Στη Δραπετσώνα μυρίζει βενζόλιο

Μοιραστειτε το

«Τι άλλο χρειάζεται η κυβέρνηση για να αποδεχτεί την απόφασή μας για την άμεση μετεγκατάσταση των ρυπογόνων βιομηχανιών από τον οικιστικό ιστό της πόλης;» λέει ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος

EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Eκθεση εργαστηρίου του ΑΠΘ επιβεβαιώνει την ύπαρξη της συγκεκριμένης χημικής ένωσης σε τιμές πάνω από τις επιτρεπόμενες, ιδίως στην περιοχή όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Oil One και οι οποίες συνδέονται με τα φαινόμενα της δυσοσμίας, που κάνουν αφόρητη την καθημερινότητα των κατοίκων.

Το πρόβλημα με τη δυσοσμία που ταλαιπωρεί τους κατοίκους της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου τα τελευταία χρόνια, με κορύφωση μετά το 2015, έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα με αφορμή τη μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την τρίτη κατά σειρά έπειτα από αυτές του Αστεροσκοπείου και του «Δημόκριτου».

Κάτοικοι και δημοτική αρχή όλα αυτά τα χρόνια ζητούν την απομάκρυνση των ρυπογόνων βιομηχανιών από τον ιστό της πόλης, καθώς εκτιμούν, βασιζόμενοι φυσικά και στις επιστημονικές μελέτες, ότι αυτές είναι υπεύθυνες για την αποπνικτική ατμόσφαιρα των περιοχών τους.

Συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει και η μελέτη που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, στο οποίο απευθύνθηκε το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να αξιολογήσει τα αποτελέσματα των δύο προηγούμενων μελετών (Αστεροσκοπείο και «Δημόκριτος») και να πραγματοποιήσει και το ίδιο μετρήσεις στην περιοχή.

Οι αναφορές του ΑΠΘ

Η έκθεση του ΑΠΘ δημοσιοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 και σε αυτήν επιβεβαιώνεται η ύπαρξη βενζολίου πάνω από τις επιτρεπόμενες τιμές, με τις οποίες συνδέονται τα φαινόμενα της δυσοσμίας, ενώ όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην περιοχή που παρατηρούνται αυξημένες τιμές βενζολίου βρίσκονται εγκαταστάσεις της Oil One.

Χαρακτηριστικές οι πιο κάτω αναφορές στην έκθεση του ΑΠΘ:

● «Παρότι ο μικρός αριθμός των μετρήσεων VOCs (θειούχες ενώσεις) που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας δεν επιτρέπει την άμεση σύγκριση της μέσης τιμής που βρέθηκε στις διάφορες θέσεις με την τιμή του ετήσιου ορίου, η συχνότητα εμφάνισης συγκεντρώσεων βενζολίου πάνω από την ετήσια οριακή τιμή ήταν 81% στο σημείο ΔΚ4 (oικίσκος μετρήσεων ατμοσφαιρικών ρύπων στο Κερατσίνι), 75% στο σημείο ΔΚ5 (Γέφυρα Κερατσινίου), 19% στο σημείο ΔΚ1 (2ο Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας), 11% στο ΔΚ3 (1ο Ενιαίο Λύκειο Κερατσινίου) και 8% στο ΔΚ2 (4ο ΓΕΛ Κερατσινίου)».

● «Με βάση τις μετρήσεις βενζολίου προκύπτει ότι πιθανότατα το σημείο όπου βρίσκεται ο οικίσκος του Δήμου Κερατσινίου επηρεάζεται από κάποια πηγή εκπομπής βενζολίου που δεν σχετίζεται τόσο με την κυκλοφορία αυτοκινήτων ή την καύση βιομάζας, όπως στους σταθμούς του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικών Ρύπων (ΕΔΠΑΡ), όσο με διάχυτες εκπομπές από βιομηχανικές και άλλες δραστηριότητες με αντικείμενο την επεξεργασία, αποθήκευση, διακίνηση πετρελαίου και προϊόντων του. Επισημαίνεται ότι ο οικίσκος βρίσκεται ακριβώς δίπλα στις εγκαταστάσεις της Oil One, όπου γίνεται επεξεργασία θαλασσίου έρματος (δηλαδή διαχωρισμός των μειγμάτων υπολείμματος πετρελαίου και νερού που προκύπτουν από τη λειτουργία των πλοίων που προσεγγίζουν το λιμάνι του Πειραιά)».

● «Κρίνεται σκόπιμο να διενεργηθούν μετρήσεις διάχυτων εκπομπών στον περιβάλλοντα αέρα όλων των βιομηχανικών και συναφών εγκαταστάσεων που δραστηριοποιούνται στις περιοχές των Δήμων Ελευσίνας και Κερατσινίου-Δραπετσώνας…».

Πλήρης επιβεβαίωση

Ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος σχολίασε ότι τα τελικά συμπεράσματα του ΑΠΘ επιβεβαιώνουν πλήρως τα αποτελέσματα των μετρήσεων του Αστεροσκοπείου και του «Δημόκριτου» και αναρωτήθηκε: «Τι άλλο χρειάζεται λοιπόν η κυβέρνηση για να αποδεχτεί την απόφαση-πρόταση νόμου του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου-Δραπετσώνας για την άμεση μετεγκατάσταση των ρυπογόνων βιομηχανιών από τον οικιστικό ιστό της πόλης;».

Θυμίζουμε ότι ο τέως αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης σε συνεργασία με τον Χρήστο Βρεττάκο σε μια προσπάθεια να εντοπιστεί η πηγή της δυσοσμίας είχαν προχωρήσει σε συνεργασίες με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αστεροσκοπείο και τον «Δημόκριτο». Το 2018 η Περιφέρεια υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με τον «Δημόκριτο» και το κέντρο ξεκίνησε τις μετρήσεις.

Το καλοκαίρι του 2019 κατατέθηκαν τα πρώτα συμπεράσματα της μελέτης και σύμφωνα με αυτά οι ερευνητές προσδιόρισαν σημείο εκδήλωσης του φαινομένου της δυσοσμίας το παράκτιο μέτωπο (στην ευρύτερη περιοχή των Λιπασμάτων) και πηγή προέλευσης την καύση και επεξεργασία πετρελαιοειδών.

Πηγή
Author: Χριστίνα Παπασταθοπούλου

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...