Στο Αιγαίο το Τσεσμέ: Ο εκνευρισμός για το Philia Forum και η «παγίδα» για τις διερευνητικές

Μοιραστειτε το

Ενεργοποιώντας τα απαραίτητα διπλωματικά αντίμετρα, η Αθήνα συνεχίζει να κρατά χαμηλούς τόνους για την έξοδο του ωκεανογραφικού Τσεσμέ, μεταδίδοντας στην Άγκυρα το μήνυμα ότι δεν θα πέσει στην παγίδα που επιχειρεί να στήσει.

Το «στίγμα» που δόθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Ταραντίλη, ότι πρόκειται για μια αχρείαστη ενέργεια που δεν διευκολύνει τη διαδικασία βελτίωσης των διμερών σχέσεων, συμπλήρωνε τις ενδεδειγμένες διπλωματικές ενέργειες με την πραγματοποίηση διαβήματος αλλά και την γραπτή ρηματική διακοίνωση.

Η τουρκική κίνηση προδίδει, όπως εκτιμάται στην Αθήνα, και την άβολη θέση της Άγκυρας στο τραπέζι των διερευνητικών συνομιλιών.

Όπως αναφέρουν πηγές στο CNN Greece, ο Τούρκος Πρόεδρος αναζητά περιθώρια ελιγμών, σε μια διαδικασία για την οποία πιέζουν Βρυξέλλες και Βερολίνο.

Ωστόσο, ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν διαβλέπει ότι μπορεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη με τα παρόντα δεδομένα, και αναζητά την ευκαιρία εξόδου από αυτές.

Η Ελλάδα άλλωστε έχει ήδη υποβάλλει προτάσεις για διεξαγωγή του επόμενου γύρου την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου και αντί απάντησης από την τουρκική πλευρά, έλαβε την Navtex για το Τσεσμέ.

Κίνηση που υποδηλώνει την τουρκική προσπάθεια υπονόμευσης των επαφών, αλλά με προφανή στόχο η ευθύνη για το ενδεχόμενο ναυάγιο τους να καταλογιστεί στην ελληνική πλευρά.

Οι διπλωματικές κεραίες άλλωστε συλλέγουν χρήσιμες πληροφορίες, που συμπληρώνουν τις αναλύσεις που εδώ και καιρό πραγματοποιούνται στην Αθήνα.

Είναι ξεκάθαρο ότι η τουρκική αποστολή στην καρδιά του Αιγαίου, έχει… «ονοματεπώνυμο»: Filia Forum.

Ένα διπλωματικό ραντεβού με την ισχυρή παρουσία αραβικών χωρών, οι οποίες με διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης, έχουν επιλέξει να απομακρύνουν αυτήν την Τουρκία, αποδοκιμάζοντας ευθέως την πολιτική και τις πρακτικές Ερντογάν.

Αυτή η συγκέντρωση ισχυρών παικτών του Αραβικού κόσμου, όπως αποτιμάται από τις πρώτες-κιόλας- ώρες που έριξε την αυλαία του το Φόρουμ της Φιλίας, πυροδοτεί την κλιμακούμενη, και καθ’όλα προσωπική αντίδραση του Τούρκου Προέδρου.

Υπάρχει δε, όπως εκτιμάται από έμπειρους αναλυτές, ακόμη ένα δεδομένο που επιδεινώνει την θυμική στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επίσης όπως λέγεται προς το CNN Greece, έχει ονοματεπώνυμο: Τζο Μπάιντεν.

Ο Τούρκος ηγέτης, διακρίνει ότι τα δυσοίωνα σημάδια από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, προοιωνίζεται η ακόμη δυσκολότερη φάση στην οποία φαίνεται ότι εισέρχονται μετά την πολιτική αλλαγή στις ΗΠΑ, οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Όπως εξηγούν καλά ενημερωμένες πηγές, αυτή είναι μια διάσταση που προσκρούει στο status του μεγαλοϊδεατισμού που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει να καλλιεργεί, τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και για την Τουρκία.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό του

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 25χρονο αστυνομικό ο...

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά – Θάφτηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά...