Στο μικροσκόπιο του Eurogroup η έκθεση των θεσμών για την Ελλάδα

Μοιραστειτε το

Την έβδομη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας των θεσμών για την Ελλάδα θα συζητήσει σήμερα το Eurogroup, το οποίο θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το Eurogroup θα ενημερωθεί από τους θεσμούς και από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για την έβδομη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα. Η εν λόγω έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, παρά τις δυσμενείς συνθήκες που έχει επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού, η Ελλάδα σημείωσε ικανοποιητική πρόοδο στην υλοποίηση των μεταρρυθμιστικών της δεσμεύσεων, αλλά και στο ότι ορισμένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την έξαρση του κορωνοϊού.

Στη βάση αυτή, η Ευρωομάδα αναμένεται να ζητήσει από την Ελλάδα να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της πριν από την όγδοη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, κυρίως σε τομείς που σχετίζονται με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, την υγειονομική περίθαλψη, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις δεσμεύσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Παράλληλα, το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα προβεί σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις προτεραιότητες πολιτικής της ζώνης του ευρώ, ενόψει των εν εξελίξει προετοιμασιών σε εθνικό επίπεδο για τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και τα σχέδια προϋπολογισμών για το 2021.

Η συζήτηση αυτή σηματοδοτεί την έναρξη μιας διαδικασίας για τη διαμόρφωση κοινής θέσης όσον αφορά στις βασικές μακρόπνοες οικονομικές προτεραιότητες του συνόλου της ευρωζώνης, οι οποίες αποτυπώνονται στις ετήσιες συστάσεις που πρότεινε η Επιτροπή και ενέκρινε το Συμβούλιο.

Το Eurogroup θα συζητήσει και τις υποψηφιότητες που προτείνονται προς αντικατάσταση του απερχόμενου μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, Ιβ Μερς και θα εγκρίνει το πρόγραμμα εργασιών του μέχρι και τον Ιούνιο του 2021 και οι υπουργοί θα συζητήσουν τις προτεραιότητες της Ευρωομάδας υπό τη νέα προεδρία.

Τέλος, το Eurogroup θα προβεί σε απολογισμό των εξελίξεων όσον αφορά στις συναλλαγματικές ισοτιμίες κατά τους τελευταίους μήνες ενόψει των επικείμενων ετήσιων συνεδριάσεων του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...