Στο «ψυγείο» η πολιτική στέγασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο

Μοιραστειτε το

Απάντηση σχετικά με το άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών

«Όσον αφορά το άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα ήθελαν να διευκρινίσουν τα ακόλουθα:
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες μέρους του προσωπικού μας και μέσα από μια πολυσύνθετη διαδικασία προσπαθούμε από κοινού να βρούμε τις πιο αποτελεσματικές λύσεις. Μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τον καταυλισμό στη Μόρια, την άφιξη νέων ιατρικών ομάδων και τη μείωση του προσφυγικού πληθυσμού στο νησί, έπρεπε να προσαρμόσουμε το έργο μας. Ως ανεξάρτητος οργανισμός που χρηματοδοτείται κυρίως από ιδιώτες, είναι υποχρέωσή μας να διασφαλίσουμε ότι η διάθεση των πόρων μας αξιολογείται συνεχώς με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση τους.

Αυτό μερικές φορές σημαίνει ότι χρειάζεται να μειωθεί το μέγεθος κάποιων προγραμμάτων ενώ άλλων να αυξηθεί, και αυτό φυσικά μπορεί να έχει αντίκτυπο στο προσωπικό μας. Γνωρίζουμε ότι αυτού του τύπου οι προσαρμογές είναι δύσκολες και στρεσογόνες κι ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο στην αίσθηση εργασιακής ασφάλειας των συναδέλφων μας. Ως Γιατροί Χωρίς Σύνορα, διασφαλίζουμε ανά πάσα στιγμή ότι τηρούνται όλοι οι νομικοί κανονισμοί της χώρας όπου δραστηριοποιούμαστε και κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η μετάβαση θα έχει τον ελάχιστο δυνατό αντίκτυπο στους εργαζομένους μας, παρέχοντάς τους την κατάλληλη περίοδο ειδοποίησης. Ποτέ δεν είναι εύκολο να σταματήσουμε τη συνεργασία με συναδέλφους που έχουν υποστηρίξει και βρίσκονται δίπλα στους ασθενείς μας και στους οποίους παραμένουμε ευγνώμονες, αλλά ως ανθρωπιστικός οργανισμός που ανταποκρίνεται σε κρίσιμα και ασταθή περιβάλλοντα παγκοσμίως, δεν μπορούμε να παρέχουμε μόνιμες, απροσδιορίστου χρόνου θέσεις εργασίας σε όλους και σε όλα τα ανθρωπιστικά περιβάλλοντα όπου δραστηριοποιούμαστε. Έχουμε πρώτα απ’ όλα την υποχρέωση να κατανείμουμε τους πόρους μας με βάση τις ανάγκες των πληθυσμών που εξυπηρετούμε. Είναι η βασική μας και μόνη λογική προτεραιότητα που μπορεί να καθορίσει τις επιλογές μας.

Θέλουμε επίσης να καταστήσουμε σαφές ότι οι τρέχουσες αναπροσαρμογές προσωπικού που συμβαίνουν στη Λέσβο σχετίζονται με την προσαρμογή των δραστηριοτήτων μας στις ανάγκες του πληθυσμού που εξυπηρετούμε και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σχετίζονται με οποιαδήποτε μορφή ρατσισμού και διακρίσεων. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε περαιτέρω τον διάλογο που έχουμε ήδη ξεκινήσει σχετικά με τις ανησυχίες ορισμένων υπαλλήλων μας σε αυτό το θέμα. Όσον αφορά τα διαφορετικά οφέλη που κατανέμονται μεταξύ του προσωπικού, αυτές είναι πρακτικές ανθρώπινου δυναμικού που εφαρμόζουμε για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να προσελκύσουμε και να διατηρήσουμε επαγγελματικά προφίλ που είναι πιο δύσκολο να προσληφθούν σε ένα δεδομένο πλαίσιο. Αυτές οι διαφορές δεν βασίζονται σε καμία περίπτωση στη φυλή, το φύλο ή την καταγωγή.

Επίσης, με σκοπό να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχει πιθανή σύγχυση σε αυτό το σημείο, αποφασίσαμε ούτως ή άλλως να παγώσουμε ορισμένες από τις αποφάσεις μας, ιδίως την αναθεώρηση της πολιτικής μας για τη στέγαση. Τα τελευταία χρόνια οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εφαρμόζουν μια πολιτική στέγασης η οποία διασφάλιζε ότι το σύνολο του προσωπικού που προσλήφθηκε στην ηπειρωτική χώρα θα μπορούσε να φιλοξενείται σε έναν ξενώνα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα κατά τη διάρκεια των καθηκόντων του στη Λέσβο. Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις των δραστηριοτήτων μας, οι οποίες πια εστιάζουν σε μια πιο μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση μιας χρόνιας κατάστασης, θελήσαμε να αναθεωρήσουμε την ισχύουσα η πολιτική προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τις πρακτικές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παγκοσμίως. Μετά από μια επωφελή διαδικασία διαλόγου, καταλάβαμε ότι οι λεπτομέρειες αυτής της αναθεώρησης έχουν δημιουργήσει απογοήτευση μεταξύ του προσωπικού μας και αποφασίσαμε να παγώσουμε την εφαρμογή της. Θα συνεχίσουμε την εσωτερική διαδικασία και τον διάλογο με το προσωπικό μας προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνονται υπόψη όλες οι ανησυχίες.

Πηγή
Author: Δημήτρης Αγγελίδης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...