερωτικές εκπομπές, για αθλητικές εκπομπές, για ψυχαγωγικές, για το γραφείο Τύπου, για όλες τις δουλειές, με τον αριθμό τους να υπολογίζεται σε περισσότερους από 50. Και όσο για τους μισθούς; Ρετιρέ, όπως λένε κάποιοι (όχι όλοι) από τους συνδικαλιστές, εντός και εκτός ΕΡΤ.

Και όλες αυτές οι προσλήψεις είναι εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ, φυσικά. Πώς αλλιώς θα γίνονταν οι εξυπηρετήσεις και θα εξοφλούνταν τα… συμβόλαια;

Πριν από μία εβδομάδα η ΕΡΤ έκανε και νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος, για την κάλυψη τεσσάρων θέσεων δημοσιογράφων : «…με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, για την κάλυψη αναγκών του Γραφείου Τύπου, της Διεύθυνσης Εταιρικής Επικοινωνίας, των Υπηρεσιών Διευθύνοντος Συμβούλου, που θα αφορούν την προβολή του προγράμματος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης εν όψει της νέας τηλεοπτικής σεζόν 2020-2021». Δεν είναι από αυτούς που ήδη έχουν ανέβει στην Αγία Παρασκευή. Άλλοι είναι αυτοί.

Στην προκήρυξη της ΕΡΤ αναφέρεται ότι θα έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες, όπως «στην προώθηση προγράμματος, ψυχαγωγικών και ενημερωτικών εκπομπών, ελληνικών και ξένων σειρών, σειρών μυθοπλασίας, τηλεπαιχνιδιών κ.λπ. και του εν γένει επικοινωνιακού πλάνου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, στην ενημέρωση των τηλεοπτικών συντακτών, στη σύνταξη και αποστολή του προωθητικού υλικού, στην οργάνωση, στον συντονισμό και υλοποίηση του πλάνου δημοσιότητας για το πρόγραμμα και τους συντελεστές του, στην υποστήριξη της ελληνικής συμμετοχής της Eurovision».

Με οκτάμηνες συμβάσεις θα προσληφθούν αυτοί οι τέσσερις δημοσιογράφοι, για να προστεθούν στους δεκάδες που έχει προσλάβει το σύστημα Ζούλα – Γαμπρίτσου και μάλλον δεν δείχνει να έχει εμπιστοσύνη στους μόνιμους δημοσιογράφους της ΕΡΤ, οι οποίοι φτάνουν ή και ξεπερνούν τους 600.

Στις συγκεκριμένες θέσεις μάλιστα για τις οποίες προορίζονται οι τέσσερις συμβασιούχοι υπάρχουν και πολλοί και έμπειροι εργαζόμενοι. Εκτός αν μεταφέρονται αλλού υπάλληλοι της ΕΡΤ και αφήνουν… κενά.

Πάντως είναι γεγονός ότι μέσα στους πλέον των τεσσαράκοντα νέων δημοσιογράφων συμπεριλαμβάνονται πολλοί ή όλοι της δημοσιογραφικής ομάδας Φουρθιώτη, ο οποίος κυκλοφορεί  «αναβαθμισμένος», με δύο φρουρούς αστυνομικούς που του έχει διαθέσει η ΕΛ.ΑΣ. Γιατί άραγε;

Και για να μη μένουν απορίες αναπάντητες, οι της ομάδας Φουρθιώτη χρησιμοποιούνται στο ψυχαγωγικό κομμάτι, σε εκπομπές τύπου «φλΕΡΤ», που κοστίζουν χρυσάφι. Ναι, χρυσάφι, καθώς το κόστος κάθε επεισοδίου είναι στα 4.155 ευρώ, μετά την ανακοστολόγηση. Πριν από αυτήν κάθε επεισόδιο κόστιζε 3.226 ευρώ. Προσοχή, δεν είναι κόστος μήνα, είναι κόστος επεισοδίου. Και δεν είναι η μόνη πανάκριβη εκπομπή.

Η πρωινή ενημερωτική κοστίζει 2.398 ευρώ το επεισόδιο, ενώ μια καινούργια που θα ενταχθεί στο μεσημεριανό πρόγραμμα θα κοστίζει 2.534 ευρώ το επεισόδιο. Αυτά είναι τα χρήματα που παίρνουν οι εταιρίες παραγωγής, οι οποίες χρησιμοποιούν και εργαζομένους της ΕΡΤ αλλά και τα μηχανήματά της.

Πώς περιγράφεται αυτό που διαδραματίζεται στην ΕΡΤ από εργαζόμενους και συνδικαλιστές;

Μαζική απόβαση ημετέρων, με μισθούς ρετιρέ και τους μόνιμους στη γωνιά με μια ξερή σύμβαση.

Πάντως δεν είναι δύσκολο να βρει κανείς αυτές τις συμβάσεις, έχουν δημοσιευτεί στη Διαύγεια.

