Στην τελική πεντάδα ο Γαβράς για το σενάριο του «Ενήλικοι στην αίθουσα»

Μοιραστειτε το

Κώστας Γαβράς, Χρήστος Λούλης, στα γυρίσματα της ταινίας «Ενήλικοι στην Αίθουσα»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΦ.ΣΥΝ.

Το διάστημα 8-12 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν διαδικτυακά οι νικητές.

Είναι ίσως η πρώτη χρονιά που οι ταινίες που κυριάρχησαν στις υποψηφιότητες για τα 33α Ευρωπαϊκά Κινηματογραφικά Βραβεία (2020) δεν έχουν ήδη γίνει επιτυχίες και στην Ελλάδα.

Η πανδημία κατέστρεψε τη διανομή, έτσι ώστε μόνο δύο από τις έξι ταινίες που διεκδικούν το βραβείο καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας να έχουν βγει στην Ελλάδα: οι αριστουργηματικές «Corpus Christi» του Πολωνού Γιαν Κομάσα, για έναν νεαρό που υποδύεται τον ιερέα και φέρνει τα πάνω κάτω σε μια μικρή πόλη, και «Το βαμμένο πουλί» του Τσέχου Βάτσλαβ Μαρχούλ, για τις περιπέτειες ενός νεαρού Εβραίου στα δάση της Ανατολικής Ευρώπης στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ολες, όμως, έχουν διανομή, κάποιες έχουν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο, ας ελπίσουμε ότι θα τις δούμε σύντομα. Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου αποφάσισε να αυξήσει φέτος κατά μία τις υποψηφιότητες σε καλύτερη ταινία και ντοκιμαντέρ για να στηρίξει το ευρωπαϊκό σινεμά σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Ετσι την εξάδα (και όχι πεντάδα) των υποψήφιων για καλύτερη ταινία συμπληρώνουν οι πολυσυζητημένες: «Another Round» του Δανού Τόμας Βίντερμπεργκ, για τέσσερις καθηγητές γυμνασίου που αποφασίζουν να αποδείξουν ότι πίνοντας συνεχώς σε ώρες δουλειάς θα βελτιώσουν τη ζωή τους. «Martin Eden» του Ιταλού Πιέτρο Μαρτσέλο, για έναν προλετάριο που με όχημα την εκπαίδευση και τη γνώση θέλει να κερδίσει μια θέση στην ελίτ των διανοουμένων. «Undine» του Γερμανού Κρίστιαν Πέτζολντ, σύγχρονη εκδοχή αρχαίου γερμανικού μύθου. Και «Berlin Alexanderplatz» του Γερμανού αφγανικής καταγωγής Μπουρχάν Κουρμπανί, μεταφορά του μυθιστορήματος του Αλφρεντ Ντέμπλιν, που ενέπνευσε και τον Φασμπίντερ, αυτή τη φορά όμως με ήρωα έναν Αφγανό μετανάστη στον βερολινέζικο υπόκοσμο – συμμετέχει στο online Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Τρεις ταινίες, οι «Αnother Round», «Corpus Christi» και «Martin Eden», ηγούνται με τέσσερις υποψηφιότητες η κάθε μία. Το βραβείο σκηνοθεσίας διεκδικούν ο Τόμας Βίντερμπεργκ, ο Γιαν Κομάσα, ο Πιέτρο Μαρτσέλο, αλλά και η γνωστή Πολωνέζα Ανιέσκα Χόλαντ για το «Charlatan» και ο πολυαγαπημένος και πολυσχιδής Γάλλος Φρανσουά Οζόν για το «Summer of 85».

«Corpus Christi» του Γιάν Κομάσα

Μεγάλος συναγωνισμός για το βραβείο καλύτερου Ευρωπαίου ηθοποιού: ο πρωταγωνιστής του Βίντερμπεργκ, Μαντς Μίκελσεν. Ο εκπληκτικός στο «Corpus Christi», Μπάρτος Μπιελένια. Ο σταρ Βίγκο Μόρτενσεν για την ταινία «Falling», που ο ίδιος σκηνοθέτησε. Ο Γκόραν Μπογκντάν του «Πατέρα» του Σρντάν Γκολούμποβιτς. Ο Ελιο Γκερμάνο του «Hidden away» του Τζόρτζιο Ντιρίτι και ο Λούκα Μαρτινέλι του «Martin Eden».

Στις κυρίες συναντάμε δύο διάσημες Γερμανίδες, την Πόλα Μπιρ («Undine») και τη Νίνα Χος («My Little Sister»). Ενώ χρωστάμε τη μοναδική ελληνική υποψηφιότητα στον Κώστα Γαβρά, που διεκδικεί το βραβείο σεναρίου με τους «Ενήλικους στην Αίθουσα» έχοντας ισχυρούς αντιπάλους: τον Τόμας Βίντερμπεργκ («Another Round») και τους σεναριογράφους των ταινιών «Martin Eden», «Berlin Alexandreplatz», «Corpus Christi» και «Bad Tales».

Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου θα ανακοινωθούν με μια σειρά διαδικτυακών γεγονότων το διάστημα 8-12 Δεκεμβρίου.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...