Στο «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση για το Πολυτεχνείο – Πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση στις πορείες;

Μοιραστειτε το

Απέναντι στην απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει τον γιορτασμό του Πολυτεχνείου συσπειρώθηκε η αντιπολίτευση -πλην ΚΙΝΑΛ- με τους τόνους να ανεβαίνουν απότομα σε υψηλά επίπεδα. 

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Μέρα25 τάσσονται με κοινό κείμενο κατά της απαγόρευσης της συγκέντρωσης. Απέναντι στην απόφαση της Αστυνομίας για γενική απαγόρευση συναθροίσεων σε όλη την επικράτεια τάχθηκε η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, που με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «η σχολιαζόμενη απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την επικράτεια βρίσκεται εκτός συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί».

Πηγές του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι η απόφαση της απαγόρευσης βασίζεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θεσπίστηκε στις 20 Μαρτίου του 2020 και κυρώθηκε με νόμο στις αρχές Απριλίου, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, να απαγορεύσει συγκεντρώσεις/συναθροίσεις για την αντιμετώπιση διασποράς του κορονοϊού. Παράλληλα, απαντώντας στην αναφορά της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ότι η απαγόρευση συναθροίσεων όταν επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια δεν μπορεί βάσει Συντάγματος να επεκταθεί γεωγραφικά σε όλη την επικράτεια, το αρχηγείο σημειώνει πως η εν λόγω απαγόρευση που εκδίδουν οι κατά τόπους αστυνομικοί διευθυντές για λόγους δημόσιας ασφάλειας δεν σχετίζεται με την πρόσφατη διαταγή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

Επιπρόσθετα, ο Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος τοποθετήθηκε δημόσια για το ζήτημα, επισημαίνοντας έκπληκτος «την ευκολία με την οποία, υπό τις σημερινές ειδικά συνθήκες, ορισμένοι συνάδελφοι, αλλά και δικαστικοί λειτουργοί, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την συγκεκριμένη απαγόρευση αντισυνταγματική».

Την ίδια ώρα, το ΚΚΕ αναλάμβανε πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών με αιχμή την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Υστερα από τηλεφωνική επικοινωνία του Δημήτρη Κουτσούμπα με τους Αλ. Τσίπρα και Γιάνη Βαρουφάκη, το κείμενο υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ 25.

Ο Δ. Κουτσούμπας επικοινώνησε τηλεφωνικά και με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, «η οποία αρνήθηκε οι βουλευτές του κόμματός της να υπογράψουν το κείμενο, γιατί όπως είπε με αυτό τον τρόπο «παίζεται το παιχνίδι του Μητσοτάκη». Με δήλωσή της άλλωστε η Φώφη Γεννηματά είχε τονίσει ότι το ΚΙΝΑΛ παρεμβαίνει στην διχόνοια ανάμεσα σ΄όσους θέλουν να γιορτάσουν το Πολυτεχνείο σαν να μην υπάρχει η πανδημία του κορωνοϊού και της κυβέρνησης που απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις άνω των 4 ατόμων.

Ο Δ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε «απαράδεκτη τη στάση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, η οποία αρνείται να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία ενάντια στην αντιδημοκρατική απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ». Το κείμενο έχει ως εξής:

«Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερεις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές. Πρόκειται για μιαν απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. ‘Αλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον  περιορισμό τους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση».

Το κείμενο, το οποίο υπογράφουν συνδικαλιστές από διάφορους πολιτικούς χώρους, πολιτικά κόμματα, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι του πολιτισμού, απευθύνεται -και θα παραδοθεί- στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο της Βουλής, στα πολιτικά κόμματα και στους αρμόδιους φορείς.

Επικοινωνία με αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα έχει σήμερα, σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο  Αλέξης Τσίπρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με ανακοίνωσή του σχετικά με την απαγόρευση των συναθροίσεων, ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης

Ενδεικτική είναι η επίθεση εναντίον της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που αν και είχε ανακοινώσει ότι δεν θα μετάσχει στην καθιερωμένη πορεία προς της πρεσβεία των ΗΠΑ λόγω της έξαρσης της πανδημίας, και αντιπροσωπεία του θα καταθέσει στεφάνι στον χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ, έκανε λόγο για «πρωτοφανή και χουντικής έμπνευσης απόφαση». Όπως σημείωσε η απόφαση «για περιστολή των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων τις μέρες του εορτασμού του Πολυτεχνείου δεν απαντά στην αδήριτη ανάγκη για την τήρηση από όλους των μέτρων υγειονομικής προστασίας αλλά στη προσπάθεια του κυρίου Μητσοτάκη να δημιουργήσει τεχνητή ένταση για να επιρρίψει αλλού τις δικές του ευθύνες».