Η στρατιά του Μαξίμου

Η επικοινωνία είναι βασικό κομμάτι στο παζλ της στρατηγικής στην πολιτική και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αποδεικνύεται, το εφαρμόζει στο έπακρο. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου, στις επάλξεις για την προβολή και την προώθηση του κυβερνητικού έργου, βρίσκεται μια ολόκληρη στρατιά δημοσιογράφων οι οποίοι προσπαθούν να περνούν στα ελληνικά και ξένα, έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ την επιθυμητή γραμμή.

Αυτήν, κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού, αναπαράγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος συμμετέχει στις καθημερινές πρωινές συσκέψεις υπό τον κ. Μητσοτάκη και ενημερώνει σχετικά και το υπόλοιπο επικοινωνιακό επιτελείο.

Δίπλα του ο κ. Πέτσας έχει από τον περασμένο Ιανουάριο ως αναπληρώτριά του την Αριστοτελία Πελώνη, πρώην πολιτική συντάκτρια της «Καθημερινής», η οποία φέρεται ότι τοποθετήθηκε στη θέση αυτή για να διορθώσει τα προβλήματα της επικοινωνιακής εικόνας της κυβέρνησης και τα ουκ ολίγα λάθη του ίδιου του εκπροσώπου της.

Ενδεικτικό του προβληματικού κλίματος που επικρατεί στο υπόγειο του Μεγάρου Μαξίμου, όπου έχει εγκατασταθεί το επικοινωνιακό στρατηγείο της κυβέρνησης, είναι ότι η σχέση του κ. Πέτσα με τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρη Τσιόδρα είναι απόλυτα τυπική.

Ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος έχει πάρει τη θέση του Κωνσταντίνου Ζούλα -πλέον προέδρου στην ΕΡΤ- μετά το πέρασμά του από το Ποτάμι, στις περσινές εκλογές δοκίμασε, χωρίς επιτυχία, να εκλεγεί στην Α’ Αθηνών με το γαλάζιο ψηφοδέλτιο. Ομως, επειδή κανείς δεν χάνεται, εξασφάλισε τα ένσημά του μέσω του πρωθυπουργικού γραφείου στην Ηρώδου Αττικού.

Εκεί ως αναπληρωτές του έχουν τοποθετηθεί από την αρχή της κυβερνητικής θητείας ακόμα δύο δημοσιογράφοι, της γενιάς των σαραντάρηδων: Ο Αργύρης Παπαστάθης, οικονοµικός συντάκτης, µε θητεία σε μεγάλες εφημερίδες και ιστοσελίδες και ο Γιώργος Ευθυµίου, πολιτικός συντάκτης στην ΕΡΤ.

Στο γραφείο Τύπου του Μεγάρου Μαξίμου δραστηριοποιούνται ακόμα δύο δημοσιογράφοι, ο Χρήστος Ζωγράφος και ο Αλέξανδρος Μαράκης.

Από τις πλέον στενές συνεργάτιδες του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η Κύρα Κάπη, διευθύντρια επικοινωνίας του πρωθυπουργού, ενώ αναπληρωτής της είναι ο Κωνσταντίνος Οικονοµόπουλος.

Δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη βρίσκεται και ο επί σειράν ετών διευθυντής της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» Γιάννης Βλαστάρης, ο οποίος κατέχει τη θέση του προϊσταμένου στο γραφείο επικοινωνίας της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού. Τα τελευταία χρόνια έγινε ο βασικός λογογράφος του κ. Μητσοτάκη.

Ένας άλλος άνθρωπος των ΜΜΕ, ο Δημήτρης Μητρόπουλος, πρώην διευθυντής των «Νέων», είχε αναλάβει προϊστάμενος στο Γραφείο Θεμάτων Ευρωπαϊκής Ενωσης της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, ωστόσο φάνηκε ανεπαρκής στο έργο του με αποτέλεσμα να αποτελεί πλέον παρελθόν από το Μέγαρο Μαξίμου.

Στο επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου ανήκει επίσης η Μαρία Χούκλη, με μακρά τηλεοπτική και ραδιοφωνική ιστορία, η οποία έχει αναλάβει ειδικό ρόλο στο πολιτικό γραφείο του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό Ακη Σκέρτσου.

Στην ομάδα των δημοσιογράφων στο πρωθυπουργικό επιτελείο έχει περιληφθεί και ο Ιάσονας Πιπίνης, πρώην δημοσιογράφος του Mega, ο οποίος έχει αναλάβει σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη για θέματα λατινικής Αμερικής.

Άτυπος σύμβουλος επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι και ο δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαπαναγιώτου, ο οποίος επισήμως είναι σύμβουλος επικοινωνίας στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΚΤΥΠ Α.Ε. (Κτιριακές Υποδομές) Αθανάσιο Γιάνναρη, ωστόσο τα τελευταία χρόνια βρίσκεται κοντά στον πρωθυπουργό.

πηγή: «δημοκρατία»

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

Πηγή
Author: Ιωάννα

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα