Στη Γερμανία ο Ν. Δένδιας

Μοιραστειτε το

Ο Ν. Δένδιας με τον υπουργό των Εξωτερικών της Γερμανίας Χ. Μάας

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του Χ. Μάας, καθώς και με την ηγεσία της Ομοσπονδιακής Βουλής, και θα συζητήσει μεταξύ άλλων και το ζήτημα με το εμπάργκο όπλων από τη Γερμανία προς την Τουρκία.

Στο Βερολίνο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χ. Μάας και σειρά συναντήσεων με την ηγεσία της Ομοσπονδιακής Βουλής και βουλευτές των Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας.

Τρεις εβδομάδες μετά την επίσκεψη του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στην Αθήνα και τη Λευκωσία και την ακύρωση της επίσκεψης στην Αγκυρα, η γερμανική πρωτοβουλία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας βρίσκεται στον πάγο, ενώ οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται με τις έρευνες του «Ορούτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η επίσκεψη του Ν. Δένδια προγραμματίστηκε μετά την επιστολή που απέστειλε προς τον Χ. Μάας, στην οποία έθετε και ζήτημα εμπάργκο όπλων από τη Γερμανία προς την Τουρκία, ζήτημα το οποίο έχει απασχολήσει κατά καιρούς την Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας. Υπό το πρίσμα αυτό με ενδιαφέρον αναμένονται οι συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών με τον πρόεδρο της Βουλής Β. Σόιμπλε και την αντιπρόεδρο, Κλ. Ροτ, που προέρχεται από τους Πράσινους.

Οι Πράσινοι και το κόμμα της Αριστεράς έχουν προαναγγείλει πως θα θέσουν εκ νέου προς συζήτηση το θέμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων που έχουν γερμανικοί επιχειρηματικοί όμιλοι στην Τουρκία ενώ και το κόμμα των Φιλελεύθερων κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο Ελληνας υπουργός θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει και με τους εκπροσώπους της Επιτροπής Εξωτερικών, επικεφαλής της οποίας είναι ο Ν. Ρέτγκεν, υποψήφιος για την προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών, και τον επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γκ. Κρίχμπαουμ, που προέρχεται επίσης από τους Χριστιανοδημοκράτες.

Εκτός των ελληνοτουρκικών όμως, το θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων έχει βαρύνει περαιτέρω με τις προσβλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Τ. Ερντογάν κατά του προέδρου της Γαλλίας Εμ. Μακρόν και τη συστηματική προσπάθεια της τουρκικής ηγεσίας να καλλιεργήσει αντιευρωπαϊκό κλίμα στον μουσουλμανικό κόσμο.

Οι επιθέσεις

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία και την Αυστρία έχουν καταδικαστεί από τον πολιτικό κόσμο στη Γερμανία, πλην όμως η καγκελάριος Αν. Μέρκελ δεν έχει ακόμη παρέμβει προσωπικά παρ’ ότι ο Εμ. Μακρόν ζήτησε ευρωπαϊκή απάντηση κατά των επιθέσεων.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία και την Αυστρία από εξτρεμιστές ισλαμιστές προσθέτουν άλλο ένα πρόβλημα στο Βερολίνο που ασκεί αυτή την περίοδο την προεδρία της Ε.Ε. Το θέμα της τρομοκρατίας επισκίασε χθες τη Μεσογειακή Διάσκεψη του ΟΑΣΕ που έγινε στη Βιέννη με θέμα την προώθηση της ασφάλειας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Σήμερα διεξάγεται στην Αθήνα η σύνοδος του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία αναμένεται να εγκριθεί κείμενο για την προάσπιση της Δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Πηγή
Author: Μπάμπης Αγρολάμπος

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...