Στουρνάρας: Οι τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις αφού εξυγιανθούν από NPLs

Μοιραστειτε το

Οι τράπεζες θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις, μόνο εφόσον εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους από τα κόκκινα δάνεια,  ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.

Οι τράπεζες θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις, μόνο εφόσον εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους από τα κόκκινα δάνεια. Και στο πλαίσιο αυτό, θα είναι χρήσιμη η δημιουργία της εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού (AMC) που έχει προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος, ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος ΑΕ και ΕΠΕ με θέμα “Επιχειρήσεις, Τράπεζες και Ανάπτυξη”.

Η κρίση, τα μέτρα και οι χρηματοδοτήσεις

Αναφερόμενος στην εκτιμώμενη ανάπτυξη – τύπου W, όπως είπε με βάση τα ισχύοντα δεδομένα – ο διοικητής της ΤτΕ επεσήμανε ότι η κρίση είναι συμμετρική, αλλά με ασύμμετρες συνέπειες για την κάθε χώρα. “Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν προχωρήσει σε μία επεκτατική και δημοσιονομική πολιτική που βεβαίως θα αυξήσει το χρέος και τα δημόσια ελλείμματα. Αυτό που προέχει, όμως, είναι να κερδίσουμε τον πόλεμο με την πανδημία και μετά θα δούμε πώς θα πληρωθεί το κόστος του πολέμου αυτού”, είπε.

Όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, η ΕΚΤ μέσω του προγράμματος PEPP για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης, έχει ανοίξει τη στρόφιγγα για άπλετη παροχή ρευστότητας στις τράπεζες. Η ΕΚΤ αποδέχεται για την παροχή ρευστότητας και ομόλογα χωρίς επενδυτική βαθμίδα, ενώ παρέχει ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία δανεισμού στις τράπεζες μέσω των προγραμμάτων TLTRO, όπου αυτές μπορούν να δανειστούν με – 1%, επιδοτώντας τις έτσι προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.

Μέσω του εποπτικού της σκέλους, του SSM, η ΕΚΤ έχει χαλαρώσει επίσης τους δείκτες για τα ελάχιστα απαιτούμενα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, στο 11,5%.

Η ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος πηγαίνει εξαιρετικά, καθώς έχουν ενισχυθεί και οι καταθέσεις, κυρίως των επιχειρήσεων. Η αύξηση των καταθέσεων από την αρχή του έτους ανέρχεται σε 12 δις. ευρώ, ενώ παράλληλα έχει βελτιωθεί σημαντικά και η πρόσβαση των τραπεζών για δανεισμό στο ευρωσύστημα. Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020 οι ελληνικές τράπεζες είχαν αντλήσει από το ευρωσύστημα ρευστότητα 39 δις. ευρώ από 7,6 δις. ευρώ που ήταν το ποσό αυτό τον Φεβρουάριο (ουσιαστικά, διευκρίνισε ο κ. Στουρνάρας,  η αύξηση αυτή είναι η μισή, αφού κομμάτι του δανεισμού των τραπεζών μέσω repos στη διατραπεζική, έχει μεταφερθεί στο ευρωσύστημα).

Ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση της πιστωτικής επέκτασης. Τα υπόλοιπα δανείων προς επιχειρήσεις έχουν αυξηθεί κατά 8% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΤτΕ, και η μέση μηνιαία ροή χρηματοδοτήσεων σε επιχειρήσεις ανέρχεται σε 723 εκατ. ευρώ το διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου, έναντι 110 εκατ. το 2019 (αύξηση πιστωτικής επέκτασης 6,5 φορές).

Η αύξηση της πιστωτικής επέκτασης είναι εντονότερη μετά τον Ιούλιο και την ενεργοποίηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Αφορά, ωστόσο, κυρίως τις μεγάλες επιχειρήσεις, αφού στις μικρές και μικρομεσαίες, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης έχει γυρίσει μεν θετικός μετά από πολλά χρόνια, αλλά κινείται μόλις σε περίπου +1%. Η διαφορά στον ρυθμό πιστωτικής επέκτασης έχει να κάνει με το ότι οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν συγκριτικά με τις μεγάλες πολύ υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων.  

Nέα εποχή για τη ΣκλαβενίτηςΈρευνα KPMG: Ποιες είναι οι ανησυχίες των Ελλήνων CEO’s εν μέσω πανδημίας;JUMBO: “Λουκέτο” στο e-shop λόγω τεράστιου όγκου παραγγελιών
Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...