«Στο κόκκινο» η Αττική – Ποιες άλλες περιοχές προκαλούν ανησυχία

Μοιραστειτε το

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΠΑΜΠΗΣ

Σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων κατέγραψε για άλλη μια ημέρα η Αττική, όπου τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν αποδίδουν τα μέγιστα αλλά προς το παρόν φαίνεται μόνο να συγκρατούν την εξάπλωση του ιού στα ίδια περίπου επίπεδα.

Εκτός από την Αττική όμως στο «μικροσκόπιο» των αρχών έχουν μπει κι άλλες περιοχές, που το τελευταίο διάστημα καταγράφουν δυσανάλογα υψηλό ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό τους. Ο λόγος για την Κοζάνη, την πρώτη πόλη που μπήκε σε καθεστώς ύψιστου συναγερμού, αλλά και τα Ιωάννινα, την Κορινθία και πια και τη Θεσσαλονίκη.

Από τα 438 κρούσματα που ανακοίνωσε πανελλαδικά τη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ, τα 175 καταγράφηκαν στην περιφέρεια Αττικής.

Ανησυχητική είναι όμως πια και η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη όπου τελευταία καταγράφονται αρκετά κρούσματα. Μόνο σήμερα ανακοινώθηκαν 49, την Κυριακή 53 και το Σάββατο 78. Με φόντο αυτά τα νούμερα το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τοπικούς φορείς. Κατά τη σύσκεψη εκφράστηκε ανησυχία για τα επιδημιολογικά δεδομένα της πόλης και τονίστηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των υγειονομικών κανόνων προκειμένου να μην να περάσει στο «πορτοκαλί» επίπεδο προληπτικών μέτρων και κανόνων.

Εν όψει των εορτασμών για τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της Θεσσαλονίκης, και την απελευθέρωση της πόλης, συζητήθηκαν μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός, ενώ υπογραμμίστηκε ο αυξημένος ρόλος τον οποίο καλείται να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες ημέρες και στις Σέρρες, όπου το σήμερα ανακοινώθηκαν 28 νέα κρούσματα.

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για ένα τοπικό lockdown ο δήμαρχος Σερρών ανακοίνωσε τη λήψη έκτακτων μέτρων και απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πολίτες να επιδείξουν ατομική και κοινωνική ευθύνη λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα προφύλαξης.

ΜΕΘ σε δόσεις εγκαινίασε ο πρωθυπουργός

Σήμερα, αφού περάσαμε το δεύτερο μισό του Οκτώβρη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στα εγκαίνια 50 κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο νοσοκομείο «Σωτηρία» που θα δοθούν προς χρήση σε… δόσεις.

Σε μια φιέστα επικοινωνιακού χαρακτήρα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε μονότονα πως «οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι» και προειδοποίησε ότι «εάν δεν προσέξουμε» το σύστημα Υγείας «θα δεχθεί μεγαλύτερες πιέσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι θα γίνουν προσλήψεις «όπου και όποτε χρειαστεί», εξήρε το έργο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και ειδικά του προσωπικού που στελεχώνει τις ΜΕΘ, το οποίο -όπως είπε- «κάθε μέρα παλεύει με τον θάνατο και σώζει ανθρώπινες ζωές» και πρόσθεσε: «είναι μεγάλη ανακούφιση για όλους μας ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα έχουμε σημαντικά αυξημένο αριθμό κλινών ΜΕΘ, οι οποίες σε πρώτη φάση θα τεθούν στη μάχη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και όταν τελειώσει η πανδημία θα τεθούν στη διάθεση του ΕΣΥ».

Οι ΜΕΘ είναι δωρεά της Βουλής και σε πρώτη φάση θα λειτουργήσουν αυτή την εβδομάδα οι 12, ενώ άλλες 12 θα λειτουργήσουν σε δυο εβδομάδες, και έως το τέλος του έτους θα λειτουργήσουν και οι 50.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...