Σε υψηλούς τόνους και η δήλωση του γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλου ο οποίος σημείωσε ότι «η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων σε όλη την επικράτεια δεν είναι μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας. Είναι προετοιμασία εκτροπής, ή, καλύτερα, είναι η εκτροπή». «Η αναστολή άρθρων του Συντάγματος με εντολή υπουργού και απόφαση του αρχηγού της αστυνομίας είναι μια αδιανόητη πραξικοπηματική κίνηση. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χρυσοχοΐδης εφαρμόζουν τις μέρες του Πολυτεχνείου ένα χουντικής έμπνευσης μέτρο που πρέπει να βρει απέναντι όλους τους δημοκρατικούς πολίτες. Επιστροφή στο παρελθόν ή εικόνα από ένα δυστοπικό μέλλον; ‘Ο,τι και να είναι δεν πρέπει να το επιτρέψουμε!», συνέχισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Η απάντηση Πέτσα

Η απάντηση στα πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήρθε διά στόματος Στέλιου Πέτσα, ο οποίος έκανε λόγο για «αντιφάσεις». «Πόσες αντιφάσεις χωράνε σε μια ανάρτηση; Πολλές, αν διαβάσει κανείς την ανάρτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Που από τη μια καλεί να «μπούμε σε καραντίνα» για λόγους δημόσιας υγείας, αλλά από την άλλη προσφέρει κάλυψη σε όσους εμφανίζονται μονίμως αντιδραστικοί αρνητές της πρωτόγνωρης κατάστασης που ζούμε, θεωρώντας ότι μπορούν να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην τήρηση των νόμων», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας και συνέχισε: «Ότι ο ιος κολλάει παντού αλλά κάνει εξαίρεση στις πορείες, όποτε κι αυτοί πρέπει να εξαιρεθούν από την τήρηση των νόμων που μονο στοχο έχουν τη διαφύλαξη της δημοσιάς υγείας. Υπηρέτης δύο αφεντάδων ο κ. Τσίπρας δεν καταλαβαίνει ότι η εποχή τον ξεπέρασε, καθώς οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι φέτος είναι αλλιώς».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «όπως δεν παρελάσαμε στις εθνικές μας επετείους, όπως δεν γιορτάσαμε στις εκκλησιές μας το Πάσχα, έτσι και η μεγάλη για τη Δημοκρατία μας επέτειος του Πολυτεχνείου, θα τιμηθεί φέτος χωρίς να γίνει πορεία».

«Είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός που τρέφει τον κορωνοιό», υπογράμμισε και καταλήγοντας επισήμανε: «Ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα, από όλους, ιδίως από τους πολιτικούς αρχηγούς και τα κόμματα είναι απαραίτητα συστατικά για να βγούμε όρθιοι, όλοι μαζί, και από αυτή την κρίση. Ας επιδείξουν όλοι υπευθυνότητα στην πιο κρίσιμη ώρα αυτής της μάχης. Με τη στάση μας ας βοηθήσουμε γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, για να σώσουν ζωές».

Πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση;

Ενδιαφέρον έχει πώς θα ξεδιπλωθούν – εξελιχθούν οι συγκεντρώσεις και οι πορείες, δεδομένου ότι το ΚΚΕ αναλαμβάνει μεγάλο ρίσκο και θα έχει την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας απέναντί του αν κάτι δεν πάει καλά. Από την άλλη ενδιαφέρον έχει το πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση στο πλήθος κόσμου που θα συρρεύσει στις συγκεντρώσεις.

Το τελικό σχέδιο με όλες τις αστυνομικές ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν σε κάθε ενδεχόμενο, από την αποτροπή συγκέντρωσης μέχρι και τη διαδικασία με την οποία ολιγομελείς αντιπροσωπείες των κομμάτων θα καταθέτουν στεφάνι στο Πολυτεχνείο, αναμένεται να καθοριστεί σήμερα σε νέα σύσκεψη στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα βρίσκονται ακροβολισμένοι έως και 4.000 αστυνομικοί, ενώ από αέρος θα επιτηρούν drones και ελικόπτερα. Σε επιφυλακή θα βρίσκονται και οι «Αίαντες» -τα οχήματα ρίψης νερού-, για να γίνει χρήση τους αν κριθεί απαραίτητο. Ηδη από το βράδυ της Πέμπτης διμοιρίες των ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και Δράσης έχουν περικυκλώσει το Πολυτεχνείο, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν γύρω από όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά και την αμερικανική πρεσβεία, υπό το φόβο και το ενδεχόμενο να μετατραπούν σε σημεία επεισοδίων.

 Βαριά πρόστιμα

Οι παραβάτες της απαγόρευσης θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαριές «καμπάνες». Συγκεκριμένα, τα νομικά πρόσωπα που θα διοργανώσουν υπαίθρια συνάθροιση θα κληθούν να πληρώσουν διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ για φυσικά πρόσωπα το ποσό θα φτάνει τα 3.000 ευρώ. Πέραν των διοργανωτών, σε όσους βρεθούν να συμμετέχουν σε συναθροίσεις παραβιάζοντας την απαγόρευση θα βεβαιώνεται πρόστιμο 300 ευρώ.

Πηγή
Author: editor03

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...