Στο 15% αύξησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας τα επιτόκια της λίρας

Μοιραστειτε το

Σε μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της, στο 15% από το 10,25%, κατά 475 μονάδες βάσης προχώρησε σήμερα η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας με επικεφαλής τον διοικητή Νατζί Αγμπάλ, αύξησε το επιτόκιο επαναχρηματοδότησης μιας εβδομάδας στο 15%. Ανακοίνωσε δε ότι όλη η χρηματοδότηση θα παρασχεθεί μέσω του βασικού επιτοκίου πολιτικής.

Η απόφαση υποδηλώνει ότι σε αντίθεση με τον προκάτοχο του, ο Νατζί Αγκμπάλ έχει την στήριξη του Ταγίπ Ερντογάν για ενίσχυση της λίρας και μείωση του πληθωρισμού.

«Η Επιτροπή έχει αποφασίσει να εφαρμόσει μια διάφανη και ισχυρή νομισματική σύσφιξη προκειμένου να εξαλείψει τους κινδύνους για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη συγκράτηση των πληθωριστικών προσδοκιών και την αποκατάσταση της διαδικασίας αποπληθωρισμού», ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

Η λίρα ενισχύθηκε 2,5% μετά από την ανακοίνωση της απόφασης, και τώρα διαμορφώνεται στις 7,5765 έναντι του δολαρίου.

Να σημειωθεί πως τους τελευταίους μήνες οι Τούρκοι μετέτρεπαν τις αποταμιεύσεις τους σε δολάρια ή χρυσό, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η υποτίμηση της τουρκικής λίρας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τις τουρκικές επιχειρήσεις να αποπληρώσουν τα χρέη τους στο εξωτερικό.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία αυξήθηκε στο 11,89% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο από 11,75% τον Σεπτέμβριο, υψηλότερα από τον επίσημο στόχο για ένα εύρος περί το 5%. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 2,13% τον Οκτώβριο σε μηνιαία βάση, καταδεικνύοντάς την ανάγκη για σφιχτή νομισματική πολιτική. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στις τιμές των ρούχων και των υποδημάτων που εκτινάχθηκαν 6,81% μέσα στον μήνα, με τις τιμές των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών να σκαρφαλώνουν 3,03%.

Σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldmann Sachs, τα τελευταία δύο χρόνια η τουρκική κεντρική τράπεζα έχει δαπανήσει 100 δισ. δολάρια σε μία μάταιη προσπάθεια να ανακόψει την πτώση της λίρας. Εν μέσω της εξάντλησης των συναλλαγματικών διαθεσίμων ο Ερντογάν αναγκάσθηκε να επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια της λίρας, δίνοντας έτσι κίνητρο στους επενδυτές να επενδύσουν στο τουρκικό νόμισμα.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...