Στο… έλεος αγριογούρουνων η Χαλκιδική που καταστρέφουν τις καλλιέργειες | newsbreak

Μοιραστειτε το

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ημέρες στη Χαλκιδική, λόγω των καθημερινών επιδρομών αγριογούρουνων, τα οποία καταστρέφουν καλλιέργειες, δημιουργούν προβλήματα στο οδικό δίκτυο, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν τον κίνδυνο για εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων.

Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο συγκεκριμένος ζωογόνος ιός που έχει κύριο μεταδότη τους αγριόχοιρους, αλλά και τα ημιάγρια γουρούνια, εμφανίστηκε στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο. Αυτό οδήγησε τις Περιφέρειες σε παρεμβάσεις στα δασαρχεία, ώστε να εντατικοποιηθούν τα μέτρα περιορισμού. Μέσω των δασαρχείων δημιουργήθηκαν κυνηγετικές ομάδες, κυρίως στην περιοχή της Κασσάνδρας, ώστε να περιοριστεί ο πληθυσμός των αγριογούρουνων.

Ψάχνουν για τροφή τις νύχτες

Όπως αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος, τα αγριογούρουνα κατεβαίνουν τη νύχτα ψάχνοντας για τροφή και προκαλούν φθορές στις καλλιέργειες. Ακόμη, καθημερινά καταγράφονται περιστατικά πολιτών που κινδύνεψαν οδηγώντας στις επαρχιακές οδούς, λόγω της ξαφνικής εμφάνισης αγριογούρουνων στο οδικό δίκτυο.

«Από εκεί που οι εμφανίσεις των αγριογούρουνων ήταν μετρημένες, πλέον έχουμε συνεχώς παράπονα από κατοίκους της Κασσάνδρας, καθώς σημειώνονται ζημιές σε λαχανόκηπους και άλλες καλλιέργειες. Ακόμη, τηλεφωνούν συνεχώς οδηγοί που καταγγέλλουν ότι κινδύνεψαν στο οδικό δίκτυο, καθώς πετάχτηκαν ξαφνικά μπροστά τους αγριογούρουνα. Είναι, λοιπόν, αφενός η ασφάλεια των πολιτών και αφετέρου οι καταστροφές σε καλλιέργειες και η εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γιώργος, τονίζοντας παράλληλα ότι ζήτησε μέσω επιστολής του προς τα συναρμόδια υπουργεία την παράταση της κυνηγετικής περιόδου του αγριόχοιρου ως το τέλος Φεβρουαρίου.

Πηγή
Author: Λαμπρίνα Κ.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα