Στις 25 Ιανουαρίου ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία

Μοιραστειτε το

Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου

EUROKINISSI/ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία ανακοίνωσε απόψε το υπουργείο Εξωτερικών, λίγες ώρες μετά τη σχετική πρόσκληση από την τουρκική πλευρά. Όπως έγινε γνωστό ο 61ος πρώτος γύρος των Διερευνητικών Επαφών θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου.

Προηγήθηκε η εκδήλωση προθέσεων της Άγκυρας το μεσημέρι, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να καλεί την Ελλάδα σε επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών εντός του Ιανουαρίου σε μια κίνηση «καλής διάθεσης», έχοντας στραμμένο το βλέμμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολούθως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, απάντησε ότι «ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες, να βρούμε ημερομηνία και να ξεκινήσουμε τις επαφές. Θα είναι ένα θετικό πρώτο βήμα».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία όταν οριστικοποιηθεί η ημερομηνία, ακολουθώντας και τις κατευθύνσεις που έδωσε το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «που δεν είναι άλλες από το να ξεκινήσουμε από εκεί που σταματήσαμε το Μάρτιο του 2016, και να κάνουμε πρόοδο στο ζήτημα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο».

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόνισε ότι σε αυτή την πολιτική απαιτείται συνέπεια και συνέχεια, και νομίζω αυτό είναι που θα κριθεί από την έκθεση του κ. Μπορέλ που θα μας παρουσιαστεί το Μάρτιο», είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.

Η αντίδραση της Ε.Ε.

Τη σημασία που έχει συνολικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για Θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο.

«Η ομαλοποίηση ή οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και η δέσμευση μεταξύ αυτών των δύο χωρών είναι επίσης πολύ σημαντικό μέρος της συνολικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας», ανέφερε και σημείωσε ότι η ενόχληση προς ορισμένα κράτη-μέλη εκλαμβάνεται ως ενόχληση προς όλη την ΕΕ.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...