Στο Λονδίνο η μετά-Βrexit συμφωνία, την υπέγραψαν φον ντερ Λάιεν και Μισέλ

Μοιραστειτε το

Φωτογραφία Αρχείου

AP Photo/Olivier Matthys, Pool

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπέγραψαν – σε μια σύντομη και λιτή τελετή – εκ μέρους της Ε.Ε. τη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτή η συμφωνία θα μεταφερθεί τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο για να υπογραφεί από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

«Η συμφωνία που υπογράψαμε σήμερα είναι αποτέλεσμα πολλών μηνών εντατικών διαπραγματεύσεων, στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιδείξει ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο ενότητας. Πρόκειται για μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία που προστατεύει πλήρως τα θεμελιώδη συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δημιουργεί σταθερότητα και προβλεψιμότητα για τους πολίτες και τις εταιρείες”, τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Παράλληλα, ο Σαρλ Μισέλ σημείωσε ότι «σε μείζονα θέματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Ηνωμένο Βασίλειο», αναφερόμενος τόσο στο ζήτημα του κλίματος και την παγκόσμια απάντηση στις πανδημίες, όσο και σε θέματα εξωτερικών υποθέσεων «που βασίζονται σε κοινές αξίες και συμφέροντα».

Το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου θα αρχίσει το επόμενο διάστημα να συζητά τη συμφωνία για τη θέσπιση νέων εμπορικών κανόνων μεταξύ του μπλοκ των 27 ευρωπαϊκών κρατών και του πρώην μέλους του, της Βρετανίας. Η συμφωνία πρόκειται να τεθεί προσωρινά σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου. Εκκρεμεί φυσικά η έγκριση από τη βρετανική βουλή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί τις επόμενες εβδομάδες.

Οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσαν ότι δεν κατευθύνονται προς μια πλήρη έγκριση, τουλάχιστον έως τον Μάρτιο, λόγω των συγκεκριμένων και εκτεταμένων επιπτώσεων της συμφωνίας. Η προσδοκία ωστόσο είναι ότι στο τέλος οι ευρωβουλευτές θα εγκρίνουν τη συμφωνία της μετα – Brexit εποχής των 1.240 σελίδων, που επισφραγίστηκε από την Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο την Παραμονή των Χριστουγέννων, μόλις μια εβδομάδα πριν από τη λήξη της προθεσμίας στο τέλος του έτους.
 

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...