Στον «πάγο» μέχρι νεωτέρας η ψήφιση των συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία

Μοιραστειτε το

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Για προεκλογική εξαπάτηση Μητσοτάκη κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι συνέβη με το τεχνολογικό φιάσκο στη Βουλή για την ηλεκτρονική ψηφοφορία και την επιστροφή στην επιστολική ψήφο.

«Άγνωστο» παραμένει το πότε θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή οι συμφωνίες της Ελλάδας με την Βόρεια Μακεδονία στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών , οι οποίες έχουν… ταλαιπωρήσει τη Νέα Δημοκρατία τις τελευταίες ημέρες, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αντιδρά έντονα και να κατηγορεί τον πρωθυπουργό για εξαπάτηση των ψηφοφόρων.

Σήμερα, μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων, ο Κώστας Τασούλας,, ανέφερε ότι δεν θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα η συζήτηση για την ψήφιση των συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κάτι το επείγον και παράλληλα διέψευσε πως ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν εισηγητές από τη πλευρά της ΝΔ.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Βουλής, όταν ρωτήθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων, αντέτεινε ότι είναι θέμα της κυβέρνησης και όχι της Βουλής, συμπληρώνοντας ότι αυτή τη στιγμή οι συμφωνίες «δεν είναι ορατές».

Οι εξελίξεις αυτές έφεραν την οργισμένη αντίδραση από την Κουμουνδούρου, η οποία κάνει λόγο για ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αλλά και για προεκλογική εξαπάτηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Η κυνική παραδοχή του Προέδρου της Βουλής ότι η κυβέρνηση, υπό το φόβο διαρροών, παραπέμπει στις καλένδες την ψήφιση των συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία συνιστά επιβεβαίωση του ευτελισμού της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και της προεκλογικής εξαπάτησης του κ. Μητσοτάκη. 
 
Δεν χρειάζεται να αγχώνεται, δεν του έχει μείνει πλέον ούτε φύλλο συκής. Το ομολογούν και οι παμμακεδονικές οργανώσεις με τις οποίες η ΝΔ διοργάνωνε τα συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, που χαρακτηρίζουν τον κ. Μητσοτάκη «φανατικότερο της Συμφωνίας των Πρεσπών και από τον κ. Τσίπρα». 
 
Καλωσορίζουμε τη ζέση του κ. Μητσοτάκη και τον περιμένουμε μαζί με τους κ. κ. Σαμαρά, Γεωργιάδη, Βορίδη, Μπογδάνο, Γκιουλέκα και λοιπούς Μακεδονομάχους της ΝΔ  στη Βουλή να δώσουμε όλοι μαζί ακόμα μία μάχη για τις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία. 
 
Θερμή παράκληση, μαζί με τις περικεφαλαίες τους μην ξεχάσουν και από μία συγγνώμη στους Έλληνες πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της κύρωσης των συγκεκριμένων συμφωνιών έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία και ιδιαίτερα την πτέρυγα των ακραίων που είχαν φορέσει τους μανδύες των «μακεδονομάχων» προεκλογικά.

Το ενδεχόμενο να ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ονομαστική ψηφοφορία δεν αποκλείεται να δημιουργήσει προβλήματα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Άλλωστε τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί έντονα η πληροφορία ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν βρίσκει… εισηγητή για να έρθει το θέμα στη Βουλή.

Χθες, άλλωστε, ο Νάσος Ηλιόπουλος σχολίασε τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της Ν.Δ. με τρόπο ειρωνικό σημειώνοντας «ο ΣΥΡΙΖΑ, με αίσθημα ευθύνης, δηλώνει έτοιμος να παραχωρήσει εισηγητή στη ΝΔ, έτσι ώστε να σταματήσει η απαξίωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, να δώσει ακόμα μία μάχη ο κ. Μητσοτάκης υπέρ της Βόρειας Μακεδονίας και να κυρωθούν οι διμερείς συμφωνίες με τη γειτονική μας χώρα. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα»

Τεχνολογικό φιάσκο για τη Βουλή

Η σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων, όμως έφερε και μία ακόμη είδηση η οποία γεννά σοβαρά ερωτήματα για την ετοιμότητα του μεγαλύτερου θεσμού  στη χώρα, καθώς, ανακοινώθηκε ότι η Βουλή επιστρέφει στην επιστολική ψήφο για τις ονομαστικές ψηφοφορίες, καθώς το πρόγραμμα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας παρουσίασε λειτουργικά προβλήματα.

Συγκεκριμένα, όπως ενημέρωσε ο Κώστας Τασούλας, η χθεσινή δοκιμαστική προσπάθεια να ψηφίσουν «εικονικά» οι βουλευτές με τη νέα τεχνολογική μέθοδο της πλατφόρμας, δημιούργησε πολλές αμφιβολίες και επιφυλάξεις.

Έγιναν, είπε, 26 αποτυχημένες απόπειρες, παρατηρήθηκαν πολλά προβλήματα κακής σύνδεσης, ενώ όπως αποδείχτηκε για να δουλέψει αυτό το σύστημα και να ψηφίσουν και οι 300 βουλευτές, χρειάζονται 5 ώρες για 5 άρθρα.

«Μέχρι να δούμε πως θα τρέξει το σύστημα της εξ αποστάσεως ψηφοφορία μέσα από την ειδική πλατφόρμα θα εφαρμόσουμε το παλιό σύστημα της επιστολικής ψήφου που έχει εχέγγυα για την αποφυγή του συνωστισμού και όχι ως η καλύτερη λύση», διευκρίνισε ο κ. Τασούλας.

Αλήθεια πόσο δύσκολο είναι για τον μεγαλύτερο θεσμό της χώρας να εξασφαλίσει αξιόπιστες μεθόδους ψηφοφορίας για τους βουλευτές εν μέσω πανδημίας;

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...