Στουρνάρας: Ανάπτυξη 4,2% με ανοιχτή αγορά τον Ιανουάριο

Μοιραστειτε το

Για να πετύχει η Ελλάδα ανάπτυξη στην περιοχή του 4% το 2021, θα πρέπει να ανοίξει την αγορά τον Ιανουάριο και να μην την ξανακλείσει, ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας δεν έδειξε να ανησυχεί για την προοπτική του τουρισμού τα επόμενα χρόνια, τονίζοντας αντιθέτως ότι έχει τη δυνατότητα να αυξηθεί κι άλλο ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ο ίδιος καθησύχασε ως προς τον δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων στήριξης λόγω της πανδημίας, υπό έναν όρο: «τα μέτρα αυτά να αποσυρθούν όταν θα αρχίσει η ανάπτυξη».

Ο διοικητής της ΤτΕ εξέφρασε στο Money Review την προσδοκία οι μειώσεις φόρων και εισφορών -όχι απλώς να μην κατεβάσουν ταχύτητα αλλά- να επεκταθούν και μετά το 2021. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι οι καταθέσεις στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά 13 δισ. ευρώ από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, μιλώντας για την ανάγκη ένα μέρος τους να μετουσιωθεί σε κατανάλωση όσο θα μειώνεται ο φόβος μπροστά στον ιό.
Κληθείς να συγκρίνει την κρίση του 2020 με την κρίση του 2015, τοποθετήθηκε χωρίς δεύτερες σκέψεις: «Η κρίση του 2015 ήταν πολύ μεγαλύτερη και σοβαρότερη, διότι ήταν δικής μας κατασκευής. Η σημερινή κρίση είναι παγκόσμια, συμμετρική και παροδική. Δεν θα αφήσει σημάδια στην ελληνική οικονομία, σε αντίθεση με την κρίση του 2015 η οποία άφησε κόστος».
Μη εξυπηρετούμενα δάνεια: Η πανδημία ανατρέπει τα σχέδια προσθέτοντας 8-10 δισ. στο απόθεμα. Σήμερα οι τράπεζες φοβούνται να δανείσουν. Είμαστε έτοιμοι για ειδική εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού (ΑMC).
Ταμείο Ανάκαμψης: Θα δούμε χρήματα μέσα στο 2021. Η εκτίμηση είναι για 2,6 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 1,3 δισ. ευρώ σε δάνεια.
Χρηματοδότηση της οικονομίας: Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα προσθέσει στα κεφάλαια των τραπεζών 150 μονάδες βάσης απελευθερώνοντας φτηνότερο δανεισμό για την αγορά.
Χαμηλά επιτόκια: Η νομισματική πολιτική θα είναι επεκτατική, και κατ’ επέκταση οι συνθήκες ρευστότητας για την Ελλάδα ευνοϊκές, μέχρι και το 2023 τουλάχιστον. Απέχουμε πολύ από τον στόχο για πληθωρισμό στην Ευρωζώνη κοντά στο 2%. Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός θα είναι φέτος αρνητικός, στο -1,1%.

Delivery Hero: Φέρνει τα Dmarts στην ΕλλάδαPhilip Morris International: Πρόεδρος ο Ανδρέας ΚαλαντζόπουλοςAlpha: Απάντηση στην αήθη επίθεση του βουλευτή Χρήστου Γιαννούλη στον Αντώνη Σρόιτερ
Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...