Στο Αυτόφωρο οι 31 συλληφθέντες από την εισβολή των ΜΑΤ στο ΑΠΘ

Μοιραστειτε το

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκαν να δικαστούν οι 31 συλληφθέντες κατά την αστυνομική καταστολή στην πρυτανεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) από δυνάμεις των ΜΑΤ που έκαναν έφοδο στο κτίριο, προπηλακίζοντας και ρίχνοντας χημικά, προκειμένου να το εκκενώσουν.

Τα μέλη φοιτητικών παρατάξεων, που διαμαρτύρονται για τον νόμο 4777/21 αναφορικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση ζητώντας να μην εφαρμοστεί, καθώς εισάγει νέο τρόπο υπολογισμού βάσεων, ιδρύει την Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, θεσπίζει όριο φοίτησης και ορίζει πειθαρχικά παραπτώματα, προχώρησαν χθες το πρωί σε κατάληψη του κτιρίου διοίκησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

Εις βάρος των συλληφθέντων – φοιτητών στη πλειονότητά τους, η εισαγγελέας ποινικής δίωξης απήγγειλε κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος -κατά περίπτωση- για διατάραξη λειτουργίας υπηρεσιών, παράνομη βία, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, απόπειρα σωματικής βλάβης, απείθεια, βία κατά αστυνομικών υπαλλήλων (αντίσταση), όπως επίσης για παράβαση του νόμου περί όπλων διότι κάποιοι κρατούσαν αντικείμενα, όπως κοντάρια κ.ά. Το πιθανότερο είναι η δίκη να αναβληθεί και να αρθεί η κράτησή τους.

Νωρίτερα το πρωί, οι συλληφθέντες μετήχθησαν στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπου για την αποφυγή συγχρωτισμού, λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά του νέου κορονοϊού, αποφασίστηκε να παραμείνουν σε αίθουσα του υπογείου μέχρι να μεταβεί στο σημείο η εισαγγελέας και να τους γνωστοποιήσει τις κατηγορίες, όπως κι έγινε. Συνήγοροί τους είχαν καταθέσει αίτημα να οριστεί ρητή δικάσιμος και να αφεθούν ελεύθεροι, κάτι που όμως δεν έγινε δεκτό.

Στο μεταξύ, έξω από τα δικαστήρια, επί της οδού 26ης Οκτωβρίου, είναι σε εξέλιξη μαζική συγκέντρωση φοιτητών σε ένδειξη αλληλεγγύης στους συλληφθέντες. Προηγήθηκε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης με αφετηρία την Πρυτανεία του ΑΠΘ. Αισθητή είναι η παρουσία αστυνομικών περιμετρικά του Δικαστικού Μεγάρου, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων επί της οδού 26ης Οκτωβρίου έχει διακοπεί.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...