Στουρνάρας καθησυχάζει τραπεζίτες

Μοιραστειτε το

Ο διοικητής της ΤτΕ αμφισβητεί τη μελέτη της Deloitte για λογαριασμό της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών περί δημιουργίας «κόκκινων» δανείων 9,8 δισ. από τον νέο Πτωχευτικό και προαναγγέλλει αλλαγές στον κώδικα.

Χαμηλό βαρομετρικό στις σχέσεις των τραπεζών με τον επόπτη, δηλαδή την Τράπεζα της Ελλάδος. Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, αμφισβητεί το συμπέρασμα μελέτης της Deloitte που έγινε για λογαριασμό της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών αναφορικά με το κόστος που θα έχει ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας και το οποίο εκτιμάται σε 10 δισ. ευρώ νέα «κόκκινα» δάνεια.

Τι αναφέρει σε επιστολή του προς την ΕΕΤ 

Και παράλληλα προτρέπει τις τράπεζες να αναμένουν την τροποποιημένη εκδοχή του νόμου που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση. Οι τράπεζες από την άλλη πλευρά αναμένουν την πρόταση της ΤτΕ για τη δημιουργία bad bank.

Σε ό,τι αφορά τον Πτωχευτικό, απαντώντας στην επιστολή της ΕΕΤ (18 Σεπτεμβρίου) στην οποία αποτυπώνονται οι ενστάσεις των τραπεζών και στους φόβους τους για ισχυρό πλήγμα στην κουλτούρα πληρωμών, ο Γιάννης Στουρνάρας απευθυνόμενος στο πρόεδρο της Ενωσης Γιώργο Χατζηνικολάου σημειώνει σε σχέση με τα στοιχεία της Deloitte:

«Υπολογίζει με εναλλακτικά σενάρια την επίπτωση του προτεινόμενου εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών στη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Την αύξηση την αποδίδει στη δημιουργία του νέου μηχανισμού, χωρίς να εκτιμά την αύξηση που αναμένεται λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή όχι του εν λόγω μηχανισμού.

Για παράδειγμα, όταν αναφέρει ότι υπό το δυσμενές σενάριο αναμένεται να δημιουργηθούν 9,8 δισ. νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πόσα από αυτά δημιουργούνται λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών και πόσα αποκλειστικά από τη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού; Mε άλλα λόγια οι λεγόμενοι «highly susceptible» (σ.σ. υψηλής ευπάθειας) οφειλέτες θα συνέχιζαν να εξυπηρετούν κανονικά το δάνειό τους αν δεν υπήρχε η δυνατότητα προσφυγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό;».

Και ενώ τα ερωτήματα του διοικητή, τα οποία μάλλον ρητορικό χαρακτήρα έχουν, είναι σαφή, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έδωσε, ανεπίσημα, κάποια πιο συγκεκριμένη πληροφορία σε ό,τι αφορά τις προωθούμενες τροποποιήσεις του σχεδίου νόμου.

Αναφέρει ωστόσο: «Εκείνο που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι ειδικότερα όσον αφορά την περίμετρο των ενήμερων οφειλετών που μπορούν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, μετά τις τελευταίες συζητήσεις με τους θεσμούς έχει επέλθει ουσιώδης περαιτέρω μείωση της περιμέτρου. Στα κριτήρια επιλεξιμότητας έχει προστεθεί εκείνο της σημαντικής μείωσης του εισοδήματος (income event).

Επιχορήγηση

Σημαντική είναι επίσης η δυνατότητα που δίνεται σε ευάλωτους ενήμερους οφειλέτες να λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση της δόσης του δανείου χωρίς υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών. Επίσης έχει γίνει σειρά άλλων βελτιώσεων προς την κατεύθυνση της θεραπείας των ανησυχιών που διατυπώνετε στην επιστολή σας».

Ο διοικητής σημειώνει ότι οι ενήμερες οφειλές κάποιου που οδηγείται σε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό –βρίσκεται δηλαδή σε αδυναμία πληρωμών απέναντι σε πολλούς άλλους πιστωτές– είναι θέμα χρόνου να σταματήσουν να είναι ενήμερες. Σημειώνεται ότι για το ίδιο θέμα το οικονομικό επιτελείο έχει κάνει λόγο για «πλασματικά ενήμερες οφειλές».

Με την επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Γ. Χατζηνικολάου, ο Γ. Στουρνάρας παραδέχεται ότι σε κάθε νέα και σύνθετη προσπάθεια ελλοχεύει ο κίνδυνος λαθών και ορισμένα από τα σχόλια των τραπεζών (π.χ. όποιος προσφεύγει στον εξωδικαστικό να έχει σημαντικές οφειλές προς το Δημόσιο) έχουν υποστηριχθεί από την ΤτΕ. Αλλά σε κάθε περίπτωση το νομοσχέδιο αποτελεί, όπως υπογραμμίζει ο Γιάννης Στουρνάρας, μεγάλη πρόοδο και εκσυγχρονίζει το εθνικό δίκαιο με τα γενικώς αποδεκτά ευρωπαϊκά πρότυπα.

Πηγή
Author: Αρτεμις Σπηλιώτη

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...