Στον αέρα εκατομμύρια άνεργοι, ο Τραμπ δεν εγκρίνει το πακέτο για την πανδημία

Μοιραστειτε το

Ο Ντόναλντ Τραμπ πέρασε τα Χριστούγεννα παίζοντας γκολφ στη Φλόριντα

AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Τουλάχιστον 14 εκατομμύρια άνεργοι στις ΗΠΑ κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα, καθώς ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος αρνείται να υπογράψει το νομοσχέδιο για την τόνωση της οικονομίας και την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στο οποίο κατέληξαν έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι. Επιχείρημα του Ντόναλντ Τραμπ ότι «δεν αρκεί για να βοηθήσει τους απλούς ανθρώπους».

Το νομοσχέδιο προβλέπει ένα πακέτο ύψους 2,3 τρισ. δολαρίων που αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του νέου κορονοϊού και τις κρατικές δαπάνες. Συγκεκριμένα προβλέπει χορήγηση οικονομικής στήριξης ύψους 892 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της παράτασης των ειδικών επιδομάτων ανεργίας, που έληγαν την 26η Δεκεμβρίου, και 1,4 τρισ. δολάρια για τις τακτικές δαπάνες της κυβέρνησης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε εμβρόντητους Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς με την ανακοίνωσή του, καθώς εκτός των άλλων από την Τρίτη, θα αρχίσει η μερική αναστολή λειτουργίας ομοσπονδιακών υπηρεσιών (ή shutdown), αν το Κογκρέσο δεν καταφέρει να συμφωνήσει έως τότε σε ένα νομοσχέδιο προσωρινής χρηματοδότησης της κυβέρνησης.

Η κίνηση Τραμπ, ο οποίος στις 20 Ιανουαρίου παραδίδει την εξουσία στον Τζο Μπάιντεν, είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή, καθώς στις πολύμηνες διαβουλεύσεις για το πακέτο στήριξης της οικονομίας και των νοικοκυριών, είχε συμμετάσχει και ο Λευκός Οίκος, ενώ πριν από την ψήφισή του στο Κογκρέσο τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος δεν αντιτάχθηκε στους όρους της. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στις ΗΠΑ, η κίνησή του αιφνιδίασε ακόμη και τους συνεργάτες του.

Από το βράδυ της Δευτέρας και μετά, όμως, διαμαρτύρεται ότι το νομοσχέδιο προσφέρει υπερβολικά πολλά χρήματα για ειδικούς σκοπούς, τη χρηματοδότηση πολιτιστικών φορέων ή τη βοήθεια προς ξένες χώρες, ενώ υποστήριξε ότι τα επιδόματα των 600 δολαρίων που προβλέπονται ως στήριξη στους Αμερικανούς είναι πολύ μικρά, ζητώντας το ποσό να αυξηθεί στα 2.000 δολάρια κατ’ άτομο.

«Γιατί δεν θέλουν οι πολιτικοί να δώσουν στον κόσμο 2.000 δολάρια, αντί μόλις 600 δολάρια;(…) Δώστε τα λεφτά στον λαό μας! Δεν φταίνε αυτοί για τον κορονοϊό, η Κίνα φταίει», έγραψε στο Twitter ανήμερα τα Χριστούγεννα, τα οποία πέρασε παίζοντας γκολφ στο θέρετρό του Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα.

Πάντως, η στρατηγική του αναφορικά με το νομοσχέδιο παραμένει ασαφής, καθώς δεν έχει ασκήσει βέτο στα μέτρα και παραμένει πιθανό να το υπογράψει τις επόμενες ημέρες.

Πολλοί οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η βοήθεια που προσφέρεται με το νομοσχέδιο είναι πολύ μικρή, αλλά επισημαίνουν ότι η όποια άμεση στήριξη είναι αναγκαία και άρα καλοδεχούμενη.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...