Στη Μόσχα ο Ζοζέπ Μπορέλ με γεμάτη ατζέντα

Μοιραστειτε το

Ζοζέπ Μπορέλ

Francois Lenoir, Pool Photo via AP

Τη Ρωσία επισκέπτεται σήμερα και για δύο μέρες ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Ζοζέπ Μπορρέλ.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψή Υπάτου Εκπροσώπου στη Ρωσία από το 2017 και η ΕΕ προσδοκά σε ευρείες συζητήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και άλλους Ρώσους συνομιλητές πριν από τη στρατηγική συζήτηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπόρελ θα θέσει το ζήτημα των ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία και στην ευρύτερη περιοχή, τη σημασία της συνέχισης της εφαρμογής της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν, την παγκόσμια ανταπόκριση στην πανδημία και την κλιματική αλλαγή.

Η πρόσφατη δηλητηρίαση, κράτηση και καταδίκη του πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, την οποία καταδίκασαν οι 27 και αντιβαίνει στις υποχρεώσεις της Ρωσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και οι ανησυχίες για θεμελιώδεις ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία ευρύτερα, θα είναι επίσης στην ατζέντα του.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Ζ.Μπορέλ θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους ρωσικών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας στη Μόσχα.

«Η σχέση με τη Ρωσία είναι μία από τις πιο περίπλοκες της ΕΕ. Οι πρόσφατες εξελίξεις χρησιμεύουν μόνο για να τονίσω την ανάγκη να επισκεφτώ τη Μόσχα. Όμως, πέρα από τα ζητήματα της αντιπαράθεσης, υπάρχουν επίσης τομείς στους οποίους η ΕΕ και η Ρωσία συνεργάζονται ή πρέπει να συνεργαστούν περισσότερο, που απαιτούν την επείγουσα προσοχή μας», είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ πριν αναχωρήσει για Μόσχα.

Πηγή
Author: Μαρία Ψαρά

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...